Csillagpiramist sütni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 4., 15:13-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell csillagpiramist sütni? == right|300 pxMúlt év Karácsonyára sütöttem. Mindenkinek nagyon ízlett. Az idén is az ünnepi…”)
Hogyan kell csillagpiramist sütni?
Múlt év Karácsonyára sütöttem. Mindenkinek nagyon ízlett. Az idén is az ünnepi asztalon lesz a helye.
Lépések
- Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük.
- Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, 3 különböző méretű, de azonos rajzolatú csillagformával kiszúrjuk.
- A tepsikbe rakosgatjuk, és 20 percre hidegre tesszük. (A hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk.)
- Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- A lekvárt (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük) mélyhűtőtasakba szedjük, amelynek egyik csücskét levágjuk. Egy-egy pötty lekvárt nyomunk a legnagyobb csillag közepére, ráhelyezzük a kisebb csillagot, majd ismét lekvár, végül a legkisebb csillag és egy pötty lekvár következik. A csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk.
- Hagyjuk megszikkadni a lekvárt, végül meghintjük a piramisok tetejét porcukorral.
- Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltartható.
Tippek
- Más ízű lekvárral is összeragasztható.
Amire szükséged lehet
- Az omlós tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg lágy vaj vagy margarin
- 7-8 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum
- 1 db tojás
- 15 dkg darált dió
- A töltelékhez és a díszítéshez:
- 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
- 1 evőkanál porcukor
Figyelmeztetések
- Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, nehogy megégjen!
Kapcsolódó források, hivatkozások
Vass Lászlóné pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére