1 100
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
# '''Figyeljen a glikémiás indexre!''' A vércukorszint csökkentésének elsődleges módja a megfelelő táplálkozás. Meg kell próbálni csökkenteni az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét, és a szénhidrát tartalmú ételekből is elsősorban olyanokat választani, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI). Ez azt mutatja, hogyan hat a szénhidrát a vércukorszintre. A glükóz értéke 100, ehhez képest egy 50-es GI értékű élelmiszer csak feleakkora vércukorszint-növekedést okoz. Míg a fehér lisztből készült készítmények glikémiás indexe magas, a teljes kiőrlésű készítményeké jóval alacsonyabb, ezért a vércukorszint-problémákkal küzdők számára inkább ez utóbbiak fogyasztása javasolt. Az alábbi táblázat nyújt áttekintést az élelmiszerek GI értékéről:
#{| class="wikitable" style="font-size:100%; text-align:center; margin-left: auto; margin-right: auto" width="80%"
# '''Főzzön egészségesen!''' A glikémiás indexet, vagyis az elfogyasztott élelmiszer hatását a vércukorszintre az is befolyásolhatja, hogyan készítik el. Minél jobban megváltoztatja egy konyhai technika az élelmiszer természetes szerkezetét, annál jobban emeli a GI értéket. Ezért ha lehet, kerülje a zsírban és olajban hosszú ideig tartó sütést, a túl puhára főzést, a turmixolást! Próbálja plusz zsiradék és víz felhasználása nélkül elkészíteni az ételeket, például grillezve, párolva vagy sütőzacskóban sütve.
# '''Nassoljon okosan!''' A csokoládéról, kekszekről és süteményekről ugyan le kell mondania, ha csökkenteni akarja a vércukorszintjét, de ez nem azt jelenti, hogy nem nassolhat. Sőt, sokkal jobb, ha inkább többször eszik keveset! Ha megkívánja, étkezések között rágcsáljon sózatlan, hántolatlan magvakat (földimogyoró, török mogyoró, mandula), nyers zöldségeket (sárgarépa, karalábé, zellerszár), vagy egyen egy almát.