Szilvalekvárt készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 31., 11:37-kor történt szerkesztése után volt. (→Tippek)
[szerkesztés] Hogyan kell szilvalekvárt készíteni?
Ha a szilvát nem zamatos, magas alkoholfokú folyékony hungarikumnak, azaz pálinkának szánjuk, akkor főzzünk belőle lekvárt, amely piskóták, bukták, linzerek vagy éppen piték ízletes tölteléke lehet.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Tepsis szilvalekvár
- Mossuk meg alaposan az érett, hibátlan szilvákat! Ezután vágjuk ketté és magozzuk ki őket.
- Öntsünk ecetet egy nagyméretű zománcos tepsibe! A tepsiben terítsük el a szilvaszemeket.
- Állítsuk a sütőt 100°C-ra vagy takarékra, és tegyük a sütőbe a tepsit! A szilvát 10-12 órára hagyjuk a sütőben, amelynek ajtaját hagyjuk résnyire nyitva.
- Adagoljuk a besűrűsödött és krémesre párolódott szilvát jól kimosott és megszárított üvegekbe! Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen így valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
- Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5-10 percig! Erre azért van szükség, hogy az üvegekből kiszoruljon a levegő, és légmentesen zártak legyenek. Dunsztolásra vagy tartósítószer hozzáadására nem is lesz szükség, ugyanis a sütőben töltött idő alatt a lekvár csíramentessé válik.
[szerkesztés] Fahéjas-őszibarackos szilvalekvár rummal
- Mossuk meg a kiválogatott gyümölcsöket! A magozást követően vágjuk kisebb darabokra a szilvát és az őszibarackot, a szőlőt pedig szabadítsuk meg a szárától.
- Tegyük egy főzőedénybe a feldarabolt és megtisztított gyümölcsöket! Öntsünk hozzá egy citrom levét, majd közepes lángon főzzük, és időnként kevergessük meg.
- Szórjuk a péphez a fahéjat és a vaníliás cukrot, miután levet eresztett! Fedő alatt főzzük legalább fél órát, és időnként keverjük meg.
- Pépesítsük botmixerrel a lekvárt, majd adjuk hozzá a cukrot! Állandó keverés mellett főzzük kb. 15 percig, és ha nem elég édes, akkor adjunk hozzá még cukrot.
- Öntsük a lekvárhoz a rumot is, és főzzük még legalább 15 percig! A főzés során pedig végezzünk próbakóstolást. Ha kihűlve megdermed a tányérra tett kis adag lekvár, akkor az azt jelenti, hogy elkészült.
- Adagoljuk a szilvalekvárt sterilizált üvegekbe! Ezután fordítsuk fejtetőre az üvegeket, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.
- Dunsztoljuk az üvegeket! A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.
[szerkesztés] Tippek
- A tepsis szilvalekvár cukor hozzáadása nélkül készül, ezért diétás étrendben is fogyasztható.
- Ha a szilva nem magváló, akkor a tepsibe egészben is betehetjük. Ebben az esetben a sütés után át kell passzíroznunk a szilvapépet, hogy megszabaduljunk a magoktól.
- Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A tepsis szilvalekvárhoz:
- 2-3 kg érett szilva
- 2 evőkanál 20%-os ecet
- A fahéjas-őszibarackos-rumos szilvalekvárhoz:
- 1,5 kg szilva
- 1 kg szőlő és őszibarack
- 1 db citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- vanília aroma vagy vaníliás cukor (ízlés szerint)
- 30-40 dkg cukor
- 0,5 dl rum
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Mindig érett és hibátlan szilvából főzzünk lekvárt!
- Ügyeljünk arra főzés közben, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön a lekvárba, és így az üvegekbe!
- A botmixerrel való pépesítés előtt vegyük le a tűzről a lekvárt!
- Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott lekvárt, mert tartósítószer hiányában könnyebben megromolhat!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
- Fahéjas-őszibarackos szilvalekvár rummal