1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell feltörni a kókuszdiót? == Szép látvány egy egész kókuszdió, de mégiscsak a fehér húsa miatt szeretjük… Ehhez pedig nehéz hozzáférni, hacs…”
== Hogyan kell feltörni a kókuszdiót? ==
Szép látvány egy egész kókuszdió, de mégiscsak a fehér húsa miatt szeretjük… Ehhez pedig nehéz hozzáférni, hacsak nem ismered a kókuszdió-felbontás trükkjét.
== Lépések ==
* A kókuszdió egyik végén három sötétebb színű mélyedés található. Keresd meg ezeket, és fordítsd úgy, hogy felül legyen a két, egymáshoz közelebb eső lyuk! A mélyedések így egy kezdetleges arcot formáznak – a felsők a szemek, az alsó a száj. (Ez azért fontos, mert a „száj” a kókuszdió leggyengébb pontja.)
* Fúrd ki az alsó lyukat egy csavarhúzóval, egy éles ollóval vagy késsel, dugóhúzóval vagy egy nagyobb szeggel.
* A kókuszdiót tartsd egy nagyobb tál fölé, és folyasd ki a kókuszvizet.
* A fenti lépéseket akár ki is hagyhatod, ha nincs szükséged a kókuszvízre. Ezután a kókuszdió felbontására többféle módszer létezik:
=== Egyetlen mozdulattal ===
# Ha megtaláltad a kókusz végén a három mélyedésből álló „arcot”, fogd meg egy kézzel, közvetlenül a „szemek” felett.
# Határozott, erős mozdulattal üsd a kókuszdió „állát”, a harmadik mélyedést egy kemény, éles felülethez, például egy betonlap egy tégla (vagy egzotikus túlélőtúrán egy szikla) éléhez.
# Ha ez kényelmetlennek tűnik, a kókuszdiót szorítsd le, majd egy kalapáccsal mérj egyetlen, erős csapást erre a pontra.
# Ha elég ügyes és erős vagy, a kókuszdió az első ütésre kettéhasad.
=== Mértani pontossággal ===
# A kókuszdió könnyebben széthasad egy körív mentén – ez lehet a szemek között futó „egyenlítő”, vagy egy erre merőleges körív. Először döntsd el, és esetleg jelöld be, hol szeretnéd kettéhasítani a kókuszdiót.
# Egy nagyobb, nehezebb kés tompa felével, esetleg húsklopfoló bárddal mérj csapásokat a kókuszdióra a kijelölt vonal mentén. Határozott, közepesen erős ütésekkel dolgozz, mint amikor ököllel a tenyeredbe ütsz.
# Fordíts egy kicsit a kókuszdión, majd a vonal mentén, de kicsit távolabb csapj le újra.
# Ezt ismételd meg, amíg legalább egyszer körbe nem érsz (de lehet, hogy két fordulatra is szükség lesz).
# A kókuszdió az egyik ütés után a korábbiaktól eltérő, reccsenő hangot hallat, ami jelzi, hogy kezd szétrepedni.
# A repedéstől kiindulva még egyszer haladj körbe a kijelölt vonal mentén, ütéseket mérve a fokozatosan széthasadó kókuszdióra.
# Kis gyakorlás után szép, pontos vágási felületet tudsz ilyen módon készíteni.
=== A modern technika segítségével ===
# A sok elektromos szerszámmal rendelkező ezermesterek a kókusz tetején lévő mélyedést elektromos fúróval is kilyukaszthatják.
# Ezután a felbontás legegyszerűbb módja, ha flexszel, körfűrésszel vagy szalagfűrésszel vágjuk el a kókusz kemény héját.
=== Ha máshogy nem megy ===
# Csavard a kókuszt törölközőbe vagy tedd egy erősebb nejlonzacskóba.
# A beburkolt kókuszdiót kalapáccsal verd szét, vagy a törölköző, zacskó végét fogva vágd a valamilyen kemény, ütésálló felülethez (betonlap, járda stb.).
== Tippek ==
* Mire figyeljünk kókuszdió vásárlásakor?
** A vásárolás előtt érdemes megrázni a kókuszdiót. Ha nem halljuk benne a kókuszvíz lötyögésének hangját, vagy még éretlen (és tele van vízzel), vagy már kiszáradt a belseje, ami csökkenti az élvezeti értékét. Az a jó kókuszdió, amiben még van egy kevés víz, de nem túl sok. (A kókusztejet a fehér húsból nyerik áztatással és préseléssel.)
** Emellett ellenőrizzük a tetején a három bemélyedést – ha ezek penészesek, semmiképp se vásároljuk meg.
* A kókuszvíz gyorsabban folyik ki, ha nem csak egy lyukat fúrsz ki, hanem kettőt (esetleg levegőt is fújhatsz az egyikbe, amíg a másikon kicsorog a víz).
