2 789 bájt hozzáadva,
2013. július 2., 12:38 == Hogyan kell a padlizsánt tartósítani? ==
[[Fájl:padlizsan-tartositasa.jpg|right]] A padlizsánt több módon is lehet tartósítani, cikkünkben az erdélyi tartósítási recepttel (zakuszka) és fagyasztásával ismerkedhetsz meg.
== Lépések ==
===Padlizsán tartósítása zakuszkaként===
A zakuszka egy hagyományos erdélyi recept.
# Szerezd be a hozzávalókat: 3,5 kg padlizsán, 3,5 kg pritamin, 6 nagy fej vöröshagyma, 1 liter sűrített paradicsomlé, 5-6 babérlevél, só, bors.
# Sütőben süsd meg a padlizsánt. Ne feledd a héját villával megbökdösni, nehogy szétrobbanjon.
# A megsült padlizsánt hámozd meg.
# Az apróra vágott hagymát dinszteld meg némi olajon.
# A paprikát vágd apróbb kockákra, és egy másik edényben szintén pirítsd meg némi olajon, amíg elfő a leve.
# Egy nagy lábasban öntsd össze a hagymát, a paprikát és a padlizsánt, majd fűszerezd be, és add hozzá a paradicsomlét.
# Rendszeresen keverjük meg, nehogy leégjen.
# Két órán át főzzük, majd befőttesüvegekbe tegyük el.
===Fagyasztott padlizsán 1.===
Ez elsősorban padlizsánkrém készítéséhez használható.
# A padlizsánt mosd meg.
# Sütőben süsd meg a padlizsánt. Ne feledd a héját villával megbökdösni, nehogy szétrobbanjon.
# A megsült padlizsánt hámozd meg.
# Tedd egy zacskóba, és tedd be a fagyasztóba.
===Fagyasztott padlizsán 2.===
Ez esetben gyorsan kell dolgozni, különben a padlizsán megbarnul.
# A padlizsánt mosd meg, majd vágd le a két végét.
# Hámozd meg a padlizsánt, majd hosszában vágd kb. 8 mm-es szeletekre.
# Forralj annyi vizet, hogy egy lábasban ellepje a padlizsánszeleteket.
# 4 liter vízhez adj egy deci citromlét.
# Készíts egy tálnyi jeges vizet is, amibe szintén belefér az összes padlizsánszelet.
# A padlizsánszeleteket 4 percre tegyük a forró vízbe, majd gyorsan helyezd át a jeges vízbe 4-5 percre, míg teljesen elhűl.
# Egy szűrő segítségével öntsd le róla a vizet, majd fagyasztóban használható műanyag tálba tedd a padlizsánszeleteket. Nagyjából 9 hónapig eláll így.
== Tippek ==
* [http://www.hogyankell.hu/Padlizs%C3%A1nkr%C3%A9met_k%C3%A9sz%C3%ADteni Hogyan kell padlizsánkrémet készíteni?]
== Amire szükséged lehet ==
* padlizsán
* a tartósításnak megfelelő hozzávalók
* tálak
* jég
* sütő
* fagyasztó
* befőttes üveg
== Figyelmeztetések ==
* Ha a padlizsánt fagyasztás előtt nem főzöd vagy sütöd meg, akkor olyan enzimek maradnak benne, amik idővel lebontják, veszít a tápanyagokból és az ízéből is.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.femina.hu/recept/zakuszka Zakuszka]
* [http://www.wikihow.com/Freeze-Eggplant How to freeze eggplant?]
[[Kategória:Étel-ital]]