1 859
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell szilvalekvárt készíteni? == Ha a szilvát nem zamatos, magas alkoholfokú folyékony hungarikumnak, azaz pálinkának szánjuk, akkor főzzünk belőle …”
== Hogyan kell szilvalekvárt készíteni? ==
Ha a szilvát nem zamatos, magas alkoholfokú folyékony hungarikumnak, azaz pálinkának szánjuk, akkor főzzünk belőle lekvárt, amely piskóták, bukták, linzerek vagy éppen piték ízletes tölteléke lehet.
== Lépések ==
=== Tepsis szilvalekvár ===
#'''Mossuk meg alaposan az érett, hibátlan szilvákat!''' Ezután vágjuk ketté és magozzuk ki őket.
#'''Öntsünk ecetet egy nagyméretű zománcos tepsibe!''' A tepsiben terítsük el a szilvaszemeket.
#'''Állítsuk a sütőt 100°C-ra vagy takarékra, és tegyük a sütőbe a tepsit!''' A szilvát 10-12 órára hagyjuk a sütőben, amelynek ajtaját hagyjuk résnyire nyitva.
#'''Adagoljuk a besűrűsödött és krémesre párolódott szilvát jól kimosott és megszárított üvegekbe!''' Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen így valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
#'''Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5-10 percig!''' Erre azért van szükség, hogy az üvegekből kiszoruljon a levegő, és légmentesen zártak legyenek. Dunsztolásra vagy tartósítószer hozzáadására nem is lesz szükség, ugyanis a sütőben töltött idő alatt a lekvár csíramentessé válik.
=== Fahéjas-őszibarackos szilvalekvár rummal ===
#'''Mossuk meg a kiválogatott gyümölcsöket!''' A magozást követően vágjuk kisebb darabokra a szilvát és az őszibarackot, a szőlőt pedig szabadítsuk meg a szárától.
#'''Tegyük egy főzőedénybe a feldarabolt és megtisztított gyümölcsöket!''' Öntsünk hozzá egy citrom levét, majd közepes lángon főzzük, és időnként kevergessük meg.
#'''Szórjuk a péphez a fahéjat és a vaníliás cukrot, miután levet eresztett!''' Fedő alatt főzzük legalább fél órát, és időnként keverjük meg.
#'''Pépesítsük botmixerrel a lekvárt, majd adjuk hozzá a cukrot!''' Állandó keverés mellett főzzük kb. 15 percig, és ha nem elég édes, akkor adjunk hozzá még cukrot.
#'''Öntsük a lekvárhoz a rumot is, és főzzük még legalább 15 percig!''' A főzés során pedig végezzünk próbakóstolást. Ha kihűlve megdermed a tányérra tett kis adag lekvár, akkor az azt jelenti, hogy elkészült.
#'''Adagoljuk a szilvalekvárt sterilizált üvegekbe!''' Ezután fordítsuk fejtetőre az üvegeket, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.
#'''Dunsztoljuk az üvegeket!''' A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.
== Tippek ==
*A tepsis szilvalekvár cukor hozzáadása nélkül készül, ezért diétás étrendben is fogyasztható.
*Ha a szilva nem magváló, akkor a tepsibe egészben is betehetjük. Ebben az esetben a sütés után át kell passzíroznunk a szilvapépet, hogy megszabaduljunk a magoktól.
*[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl/ Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?]
== Amire szükséged lehet ==
*''A tepsis szilvalekvárhoz:''
**2-3 kg érett szilva
**2 evőkanál 20%-os ecet
*''A fahéjas-őszibarackos-rumos szilvalekvárhoz:''
**1,5 kg szilva
**1 kg szőlő és őszibarack
**1 db citrom leve
**1 teáskanál őrölt fahéj
**vanília aroma vagy vaníliás cukor (ízlés szerint)
**30-40 dkg cukor
**0,5 dl rum
== Figyelmeztetések ==
*Mindig érett és hibátlan szilvából főzzünk lekvárt!
*Ügyeljünk arra főzés közben, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön a lekvárba, és így az üvegekbe!
*A botmixerrel való pépesítés előtt vegyük le a tűzről a lekvárt!
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott lekvárt, mert tartósítószer hiányában könnyebben megromolhat!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
* [http://www.nosalty.hu/recept/fahejas-oszibarackos-szilvalekvar-rummal/ Fahéjas-őszibarackos szilvalekvár rummal]
[[Kategória:Étel-ital]]
Ha a szilvát nem zamatos, magas alkoholfokú folyékony hungarikumnak, azaz pálinkának szánjuk, akkor főzzünk belőle lekvárt, amely piskóták, bukták, linzerek vagy éppen piték ízletes tölteléke lehet.
== Lépések ==
=== Tepsis szilvalekvár ===
#'''Mossuk meg alaposan az érett, hibátlan szilvákat!''' Ezután vágjuk ketté és magozzuk ki őket.
#'''Öntsünk ecetet egy nagyméretű zománcos tepsibe!''' A tepsiben terítsük el a szilvaszemeket.
#'''Állítsuk a sütőt 100°C-ra vagy takarékra, és tegyük a sütőbe a tepsit!''' A szilvát 10-12 órára hagyjuk a sütőben, amelynek ajtaját hagyjuk résnyire nyitva.
#'''Adagoljuk a besűrűsödött és krémesre párolódott szilvát jól kimosott és megszárított üvegekbe!''' Célszerű kisebb üvegeket választanunk, hiszen így valószínűleg előbb elfogy a megbontott dzsem, és nem kell kidobnunk a megromlott maradékot.
#'''Fordítsuk fejtetőre a jól lezárt üvegeket, és hagyjuk állni így őket 5-10 percig!''' Erre azért van szükség, hogy az üvegekből kiszoruljon a levegő, és légmentesen zártak legyenek. Dunsztolásra vagy tartósítószer hozzáadására nem is lesz szükség, ugyanis a sütőben töltött idő alatt a lekvár csíramentessé válik.
=== Fahéjas-őszibarackos szilvalekvár rummal ===
#'''Mossuk meg a kiválogatott gyümölcsöket!''' A magozást követően vágjuk kisebb darabokra a szilvát és az őszibarackot, a szőlőt pedig szabadítsuk meg a szárától.
#'''Tegyük egy főzőedénybe a feldarabolt és megtisztított gyümölcsöket!''' Öntsünk hozzá egy citrom levét, majd közepes lángon főzzük, és időnként kevergessük meg.
#'''Szórjuk a péphez a fahéjat és a vaníliás cukrot, miután levet eresztett!''' Fedő alatt főzzük legalább fél órát, és időnként keverjük meg.
#'''Pépesítsük botmixerrel a lekvárt, majd adjuk hozzá a cukrot!''' Állandó keverés mellett főzzük kb. 15 percig, és ha nem elég édes, akkor adjunk hozzá még cukrot.
#'''Öntsük a lekvárhoz a rumot is, és főzzük még legalább 15 percig!''' A főzés során pedig végezzünk próbakóstolást. Ha kihűlve megdermed a tányérra tett kis adag lekvár, akkor az azt jelenti, hogy elkészült.
#'''Adagoljuk a szilvalekvárt sterilizált üvegekbe!''' Ezután fordítsuk fejtetőre az üvegeket, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.
#'''Dunsztoljuk az üvegeket!''' A dunsztoláshoz választhatunk száraz és nedves dunsztolást. A szárazdunszt esetében párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a dzsemmel megtöltött, forró üvegeket. Nedves dunsztolásnál egy vízzel félig feltöltött edénybe helyezzük az üvegeket, majd lassan melegítjük a vizet, és a dzsem sűrűségétől függően néhány percig forraljuk. Ha rongyokba tekerjük az üvegeket, akkor megakadályozzuk, hogy összekoccanjanak és eltörjenek.
== Tippek ==
*A tepsis szilvalekvár cukor hozzáadása nélkül készül, ezért diétás étrendben is fogyasztható.
*Ha a szilva nem magváló, akkor a tepsibe egészben is betehetjük. Ebben az esetben a sütés után át kell passzíroznunk a szilvapépet, hogy megszabaduljunk a magoktól.
*[http://www.hogyankell.hu/Bef%C5%91zni_tart%C3%B3s%C3%ADt%C3%B3szer_n%C3%A9lk%C3%BCl/ Hogyan kell befőzni tartósítószer nélkül?]
== Amire szükséged lehet ==
*''A tepsis szilvalekvárhoz:''
**2-3 kg érett szilva
**2 evőkanál 20%-os ecet
*''A fahéjas-őszibarackos-rumos szilvalekvárhoz:''
**1,5 kg szilva
**1 kg szőlő és őszibarack
**1 db citrom leve
**1 teáskanál őrölt fahéj
**vanília aroma vagy vaníliás cukor (ízlés szerint)
**30-40 dkg cukor
**0,5 dl rum
== Figyelmeztetések ==
*Mindig érett és hibátlan szilvából főzzünk lekvárt!
*Ügyeljünk arra főzés közben, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön a lekvárba, és így az üvegekbe!
*A botmixerrel való pépesítés előtt vegyük le a tűzről a lekvárt!
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott lekvárt, mert tartósítószer hiányában könnyebben megromolhat!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
* [http://www.nosalty.hu/recept/fahejas-oszibarackos-szilvalekvar-rummal/ Fahéjas-őszibarackos szilvalekvár rummal]
[[Kategória:Étel-ital]]