Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell felhasználni a csipkebogyót? == right A csipkebogyóról mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, hiszen rengeteg…”
== Hogyan kell felhasználni a csipkebogyót? ==
[[Fájl:csipkebogyo-felhasznalasa.jpg|right]] A csipkebogyóról mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz: hússzor többet, mint a narancs. Emellett van még benne némi A- és E-vitamin is, tehát mindenképpen ajánlatos fogyasztani. De hogyan is használjuk fel? Készíthetünk pl. csipkebogyólekvárt belőle, de tehetjük teába is.
== Lépések ==
# '''Akkor gyűjtsd be a csipkebogyót, amikor már érett vörös vagy narancsos a színe.''' Használj ollót, hogy leszedd, majd pedig a bogyó körüli kis csészeleveleket távolítsd el. Ha valamelyik bogyó nem jó, dobd inkább el, és azt is ellenőrizd, hogy nincs-e rajta valamilyen rovar.
#''' Vágd félbe, és távolítsd el a magokat.''' Ezt a legegyszerűbb egy éles késsel és egy kiskanállal csinálni. Egy kissé időrabló tevékenység, de nem fogod megbánni.
===Csipkebogyólekvár készítése===
# '''Mérd le a súlyát a leszedett mennyiségnek.''' Adj hozzá kb. fele annyi vizet. Pl. fél kiló csipkebogyóhoz kb. 2,5 dl vizet adhatsz.
# '''Főzd a csipkebogyót fedő alatt a vízzel addig, amíg meg nem puhul.''' Ez kb. 10-15 perc. Pürésítsd a csipkebogyót, és nyomd át szitán. Mérd meg a pép súlyát.
# '''A pép súlyának megfelelő mennyiségű cukrot adj hozzá.''' Forrald fel.
#''' Ha kész, öntsd bele forró, sterilizált befőttes üvegbe.'''
# '''Használd fel!''' Használhatod kenyérrel, muffinhoz és kekszekhez, de jól harmonizál a csirkével, a disznóhússal és a pulykával is. Érdekes szószt kapsz, ha egy kis mustárral vagy szójaszósszal kevered el.
===Csipkebogyótea készítése===
# E'''gy evőkanálnyi csipkebogyóhúst áztassunk be 2 dl hideg vízbe estére.'''
# '''Reggel szűrjük le, majd a csipkebogyóhoz adjunk hozzá újabb 2 dl vizet, és melegítsük (de ne forraljuk) fel.'''
# '''Hagyjuk langyosra lehűlni.'''
# '''Ha már langyos, akkor öntsük össze azzal a vízzel, amiben egész este ázott a csipkebogyóhús.'''
# '''Fogyasszunk minden nap egy pohárral.'''
== Tippek ==
* A csipkebogyó immunerősítő, gátolja a meszesedést és serkenti a máj- és veseműködést. Antioxidáns hatással is bír.
== Amire szükséged lehet ==
* csipkebogyó
* kés
* olló
* kiskanál
* turmixgép vagy botmixer
* víz
* edény
* steril befőttesüveg
* poharak
== Figyelmeztetések ==
* Enyhén hashajtó hatású.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Use-Rosehips-in-Cookery How to use rosehips in cookery?]
* [http://melinda-angel.blogspot.hu/2011/03/csipkebogyo-tea-keszitese.html Csipkebogyótea készítése]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:csipkebogyo-felhasznalasa.jpg|right]] A csipkebogyóról mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz: hússzor többet, mint a narancs. Emellett van még benne némi A- és E-vitamin is, tehát mindenképpen ajánlatos fogyasztani. De hogyan is használjuk fel? Készíthetünk pl. csipkebogyólekvárt belőle, de tehetjük teába is.
== Lépések ==
# '''Akkor gyűjtsd be a csipkebogyót, amikor már érett vörös vagy narancsos a színe.''' Használj ollót, hogy leszedd, majd pedig a bogyó körüli kis csészeleveleket távolítsd el. Ha valamelyik bogyó nem jó, dobd inkább el, és azt is ellenőrizd, hogy nincs-e rajta valamilyen rovar.
#''' Vágd félbe, és távolítsd el a magokat.''' Ezt a legegyszerűbb egy éles késsel és egy kiskanállal csinálni. Egy kissé időrabló tevékenység, de nem fogod megbánni.
===Csipkebogyólekvár készítése===
# '''Mérd le a súlyát a leszedett mennyiségnek.''' Adj hozzá kb. fele annyi vizet. Pl. fél kiló csipkebogyóhoz kb. 2,5 dl vizet adhatsz.
# '''Főzd a csipkebogyót fedő alatt a vízzel addig, amíg meg nem puhul.''' Ez kb. 10-15 perc. Pürésítsd a csipkebogyót, és nyomd át szitán. Mérd meg a pép súlyát.
# '''A pép súlyának megfelelő mennyiségű cukrot adj hozzá.''' Forrald fel.
#''' Ha kész, öntsd bele forró, sterilizált befőttes üvegbe.'''
# '''Használd fel!''' Használhatod kenyérrel, muffinhoz és kekszekhez, de jól harmonizál a csirkével, a disznóhússal és a pulykával is. Érdekes szószt kapsz, ha egy kis mustárral vagy szójaszósszal kevered el.
===Csipkebogyótea készítése===
# E'''gy evőkanálnyi csipkebogyóhúst áztassunk be 2 dl hideg vízbe estére.'''
# '''Reggel szűrjük le, majd a csipkebogyóhoz adjunk hozzá újabb 2 dl vizet, és melegítsük (de ne forraljuk) fel.'''
# '''Hagyjuk langyosra lehűlni.'''
# '''Ha már langyos, akkor öntsük össze azzal a vízzel, amiben egész este ázott a csipkebogyóhús.'''
# '''Fogyasszunk minden nap egy pohárral.'''
== Tippek ==
* A csipkebogyó immunerősítő, gátolja a meszesedést és serkenti a máj- és veseműködést. Antioxidáns hatással is bír.
== Amire szükséged lehet ==
* csipkebogyó
* kés
* olló
* kiskanál
* turmixgép vagy botmixer
* víz
* edény
* steril befőttesüveg
* poharak
== Figyelmeztetések ==
* Enyhén hashajtó hatású.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Use-Rosehips-in-Cookery How to use rosehips in cookery?]
* [http://melinda-angel.blogspot.hu/2011/03/csipkebogyo-tea-keszitese.html Csipkebogyótea készítése]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]