Uborkát eltenni savanyúságnak

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.204.77.106 (vitalap) 2014. szeptember 17., 16:48-kor történt szerkesztése után volt. (Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?)

Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?

Uborka.jpg

Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.

Tippek

  • Ha kovászos uborkát is szeretnétek készíteni, olvassátok el ezt a cikkünket.
  • Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
  • Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
  • Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
  • Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
  • Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
  • A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.

Amire szükséged lehet

A hideg savanyú uborkához:

  • 2 liter hideg csapvíz
  • 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
  • 7 evőkanál kristálycukor
  • 4 evőkanál só
  • 1 szem szegfűbors
  • 7 szem feketebors
  • pár szem mustármag
  • pár szem koriander
  • 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
  • 1 teáskanál borkénpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • kapor
  • pár babérlevél

A svéd uborkához:

  • 4 kg uborka
  • Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
  • 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
  • 1 dl (nem dkg!) só
  • 4 dl 20 %-os ecet
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
  • 1 mokkáskanál kénpor

Figyelmeztetések

  • Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
  • Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!

Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Saját recept

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell