Eperlevest készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 15:19-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell eperlevest készíteni?)
[szerkesztés] Hogyan kell eperlevest készíteni?
A nyár egyik kedvelt gyümölcse az eper. Számos módon felhasználhatjuk, például dzsemet főzhetünk belőle, de sütemények és házi készítésű fagylaltok alapanyagaként is kiváló. Cikkünkben ezúttal azt mutatjuk be, hogy hogyan főzhetünk belőle ízletes levest, amely desszertnek sem utolsó.
[szerkesztés] Lépések
- Szedjünk a kertünkben vagy vásároljunk 30 dkg epret, majd távolítsuk el róla a zöld szárat/levelet, és alaposan mossuk meg!
- Főzzünk meg 0,5 l vízben 20 dkg epret! Főzés közben adjunk hozzá egy késhegynyi fahéjat és ízlés szerint cukrozzuk! A cukor pontos mennyisége attól függ, hogy mennyire édes az eper, illetve, hogy édesebben vagy inkább savanykásabban szeretjük a gyümölcsleveket, turmixokat.
- Forraljuk fel a főzetet, majd botmixer segítségével turmixoljuk át a pépet! Erre azért van szükség, hogy a nem teljesen szétfőtt eperdarabok is pépesek legyenek.
- Sűrítsük be 1 dl főzőtejszínnel és egy kevés étkezési keményítővel/liszttel az epres pépet!
- Kóstoljuk meg a levest, és ha szükséges, akkor még egy kis fahéjjal és cukorral ízesítsük, majd újra forraljuk át!
- Tegyük hideg helyre az elkészült levest!
- Vágjuk fel apró darabokra a megmaradt epret, majd szórjuk bele a levesbe!
- Tálaljuk a hideg levest tejszínhabbal, mentalevéllel!
[szerkesztés] Tippek
- A levest főzés nélkül is elkészíthetjük. Főzés helyett elegendő összeturmixolnunk az epret, valamint hozzáadni a különböző alapanyagokat.
- Az eperlevest desszertként, hűsítő italként is fogyaszthatjuk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 30 dkg eper
- 0,5 l víz
- cukor (kb. egy teáskanálnyi)
- fahéj (kb. egy késhegynyi)
- 1 dl főzőtejszín
- kevés étkezési keményítő vagy liszt
- tejszínhab, mentalevél
- főzőedény, botmixer
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Alaposan mossuk meg az epret!!!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept