Felfuttatni az élesztőt
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. október 3., 09:36-kor történt szerkesztése után volt.
[szerkesztés] Hogyan kell felfuttatni az élesztőt?
A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait, meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését, és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
[szerkesztés] Lépések
- Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
- A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet!
- A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt!
- Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához!
- Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
[szerkesztés] Tippek
- Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, az eredmény ugyanaz az lesz.
- A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
- A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
- Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Tál
- 2-3 dl tej vagy víz
- Élesztő (friss vagy por)
- Cukor
- Türelem, hogy kivárd, míg felfut az élesztő
- Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
- A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
- Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók