Sárga túrót készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.38.145.191 (vitalap) 2015. április 20., 13:56-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
[szerkesztés] Hogyan kell sárga túrót készíteni?
A sárga túró főként a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Erdélyben elterjedt hagyományos húsvéti étel. Ezekben a térségekben éppúgy hozzátartozik az ünnepi menühöz, mint a kalács vagy a sonka. Édes ízvilága miatt kellemesen harmonizál a húsvéti asztal megszokott ízeivel.
[szerkesztés] Lépések
- Tedd fel a tejet forrni egy csipetnyi sóval.
- Üsd fel a tojásokat és jól keverd el őket a cukorral.
- Ha a tej felforrt, akkor kis lángon, folytonos keverés mellett, óvatosan öntsd bele a tojásos-cukros masszát. A tojást addig főzd, míg az egész be nem sűrűsödik. Ha már úgy látod, hogy nem sűrűsödik tovább, jöhet a formázás.
- Egy nagyobb szűrőtálba tegyél vászonkendőt, majd öntsd bele az édességet. A kendőt összeszorítva, csavard ki belőle a nedvességet, amennyire csak tudod. A főtt tojásból így gömböt tudsz formálni, amit később könnyebb lesz szeletelni, és az asztalon is jobban mutat.
- A kendőt, a négy sarkánál fogva szorosan kötözd össze és lógasd fel, míg ki nem csöpög belőle a tejsavó.
- Ha ez megtörtént, tedd be kicsit a hűtőbe, majd ujjnyi szeletekre vágva tálald a sonka mellé.
[szerkesztés] Tippek
- Ha különleges sárga túróra vágysz, akkor szórhatsz bele mazsolát is. Ezt akkor add hozzá a felforrt tejhez, amikor a tojásos-cukros masszát is.
- Minél erősebben csavarod ki és szorítod össze, annál jobb állagú sárga túrót kapsz a végén.
- A vászonkendőt egyszerűen egy fakanálra kötözve, lábosba is lógathatod.
- Hogy biztos legyél a dolgodban, akár egész éjszakán át is hagyhatod csöpögni hűvös helyen.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 l tej (ha lehet, házi tej)
- 10 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Csipetnyi só
- Mazsola
- Vászonkendő
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tojásokat egyenként üsd fel először külön egy tálba, ugyanis akadhat köztük záptojás is, ami ha érintkezik a többi tojással, már ki is lehet dobni az egészet.
- Ha nagy a család, akkor több tojásból is elkészítheted a sárga túrót, de ennek megfelelően a többi hozzávaló arányát is növeld. Valahol 30-40 tojásból készül a finomság.