* Miután feltörted a kókuszdiót, a fehér húst többféleképpen elválaszthatod a kemény héjtól:
** Ha kisebb darabokra törted, a legegyszerűbb egy éles késsel levágni, lekaparni a fehér húst.
** Tedd a kókuszt sütőbe, és 180 fokon 15-20 percig süsd, így könnyebben kijön a fehér hús.
** A kemény héjtól úgy is könnyebben szabadulsz, ha a kókuszt egy fél órára a mélyhűtőbe teszed.
* A kemény héj alatt, a fehér hús felületén egy puha, barna réteg is található a kókuszdióban. Ez ehető, de ha meg akarsz tőle szabadulni, zöldséghámozóval vagy egy éles késsel könnyen megtisztíthatod tőle a fehér húst.
* Az érett kókusz szobahőmérsékleten akár három hétig is tárolható.
== Figyelmeztetések ==
* Óvatosan bánj a késsel, húsklopfoló bárddal, kalapáccsal! Mindig vigyázz, nehogy az ujjadat vagy egyéb testrészedet találd el a kókuszdió helyett!
* Ha fúrót, flexet, kör- vagy szalagfűrészt használsz, tartsd be a kezelésükre vonatkozó biztonsági előírásokat!
* Mindig szorítsd le alaposan vagy fogd meg jól a kókuszdiót, nehogy kicsússzon a kezedből!
* Amikor a kókuszdió felreped, a kis rés néha gyorsan összezáródik, még mielőtt teljesen széthasadna. Ügyelj arra, hogy ne nyúlj bele!
* Ha nem vagy teljesen biztos a kés, kalapács vagy az elektromos szerszámok használatában, inkább kérj meg mást a kókuszdió feltörésére!
== Amire szükséged lehet ==
* A kókusz tetején található mélyedés kilyukasztásához csavarhúzó, olló, dugóhúzó vagy szeg
* Egy tál a kókuszvíz felfogásához
* Kemény, ütésálló felület (pl. betonlap, szikla)
* Nagy, nehéz kés vagy húsklopfoló bárd
* Kalapács
* Törölköző, erős nejlonzacskó
* Esetleg elektromos fúró, flex, szalag- vagy körfűrész
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Open-a-Coconut Az angol nyelvű Wikihow útmutatásai a kókuszdió feltöréséhez]
* [http://www.hazipatika.com/mediatar/media/Kokuszdio_Nyissa_fel_konnyeden/124 Videó – ahogy a mesterszakács csinálja]
* [http://www.macikonyha.com/2008/04/kkuszhjban.html Ha nem ízlik a frissen megpucolt, nyers kókusz – egy egyszerű kókuszos keksz receptje]
[[Kategória:Étel-ital]]
Szép látvány egy egész kókuszdió, de mégiscsak a fehér húsa miatt szeretjük… Ehhez pedig nehéz hozzáférni, hacsak nem ismered a kókuszdió-felbontás trükkjét.
== Lépések ==
* A kókuszdió egyik végén három sötétebb színű mélyedés található. Keresd meg ezeket, és fordítsd úgy, hogy felül legyen a két, egymáshoz közelebb eső lyuk! A mélyedések így egy kezdetleges arcot formáznak – a felsők a szemek, az alsó a száj. (Ez azért fontos, mert a „száj” a kókuszdió leggyengébb pontja.)
* Fúrd ki az alsó lyukat egy csavarhúzóval, egy éles ollóval vagy késsel, dugóhúzóval vagy egy nagyobb szeggel.
* A kókuszdiót tartsd egy nagyobb tál fölé, és folyasd ki a kókuszvizet.
* A fenti lépéseket akár ki is hagyhatod, ha nincs szükséged a kókuszvízre. Ezután a kókuszdió felbontására többféle módszer létezik:
=== Egyetlen mozdulattal ===
# Ha megtaláltad a kókusz végén a három mélyedésből álló „arcot”, fogd meg egy kézzel, közvetlenül a „szemek” felett.
# Határozott, erős mozdulattal üsd a kókuszdió „állát”, a harmadik mélyedést egy kemény, éles felülethez, például egy betonlap egy tégla (vagy egzotikus túlélőtúrán egy szikla) éléhez.
# Ha ez kényelmetlennek tűnik, a kókuszdiót szorítsd le, majd egy kalapáccsal mérj egyetlen, erős csapást erre a pontra.
# Ha elég ügyes és erős vagy, a kókuszdió az első ütésre kettéhasad.
=== Mértani pontossággal ===
# A kókuszdió könnyebben széthasad egy körív mentén – ez lehet a szemek között futó „egyenlítő”, vagy egy erre merőleges körív. Először döntsd el, és esetleg jelöld be, hol szeretnéd kettéhasítani a kókuszdiót.
# Egy nagyobb, nehezebb kés tompa felével, esetleg húsklopfoló bárddal mérj csapásokat a kókuszdióra a kijelölt vonal mentén. Határozott, közepesen erős ütésekkel dolgozz, mint amikor ököllel a tenyeredbe ütsz.
# Fordíts egy kicsit a kókuszdión, majd a vonal mentén, de kicsit távolabb csapj le újra.
# Ezt ismételd meg, amíg legalább egyszer körbe nem érsz (de lehet, hogy két fordulatra is szükség lesz).
# A kókuszdió az egyik ütés után a korábbiaktól eltérő, reccsenő hangot hallat, ami jelzi, hogy kezd szétrepedni.
# A repedéstől kiindulva még egyszer haladj körbe a kijelölt vonal mentén, ütéseket mérve a fokozatosan széthasadó kókuszdióra.
# Kis gyakorlás után szép, pontos vágási felületet tudsz ilyen módon készíteni.
=== A modern technika segítségével ===
# A sok elektromos szerszámmal rendelkező ezermesterek a kókusz tetején lévő mélyedést elektromos fúróval is kilyukaszthatják.
# Ezután a felbontás legegyszerűbb módja, ha flexszel, körfűrésszel vagy szalagfűrésszel vágjuk el a kókusz kemény héját.
=== Ha máshogy nem megy ===
# Csavard a kókuszt törölközőbe vagy tedd egy erősebb nejlonzacskóba.
# A beburkolt kókuszdiót kalapáccsal verd szét, vagy a törölköző, zacskó végét fogva vágd a valamilyen kemény, ütésálló felülethez (betonlap, járda stb.).
== Tippek ==
* Mire figyeljünk kókuszdió vásárlásakor?
** A vásárolás előtt érdemes megrázni a kókuszdiót. Ha nem halljuk benne a kókuszvíz lötyögésének hangját, vagy még éretlen (és tele van vízzel), vagy már kiszáradt a belseje, ami csökkenti az élvezeti értékét. Az a jó kókuszdió, amiben még van egy kevés víz, de nem túl sok. (A kókusztejet a fehér húsból nyerik áztatással és préseléssel.)
** Emellett ellenőrizzük a tetején a három bemélyedést – ha ezek penészesek, semmiképp se vásároljuk meg.
* A kókuszvíz gyorsabban folyik ki, ha nem csak egy lyukat fúrsz ki, hanem kettőt (esetleg levegőt is fújhatsz az egyikbe, amíg a másikon kicsorog a víz).
* Miután feltörted a kókuszdiót, a fehér húst többféleképpen elválaszthatod a kemény héjtól:
** Ha kisebb darabokra törted, a legegyszerűbb egy éles késsel levágni, lekaparni a fehér húst.
** Tedd a kókuszt sütőbe, és 180 fokon 15-20 percig süsd, így könnyebben kijön a fehér hús.
** A kemény héjtól úgy is könnyebben szabadulsz, ha a kókuszt egy fél órára a mélyhűtőbe teszed.
* A kemény héj alatt, a fehér hús felületén egy puha, barna réteg is található a kókuszdióban. Ez ehető, de ha meg akarsz tőle szabadulni, zöldséghámozóval vagy egy éles késsel könnyen megtisztíthatod tőle a fehér húst.
* Az érett kókusz szobahőmérsékleten akár három hétig is tárolható.
== Figyelmeztetések ==
* Óvatosan bánj a késsel, húsklopfoló bárddal, kalapáccsal! Mindig vigyázz, nehogy az ujjadat vagy egyéb testrészedet találd el a kókuszdió helyett!
* Ha fúrót, flexet, kör- vagy szalagfűrészt használsz, tartsd be a kezelésükre vonatkozó biztonsági előírásokat!
* Mindig szorítsd le alaposan vagy fogd meg jól a kókuszdiót, nehogy kicsússzon a kezedből!
* Amikor a kókuszdió felreped, a kis rés néha gyorsan összezáródik, még mielőtt teljesen széthasadna. Ügyelj arra, hogy ne nyúlj bele!
* Ha nem vagy teljesen biztos a kés, kalapács vagy az elektromos szerszámok használatában, inkább kérj meg mást a kókuszdió feltörésére!
== Amire szükséged lehet ==
* A kókusz tetején található mélyedés kilyukasztásához csavarhúzó, olló, dugóhúzó vagy szeg
* Egy tál a kókuszvíz felfogásához
* Kemény, ütésálló felület (pl. betonlap, szikla)
* Nagy, nehéz kés vagy húsklopfoló bárd
* Kalapács
* Törölköző, erős nejlonzacskó
* Esetleg elektromos fúró, flex, szalag- vagy körfűrész
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Open-a-Coconut Az angol nyelvű Wikihow útmutatásai a kókuszdió feltöréséhez]
* [http://www.hazipatika.com/mediatar/media/Kokuszdio_Nyissa_fel_konnyeden/124 Videó – ahogy a mesterszakács csinálja]
* [http://www.macikonyha.com/2008/04/kkuszhjban.html Ha nem ízlik a frissen megpucolt, nyers kókusz – egy egyszerű kókuszos keksz receptje]
[[Kategória:Étel-ital]]