Szedni és felhasználni a medvehagymát
Szerkesztés Hogyan kell szedni és felhasználni a medvehagymát?
A medvehagyma íze a fokhagyma és a snidling keverékére hasonlít, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is.
Szerkesztés Lépések
- Ha az erdőben, ligetekben (elsősorban gyertyános, tölgyes, bükkös területeken) szednél a medvehagymát, légy óvatos, mert könnyen összekeverhető a mérgező gyöngyvirággal.
- Tavasszal, még virágzás előtt szedjük le.
- A medvehagyma levele – hasonlóan a gyöngyvirágéhoz -, lándzsa alakú. A gyöngyvirág levelei mérgezőek, ezért ha nem vagyunk biztosak magunkban, dörzsöljük meg a leveleket. Ha fokhagymaszagot érzünk, akkor medvehagymával van dolgunk. Ha nem, semmiképpen ne húzzuk ki a növényt, had illatozzon majd később a gyöngyvirág.
- A medvehagyma levelét természetvédelmi területen tilos gyűjteni! Magánerdőben vagy magánterületen a tulajdonos engedélye szükséges a medvehagyma-szedéshez. Csak állami erdőkben szabad külön engedély nélkül gyűjteni belőle, de ilyenkor is csak saját felhasználásra (kereskedelmi célra vagy a saját szükségletet meghaladó mennyiséget azonban itt sem szabad bejelentés nélkül szedni).
- A medvehagymának a levelét és a hagymáját is érdemes gyűjteni. Az utóbbiból viszont lehetőség szerint ne gyűjtsünk olyan sokat, hogy a következő évben is legyen mit begyűjteni és egy növényről csak egy levelet szedjünk le.
- A medvehagymát fogyaszd a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére, de jót tesz az emésztésnek is. Tisztítja a májat, az ereket, a beleket. Magas a C-vitamin tartalma is, és felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurut súlyosságának csökkentésére is jó.
- Számos módon felhasználható, néhány tippet adunk is hozzá, de ne féljünk kreatívkodni sem:
- Teaként: egy evőkanálnyi, apróra vágott levelet forrázunk le.
- Léként: préseljük ki a levél levét, és keverjük kefirhez, natúr joghurthoz.
- A levelet apróra vágva fűszerként is használhatjuk szendvicsekre, levesbe, salátába, húsételekbe.
- Készíthetünk belőle krémlevest. Vajon fonnyasszuk meg, alaplével öntsük fel, főzzünk bele egy kevés burgonyát (hogy sűrítse), sóval, borssal fűszerezzük és turmixoljuk össze.
- Adhatjuk tésztákhoz, pogácsához, sajtos ételekhez is. Itt bőven találsz recepteket.
Szerkesztés Tippek
- Szárítva későbbre is eltehetünk a medvehagymából, bár úgy nem annyira finom. Olajban azonban jól tartósítható.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- medvehagyma
Szerkesztés Kapcsolódó videók
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Önállóan főzelékhez használva elég erős, ezért keverjük pl. spenóttal.