Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Bodzalekvárt befőzni

3 590 bájt hozzáadva, 2013. augusztus 31., 09:49
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzalekvárt befőzni? == A bodzát nyár elején szörpkészítésre, nyár végén, ősz elején pedig lekvárfőzésre használhatjuk fel. Érdemes min…”
== Hogyan kell bodzalekvárt befőzni? ==

A bodzát nyár elején szörpkészítésre, nyár végén, ősz elején pedig lekvárfőzésre használhatjuk fel. Érdemes mindkét alkalmat megragadni, ugyanis egy forró nyári napon citromkarikákkal és mentalevéllel megbolondított [[Bodzaszörpöt_készíteni|bodzaszörppel]] enyhíthetjük szomjunkat, a téli napokon pedig elővehetjük a bodzalekvárt, amely sütemények töltelékeként vagy éppen húsok mellé is kiváló. Bár régen sokan hitték azt, hogy mérgező (talán a sötétlila színe miatt), azonban nem kell félnünk, egy nagyon egészséges, sokféle hatóanyagot tartalmazó gyümölcsről van szó.


== Lépések ==

=== Egyszerű bodzalekvár ===
#'''Mossuk meg a bodzafürtöket!''' Egy villa segítségével szemezzük le róluk a sötétlila bogyókat.
#'''Főzzünk vízből és cukorból szirupot!''' Tegyük bele a gyümölcsöt, majd addig főzzük a pépet, amíg sűrűn folyós nem lesz.
#'''Kanalazzuk a forró lekvárt tisztára mosott üvegekbe, majd állítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy légmentesen zártak legyenek, majd dunsztoljuk őket!''' A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a lekvárral megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a lekvár sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.

=== Bodzalekvár vörösborral és almával megbolondítva===
#Mossuk meg a fürtöket, majd villával szemezzük le róluk a bogyókat!
#Főzzük 10-15 percig a bodzaszemeket a vörösborral, majd passzírozzuk át szitán!
#Főzzük meg a négyfelé vágott, héjas almát, majd ezt is passzírozzuk le!
#Adjuk az almapüréhez a leszűrt bodzavelőt!
#Keverjük az így kapott péphez a cukrot és a dzsemfixet, forraljuk fel és még 2-3 percig főzzük!
#Adagoljuk a bodzalekvárt tisztára mosott üvegekbe, amiket alaposan lezárva állítsunk 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő!

== Tippek ==

*A frissen szedett bodzáról a villával könnyen eltávolíthatjuk a kocsányokat, mosással pedig ezektől és az éretlen bogyóktól is megszabadulhatunk.
*Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár).
*Egy pohár natúr joghurt egy-két kanálnyi bodzalekvár hozzáadásával egészséges reggeli/uzsonna lehet.

== Amire szükséged lehet ==

*''Egyszerű bodzalekvárhoz:''
**1 kg leszemezett bodzabogyó
**3 dl víz
**60 dkg kristálycukor
*''Vörösboros-almás bodzalekvárhoz:''
**50 dkg leszemezett bodzabogyó
**2 dl vörösbor
**1 kg alma
**1 kg kristálycukor
**1 tasak dzsemfix

== Figyelmeztetések ==

*Forgalmas utaktól távoli bokrokról szedjünk fényes és érett bodzafürtöket!
*Ügyeljünk arra a lekvár készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://www.nlcafe.hu/otthon/20130623/bodza-lekvar-recept/ Bodzadzsem, ahogy mi csináljuk]
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés