Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Vaníliasodót készíteni

Szerkesztés Hogyan kell vaníliasodót készíteni?

Vaniliasodo 1.jpg

A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.

Szerkesztés Lépések

  1. Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
  2. A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
  3. A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliás cukrot!
  4. Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
  5. Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
  6. Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
  7. Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!
  • A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vaníliarudat is, így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével, és add hozzá a tejhez!
  • Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre, de egy helyett 2 vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett.
  • Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 liter tej
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is
  • 2 teáskanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
  • 2 dkg vaj

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah