56
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell megvédeni a lépet? == A lép a nyirokrendszer legnagyobb méretű szerve, kb. féltenyérnyi és puha testszövetből áll. A mellkas bal oldalán, közv…”
== Hogyan kell megvédeni a lépet? ==
A lép a nyirokrendszer legnagyobb méretű szerve, kb. féltenyérnyi és puha testszövetből áll. A mellkas bal oldalán, közvetlenül a gyomor alatt helyezkedik el. A lép fő feladata a vér szűrése, tisztítása és tárolása. Lebontja és eltávolítja az elhasználódott vörösvértesteket, a bennük lévő vasat pedig újrahasznosítja, de arra is ügyel, hogy a vér az érrendszerben maradjon. Továbbá a lépben található a szervezet vész-vértartaléka. A lép részt vesz az epetermelésben és kulcsszerepet játszik az immunrendszer működtetésében is: antitesteket termel, amelyek semlegesítik, illetve elhárítják a mérgező baktériumokat és az egyéb külső behatolókat. A lép energiája segít a belső szerveknek, megtartja őket a helyükön, így a lép működési zavarai szervsüllyedésre adhatnak okot. Sok esetben ugyancsak a lép zavarára vezethető vissza a vérzések néhány típusa, de a krónikus hasmenés és az általános fáradékonyság, energiahiány is. A cikkben megfogalmazott tanácsokkal azonban megerősíthetjük a lépünket, ezzel segítve a szervezetünkben végzett hasznos munkáját, valamint elkerülve az esetlegesen felmerülő problémákat, panaszokat.
== Lépések ==
=== Ha lépünkkel probléma van, a következőkkel támogathatjuk meg működését: ===
#Fogyasszunk meleg, száraz ételeket (pl.)!
#Használjunk melegítő hatású fűszereket (pl. fahéj, szerecsendió, gyömbér, koriander, ginzeng)!
#Részesítsünk előnyben bizonyos zöldségeket (pl. édesburgonya, tök, sárga- és fehérrépa, Yam gyökér)!
#Fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét (pl. tejsavó, tonhal, tojás, szójabab, dió, mogyoró)!
#Gondoskodjunk „vérképző ételek” beviteléről (pl. cékla, brokkoli, spenót, sóska, sárgabarack, spanyolbab, kék/zöld alga és moszat, vörös alga, csalán, petrezselyem, vizitorma, tojás, füge, szardínia)!
== Tippek ==
*A húsételek közismerten jó vérképzők, de ne feldolgozott (virsli, szalámi, felvágott), hanem natúr állapotú húsokat vásároljunk. És mértékkel együnk állati fehérjét, tehát a nap folyamán elfogyasztott élelmiszereink legfeljebb 10-20%-a legyen állati fehérje (hús, tejtermék, tojás...stb.).
*A kínaiak szerint a lép a „gondolkodás tanyája”, tehát ez a szerv nagyban befolyásolja a gondolkodást, a tanulást, a koncentrálást és az emlékezést. Amennyiben alacsony az energiája, károsan hat a szellemi erőnkre és ezáltal rossz koncentrálóképességet, rágódásra való hajlamot, aggodalmaskodást és döntési képtelenséget idéz elő. Már csak emiatt is érdemes karbantartanunk, erősítenünk a lépünket.
*Hosszan tartó és komolyabb tünetek esetén célszerű szakértőhöz (pl. holisztikus orvos) fordulni.
== Amire szükséged lehet ==
*a felsorolt tanácsok betartása
== Figyelmeztetések ==
*Óvakodjunk a zsíros, mesterségesen feldolgozott élelmiszerek fogyasztásától és a túlzott cukorbeviteltől!
*Ne fogyasszunk túl sok pörkölt mogyorót, búzát, élesztőt, sört és kávét!
*Kerüljük a hideg italokat és a cukrozott gyümölcsleveket!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.meggyogyulsz.com/ A Medbiotech Diagnosztika honlapja]
[[Kategória:Egészség]]
A lép a nyirokrendszer legnagyobb méretű szerve, kb. féltenyérnyi és puha testszövetből áll. A mellkas bal oldalán, közvetlenül a gyomor alatt helyezkedik el. A lép fő feladata a vér szűrése, tisztítása és tárolása. Lebontja és eltávolítja az elhasználódott vörösvértesteket, a bennük lévő vasat pedig újrahasznosítja, de arra is ügyel, hogy a vér az érrendszerben maradjon. Továbbá a lépben található a szervezet vész-vértartaléka. A lép részt vesz az epetermelésben és kulcsszerepet játszik az immunrendszer működtetésében is: antitesteket termel, amelyek semlegesítik, illetve elhárítják a mérgező baktériumokat és az egyéb külső behatolókat. A lép energiája segít a belső szerveknek, megtartja őket a helyükön, így a lép működési zavarai szervsüllyedésre adhatnak okot. Sok esetben ugyancsak a lép zavarára vezethető vissza a vérzések néhány típusa, de a krónikus hasmenés és az általános fáradékonyság, energiahiány is. A cikkben megfogalmazott tanácsokkal azonban megerősíthetjük a lépünket, ezzel segítve a szervezetünkben végzett hasznos munkáját, valamint elkerülve az esetlegesen felmerülő problémákat, panaszokat.
== Lépések ==
=== Ha lépünkkel probléma van, a következőkkel támogathatjuk meg működését: ===
#Fogyasszunk meleg, száraz ételeket (pl.)!
#Használjunk melegítő hatású fűszereket (pl. fahéj, szerecsendió, gyömbér, koriander, ginzeng)!
#Részesítsünk előnyben bizonyos zöldségeket (pl. édesburgonya, tök, sárga- és fehérrépa, Yam gyökér)!
#Fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét (pl. tejsavó, tonhal, tojás, szójabab, dió, mogyoró)!
#Gondoskodjunk „vérképző ételek” beviteléről (pl. cékla, brokkoli, spenót, sóska, sárgabarack, spanyolbab, kék/zöld alga és moszat, vörös alga, csalán, petrezselyem, vizitorma, tojás, füge, szardínia)!
== Tippek ==
*A húsételek közismerten jó vérképzők, de ne feldolgozott (virsli, szalámi, felvágott), hanem natúr állapotú húsokat vásároljunk. És mértékkel együnk állati fehérjét, tehát a nap folyamán elfogyasztott élelmiszereink legfeljebb 10-20%-a legyen állati fehérje (hús, tejtermék, tojás...stb.).
*A kínaiak szerint a lép a „gondolkodás tanyája”, tehát ez a szerv nagyban befolyásolja a gondolkodást, a tanulást, a koncentrálást és az emlékezést. Amennyiben alacsony az energiája, károsan hat a szellemi erőnkre és ezáltal rossz koncentrálóképességet, rágódásra való hajlamot, aggodalmaskodást és döntési képtelenséget idéz elő. Már csak emiatt is érdemes karbantartanunk, erősítenünk a lépünket.
*Hosszan tartó és komolyabb tünetek esetén célszerű szakértőhöz (pl. holisztikus orvos) fordulni.
== Amire szükséged lehet ==
*a felsorolt tanácsok betartása
== Figyelmeztetések ==
*Óvakodjunk a zsíros, mesterségesen feldolgozott élelmiszerek fogyasztásától és a túlzott cukorbeviteltől!
*Ne fogyasszunk túl sok pörkölt mogyorót, búzát, élesztőt, sört és kávét!
*Kerüljük a hideg italokat és a cukrozott gyümölcsleveket!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.meggyogyulsz.com/ A Medbiotech Diagnosztika honlapja]
[[Kategória:Egészség]]