Pikáns gyümölcsteát főzni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 12., 15:39-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell pikáns gyümölcsteát főzni?)
Hogyan kell pikáns gyümölcsteát főzni?
A hagyományos gyümölcsteát néhány finomság hozzáadásával igazán ünnepivé varázsolhatjuk. Különleges aromája lévén karácsonyi ital lehet belőle, alkohol helyett is fogyaszthatjuk, de a teaimádók újfajta ízeket is felfedezhetnek a teák világában.
Lépések
- Áztassunk néhány napig 1 dl rumban 10 dkg mazsolát!
- Karamellizáljuk egy edényben a barna cukrot, majd öntsük fel forró vízzel!
- Tegyünk négy hőálló ( 2dl-es) üvegpohárba egy-egy kanál gyümölcstea-keveréket, amelyre öntsük rá a karamelloldatot. Pár percig várjunk, amíg a karamelles főzet átjárja a gyümölcsdarabokat. Ezután kanalazzuk a pohárba a rumban érlelt mazsolát is!
- Mossuk meg a narancsot és a citromot, vágjunk vékony csíkokat a héjukból, majd facsarjuk ki őket. A levüket külön kínáljuk a teához, így mindenki ízlés szerint ízesítheti vele.
- Tegyünk néhány narancs- és citromhéjcsíkot a teába, a többivel pedig díszítsük a pohár szélét! Adjunk kiskanalat is a csészéhez, amellyel a tea elfogyasztása után ki lehet kanalazni a gyümölcsdarabokat és a mazsolát!
Tippek
- Mi is aszalhatunk vagy kandírozhatunk gyümölcsöket, amelyeket felhasználhatunk a pikáns tea elkészítéséhez.
- Valódi gyümölcsdarabokat tartalmazó teakeverék helyett filteres erdei gyümölcsös, áfonyás vagy feketeribizlis teát is használhatunk.
- Ha alkoholmentes teát szeretnénk készíteni, akkor rumban érlelt mazsola helyett csak rumaromát cseppentsünk a teába.
Amire szükséged lehet
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum
- 4 kávéskanál barna cukor
- 8 dl víz
- 4 evőkanál gyümölcstea-keverék
- 1 narancs
- 1 citrom
Figyelmeztetések
- Figyeljünk oda a cukor megolvasztására, karamellizálására, mert könnyen leéghet!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept