Kókuszdiót feltörni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen 66.249.81.186 (vitalap) 2014. február 23., 11:19-kor történt szerkesztése után volt. (Ha máshogy nem megy)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell kókuszdiót feltörni?

Kokusz feltorve.jpg

Szép látvány egy egész kókuszdió, de mégiscsak a fehér húsa miatt szeretjük… Ehhez pedig nehéz hozzáférni, hacsak nem ismered a kókuszdió-felbontás trükkjét.

[szerkesztés] Lépések

Kokusz szemek.jpg
  • A kókuszdió egyik végén három sötétebb színű mélyedés található. Keresd meg ezeket, és fordítsd úgy, hogy felül legyen a két, egymáshoz közelebb eső lyuk! A mélyedések így egy kezdetleges arcot formáznak – a felsők a szemek, az alsó a száj. (Ez azért fontos, mert a „száj” a kókuszdió leggyengébb pontja.)
  • Fúrd ki az alsó lyukat egy csavarhúzóval, egy éles ollóval vagy késsel, dugóhúzóval vagy egy nagyobb szeggel.
  • A kókuszdiót tartsd egy nagyobb tál fölé, és folyasd ki a kókuszvizet.
  • A fenti lépéseket akár ki is hagyhatod, ha nincs szükséged a kókuszvízre. Ezután a kókuszdió felbontására többféle módszer létezik:

[szerkesztés] Egyetlen mozdulattal

  1. Ha megtaláltad a kókusz végén a három mélyedésből álló „arcot”, fogd meg egy kézzel, közvetlenül a „szemek” felett.
  2. Határozott, erős mozdulattal üsd a kókuszdió „állát”, a harmadik mélyedést egy kemény, éles felülethez, például egy betonlap egy tégla (vagy egzotikus túlélőtúrán egy szikla) éléhez.
  3. Ha ez kényelmetlennek tűnik, a kókuszdiót szorítsd le, majd egy kalapáccsal mérj egyetlen, erős csapást erre a pontra.
  4. Ha elég ügyes és erős vagy, a kókuszdió az első ütésre kettéhasad.

[szerkesztés] Mértani pontossággal

Kokusz felbe torve.jpg
  1. A kókuszdió könnyebben széthasad egy körív mentén – ez lehet a szemek között futó „egyenlítő”, vagy egy erre merőleges körív. Először döntsd el, és esetleg jelöld be, hol szeretnéd kettéhasítani a kókuszdiót.
  2. Egy nagyobb, nehezebb kés tompa felével, esetleg húsklopfoló bárddal mérj csapásokat a kókuszdióra a kijelölt vonal mentén. Határozott, közepesen erős ütésekkel dolgozz, mint amikor ököllel a tenyeredbe ütsz.
  3. Fordíts egy kicsit a kókuszdión, majd a vonal mentén, de kicsit távolabb csapj le újra.
  4. Ezt ismételd meg, amíg legalább egyszer körbe nem érsz (de lehet, hogy két fordulatra is szükség lesz).
  5. A kókuszdió az egyik ütés után a korábbiaktól eltérő, reccsenő hangot hallat, ami jelzi, hogy kezd szétrepedni.
  6. A repedéstől kiindulva még egyszer haladj körbe a kijelölt vonal mentén, ütéseket mérve a fokozatosan széthasadó kókuszdióra.
  7. Kis gyakorlás után szép, pontos vágási felületet tudsz ilyen módon készíteni.

[szerkesztés] A modern technika segítségével

  1. A sok elektromos szerszámmal rendelkező ezermesterek a kókusz tetején lévő mélyedést elektromos fúróval is kilyukaszthatják.
  2. Ezután a felbontás legegyszerűbb módja, ha flexszel, körfűrésszel vagy szalagfűrésszel vágjuk el a kókusz kemény héját.

[szerkesztés] Ha máshogy nem megy

  1. Csavard a kókuszt törülközőbe vagy tedd egy erősebb nájlonzacskóba.
  2. A beburkolt kókuszdiót kalapáccsal verd szét, vagy a törülköző, zacskó végét fogva vágd a valamilyen kemény, ütésálló felülethez (betonlap, járda stb.).

[szerkesztés] Tippek

  • Mire figyeljünk kókuszdió vásárlásakor?
    • A vásárolás előtt érdemes megrázni a kókuszdiót. Ha nem halljuk benne a kókuszvíz lötyögésének hangját, vagy még éretlen (és tele van vízzel), vagy már kiszáradt a belseje, ami csökkenti az élvezeti értékét. Az a jó kókuszdió, amiben még van egy kevés víz, de nem túl sok. (A kókusztejet a fehér húsból nyerik áztatással és préseléssel.)
    • Emellett ellenőrizzük a tetején a három bemélyedést – ha ezek penészesek, semmiképp se vásároljuk meg.
  • A kókuszvíz gyorsabban folyik ki, ha nem csak egy lyukat fúrsz ki, hanem kettőt (esetleg levegőt is fújhatsz az egyikbe, amíg a másikon kicsorog a víz).
  • Miután feltörted a kókuszdiót, a fehér húst többféleképpen elválaszthatod a kemény héjtól:
    • Ha kisebb darabokra törted, a legegyszerűbb egy éles késsel levágni, lekaparni a fehér húst.
    • Tedd a kókuszt sütőbe, és 180 fokon 15-20 percig süsd, így könnyebben kijön a fehér hús.
    • A kemény héjtól úgy is könnyebben szabadulsz, ha a kókuszt egy fél órára a mélyhűtőbe teszed.
  • A kemény héj alatt, a fehér hús felületén egy puha, barna réteg is található a kókuszdióban. Ez ehető, de ha meg akarsz tőle szabadulni, zöldséghámozóval vagy egy éles késsel könnyen megtisztíthatod tőle a fehér húst.
  • Az érett kókusz szobahőmérsékleten akár három hétig is tárolható.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Óvatosan bánj a késsel, húsklopfoló bárddal, kalapáccsal! Mindig vigyázz, nehogy az ujjadat vagy egyéb testrészedet találd el a kókuszdió helyett!
  • Ha fúrót, flexet, kör- vagy szalagfűrészt használsz, tartsd be a kezelésükre vonatkozó biztonsági előírásokat!
  • Mindig szorítsd le alaposan vagy fogd meg jól a kókuszdiót, nehogy kicsússzon a kezedből!
  • Amikor a kókuszdió felreped, a kis rés néha gyorsan összezáródik, még mielőtt teljesen széthasadna. Ügyelj arra, hogy ne nyúlj bele!
  • Ha nem vagy teljesen biztos a kés, kalapács vagy az elektromos szerszámok használatában, inkább kérj meg mást a kókuszdió feltörésére!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • A kókusz tetején található mélyedés kilyukasztásához csavarhúzó, olló, dugóhúzó vagy szeg
  • Egy tál a kókuszvíz felfogásához
  • Kemény, ütésálló felület (pl. betonlap, szikla)
  • Nagy, nehéz kés vagy húsklopfoló bárd
  • Kalapács
  • Törölköző, erős nejlonzacskó
  • Esetleg elektromos fúró, flex, szalag- vagy körfűrész

[szerkesztés] Kapcsolódó videó

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki