Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Töpörtyűt (tepertőt) sütni

Szerkesztés Hogyan kell töpörtyűt (tepertőt) sütni?

Töpörtyűt lehet készíteni libahájból, kacsahájból, disznóhájból, de bizony még pontyból is. Néhány receptet összegyűjtöttünk.

Szerkesztés Lépések

Szerkesztés Haltöpörtyű

  1. Tükrös ponty nyesedékeit használjuk, ezeket irdaljuk be. Ezek nem feltétlenül leeső részek, hanem egy-egy nagyobb steakforma kimetszése utáni maradék.
  2. Vágjuk nagyjából 4*4 cm-es kockákra, sózzuk, borsozzuk.
  3. Keverjünk össze néhány kanál lisztet némi pirospaprikával, majd forgassuk meg benne a haldarabokat. Fontos, hogy az irdalások között is egyenletesen bevonja a paprikás liszt a halat.
  4. Rögtön álljunk neki a sütésnek, 190 C fokos olajban, bőrével lefelé néhány perc alatt süssük ropogósra.

Szerkesztés Töpörtyű libahájból

  1. Kb. 2 kiló hájat összevágjuk 5-6 cm kockákra, beletesszük egy lábosba, és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje.
  2. Beleteszünk 1-1 fej hagymát és a fokhagymát.
  3. Ha elfőtt a víz, a tüzet levesszük a legkisebb lángra, és lassú sütés mellett szép barnára, ropogósra sütjük. (A töpörtyű akkor jó ha azt érezzük keverés közben, hogy száraz és kemény).
  4. Ha kész van, szedjük ki és sózzuk.
  • Ha a halat sütés előtt állni hagyjuk, átvizesedik a panír.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

  • libahájas töpörtyűhöz: háj, fokhagyma, hagyma, víz
  • haltöpörtyűhöz: ponty, só, bors, paprika, liszt, olaj

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Magas koleszterinszint esetén nem ajánlott töpörtyűt fogyasztani.

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag