Müzliszeletet készíteni otthon
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. október 15., 11:47-kor történt szerkesztése után volt.
[szerkesztés] Hogyan kell müzliszeletet készíteni otthon?
Magát a müzlit eredetileg kórházi ételnek találta fel Maximilian Bircher-Benner svájci orvos 1900 tájékán. A müzli elkészíthető bármilyen gabonából és gyümölcsből, így rendkívül tápláló, rostokban gazdag, tehát jót tesz az emésztésnek és a beteg gyomornak. Manapság szalagon gyártják, és többféle márka verseng megannyi ízesítéssel a vásárlókért. A következő recepttel azonban otthon is elkészíthető ez a könnyű csemege. A müzliszelet házi változata sokkal egészségesebb a boltok polcain lévőknél, hiszen nem tartalmaz hozzáadott adalékanyagokat, ízfokozókat, cukrot és tartósítószert.
[szerkesztés] Lépések
- Állítsd össze magadnak, miből álljon a házi készítésű müzliszeleted! Nagyobb szemű gabonapehely mindenképp kell hozzá, valamint olajos magvak és aszalt gyümölcsök.
- A 100 g gabonapelyhet összeállíthatod a következőkből: zabpehely, puffasztott gabonapehely, rozs, árpa stb.
- 50 g maghoz sokféléből alakíthatod ki a saját variációdat. Természetesen többféle összetételűvel is kísérletezhetsz, attól függően, miket szeretsz. A magok aránya a következő legyen: 20 g a kisebbekből és 30 g nagyobbakból.
- A kisebbek: lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag stb.
- A nagyobbak: dió, kesudió, mandula, mogyoró, pisztácia stb.
- 50 g aszalt gyümölcsöt kell még összeválogatnod, hogy teljes legyen az alapanyagok listája. Bármilyen aszalt gyümölcs megfelel: szilva, füge, datolya, sárgabarack, mazsola, banán, alma stb.
- Pirítsd meg a választott magokat! A diót és a kisebb magokat mindenképp.
- Melegítsd fel a tűzhelyen egy edényben a mézet!
- Míg melegszik a méz, vágd fel apróra a nagyobb magokat és a választott aszalt gyümölcsöket!
- Keverd össze a gabonákat, a magokat és a gyümölcsöket!
- Öntsd bele a száraz keveréket a meleg mézbe!
- Alaposan keverd el, és hagyd állni a tűzről levéve! Így a gabonapehely és a magok jól megszívják magukat mézzel.
- Tegyél sütőpapírt egy kisebb tepsibe vagy üvegtálba, majd egyengesd bele a folyós masszát!
- Tegyél rá nehezéket vagy a mindig vizes kezeddel formázd meg a massza magasságát, hogy egyenletes legyen!
- Hagyd szikkadni legalább egy fél napot!
- Mikor teljesen kihűlt és összeállt a massza, késsel darabold fel egyétkezéses szeletekre!
[szerkesztés] Tippek
- Ha valami igazán extrát szeretnél magadnak, akkor étcsokoládét is adhatsz hozzá adalékként.
- Gyerekekkel könnyű megszerettetni ezt a csemegét, ha az elkészült szeleteket vagy legalább az egyik felüket csokiba mártod. A csokoládé bevonat sokkal szimpatikusabb tud lenni a gyerkőcök számára.
- A gyümölcsökön és magokon kívül ízesítheted még masszádat az extrább ízélményekért fahájjal, karácsonyi fűszerkeverékkel, kókuszreszelékkel stb.
- Sütőben is elkészíthető a müzliszelet. Ilyenkor 2 egész almával pépesíted turmixgépben az apróra vágott magok és aszalt gyümölcsök nagy részét. Ezt a pépet kevered össze a megmaradt maggal és mézzel egy tálban. Ez a massza kerül majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és mehet is az előmelegített, nem túl meleg sütőbe kb. 20 percre!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 100 g gabonapehely bármilyen összeállításban
- 30 g nagyobb mag bármilyen összeállításban
- 20 g kisebb mag bármilyen összeállításban
- 140-150 g méz
- 50 g aszalt gyümölcs bármilyen összeállításban
- kisebb tepsi
- sütőpapír
- edény a méz melegítéséhez
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A mézzel készült, sütés nélküli variáció nem igényel egyéb tartósítást (hűtőszekrény), viszont tartsd légmentesen záródó helyen, pl. süteményes fémdobozban! Különben megszívja magát vízzel, és elveszti kellemes ízét.