Kaukázusi kefírt készíteni otthon
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.38.150.179 (vitalap) 2015. április 9., 14:09-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell kaukázusi kefírt készíteni otthon?)
Hogyan kell kaukázusi kefirt készíteni otthon?
A boltok polcain rengeteg féle-fajta joghurttal és kefirrel találkozhatunk. Általános elképzelés róluk, hogy ez az ember számára jótékony, probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszer pozitívan hat a bélflóránkra és segíti az emésztést. Ez így is van! Ez viszont csak akkor igaz, ha meg van bennük egy bizonyos baktériumszám, ugyanis kell az a mennyiség, amely túléli a gyomor savas közegét és eljut a belekig. Tehát vásárláskor figyeld, hogy a dobozra rá legyen írva, hogy élőflórás vagy probiotikus a készítmény, amit veszel. Az egyik leghatásosabb probiotikus étel a kaukázusi kefir, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.
Lépések
- A tejet melegítsd fel szobahőmérsékletűre (20-25 C°-ra). Ezt legkönnyebben úgy érheted el, ha kiveszed a hűtőből és állni hagyod kint 1-2 órát.
- Vegyél elő egy steril befőttes üveget, amit nem is fogsz másra használni. Mérete akkora legyen, hogy a tej és a kefír csak ¾-ig töltse meg.
- Most következzen a tej beoltása a kefírben lévő gombákkal. 1 liter tejhez 4 evőkanálnyi kefírt számolj, majd jól keverd el benne.
- Ezt rakd a befőttesüvegbe és zárd rá a tetejét.
- A készülő kefírt tedd árnyékos, 20 C° körüli helyre és egy napig hagyd állni.
- Onnan tudod, hogy kész a kefír, hogy a gombák feljönnek a kefír felszínére, ahol különálló, krémes réteget képeznek.
- Szűrd át a kefírt egy pár mm-es lyukú szűrőn, így le tudod választani a gombákat, amiket le lehet fagyasztani vagy pár napig vízben tárolni károsodás nélkül a következő használatig.
- Ebből a mennyiségből kb. 8 dl kefír fog készülni, melyet már alkalmas is a fogyasztásra.
Tippek
- Napi 1-2 pohár kefírt nyugodtan elfogyaszthatsz, ugyanis ez a mennyiség kellően kordában tartja a bélflórádat!
- Probiotikus ételnek számítanak még az egyéb erjesztett, savanyított élelmiszerek is, mint pl. a savanyú káposzta, kovászos uborka, túró, sajt, stb. Ezeket is fogyaszd minél gyakrabban.
- Ilyen módszerrel joghurtot is készíthetsz.
- Antibiotikum szedését követően mindenképp nyomd tele magad probiotikus ételekkel, hogy minél hamarabb pótold az elpusztult mikróbákat, regeneráld a bélflórádat és helyreállítsd annak helyes működését.
Amire szükséged lehet
- 4 evőkanál kaukázusi kefír
- 1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi)
- Befőttes üveg
- Szűrő (ne fémből legyen)
Figyelmeztetések
- Sterilen, tisztán dolgozz.
- A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket.
- Ha a gombák megbarnultak, akkor azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni.
- Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefírnek. A fél napon át érlelt kefír hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni.
- Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikróbák táplálékai, amit a köv. ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk.