1 859
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
#[[Fájl:sutes.jpg|right|300 px]]'''Süssük meg a kalácsot!''' Tegyük a sütőrudat a parázs fölé, és folyamatos, lassú forgatás mellett süssük a tésztát. Ha már egyenletesen pirulni kezd, akkor olvasztott vajjal kenjük be, majd egy teaszűrőn keresztül, forgatás közben hintsük meg mindegyik oldalát porcukorral. Addig süssük még tovább a kalácsot, amíg a cukor karamellizálódik rajta. Porcukor helyett fahéjat vagy kakaót is szórhatunk rá, de vigyázzunk, nehogy ráégjenek!
#'''Ízesítsük egyéb finomságokkal is a kürtőskalácsot!''' Cukor, fahéj vagy kakaó helyett például darált dióval, összetört mandulával/mogyoróval, kókuszreszelékkel vagy mákkal is megszórhatjuk a kürtőskalácsot. Az eljárás hasonló: ha már egyenletesen pirulni kezd a tészta, akkor olvasztott vajjal vagy tojásfehérjével alaposan kenjük be, majd a darált dióval, az összetört mandulával/mogyoróval, a kókuszreszelékkel vagy a mákkal forgatás közben egyenletesen szórjuk be a kalácsot. Érdemes ezután még porcukorral is meghinteni a tésztát, ennek köszönhetően édesebb lesz, a rászórt finomságok pedig jobban rátapadnak. Addig süssük még a kürtőst, amíg a rászórt dolgok szépen rásülnek, kicsit megpirulnak, de ügyeljünk arra, hogy ne égjenek rá!
#[[Fájl:elkeszultkurtoskalacs.jpg|right|150 250 px]]'''Vegyük le a tűzről a sütőrudat!''' A sütőfát függőlegesen tartva, egy határozott mozdulattal rázzuk le a kürtőskalácsot egy deszkára. Ha megfelelően megvajaztuk az elején a sütőrudat, akkor a tészta könnyen lecsúszik a fáról. Ha nem menne ilyen könnyen, akkor kezünkkel vagy egy késsel szedjük le róla a kalácsot. A frissen sült kürtőst állítva hagyjuk kihűlni, majd tálcára téve takarjuk le, hogy ne száradjon ki. A következő adag tészta felcsavarásához a sütőfát is hagyjuk egy kicsit kihűlni!
== Tippek ==