Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell gombakrémlevest készíteni? == A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy …”
== Hogyan kell gombakrémlevest készíteni? ==
A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted.
== Lépések ==
# '''Pucoljuk meg a gombákat!''' Távolítsuk el a külső réteget róla, majd mossuk meg, és vágjuk fel egyenletes apró darabokra!
# '''A vöröshagymát kevés olajon vagy vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és azt is megpároljuk!'''
# '''Felöntjük lével! 1,5 – 2l vízzel vagy, ha szeretnénk, akkor csirke- vagy marha leveskockából készült alaplével, és puhára főzzük a gombát!''' Attól függően növeljük a lé mennyiségét, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest csinálni. Ha igazán laktatós, sűrűbb levest szeretnénk készíteni, akkor mielőtt felöntjük a gombát, egy kanál liszttel is megszórhatjuk, és összepiríthatjuk.
# '''Ízlés szerint fűszerezzük!''' Adjuk hozzá a fokhagymát és kellő sót és borsot mindenképp tegyünk bele, de ha szeretnénk, akár egy kis kakukkfűvel vagy petrezselyemmel is megbolondíthatjuk.
# '''Pépesítés!''' Ha megpuhult és megfőtt a gomba vegyük le a tűzről, és turmixoljuk össze az apróra vágott gombát!
# '''Adjuk hozzá a tejszínt!''' Turmixolás után tegyük vissza a lángra a levest, és adjuk hozzá a tejszínt, majd várjuk meg, míg újra felforr a tejszínnel!
# '''Díszítésként reszelt sajtot és megfőtt, de össze nem turmixolt gombadarabokat is használhatunk.'''
== Tippek ==
* Vannak, akik úgy szeretik, ha nem teljesen pürésen van elkészítve a gombakrémleves, hanem vannak benne gombadarabok. Amennyiben ilyet szeretnénk készíteni, a turmixolás előtt vegyünk valamennyi megfőtt gombát, tegyük félre, és a pépesítés után tegyük vissza a levesbe.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 kg gomba
* 1 fej vöröshagyma
* 2-3 gerezd fokhagyma
* só
* bors, esetleg kakukkfű vagy petrezselyem
* 3 dl tejszín
* kevés vaj vagy olaj
== Figyelmeztetések ==
* A sót és a borsot már csak akkor tegyük hozzá, amikor felöntöttük vízzel, ne előtte a dinsztelésnél!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/gombakremleves-egyszeruen.recept Gombakrémleves egyszerűen]
* [http://www.nosalty.hu/recept/tejszines-gombakremleves-2-kakukkfuvel Tejszínes gombakrémleves]
* [http://www.femina.hu/recept/gombakremleves Isteni gombakrémleves]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]
A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted.
== Lépések ==
# '''Pucoljuk meg a gombákat!''' Távolítsuk el a külső réteget róla, majd mossuk meg, és vágjuk fel egyenletes apró darabokra!
# '''A vöröshagymát kevés olajon vagy vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és azt is megpároljuk!'''
# '''Felöntjük lével! 1,5 – 2l vízzel vagy, ha szeretnénk, akkor csirke- vagy marha leveskockából készült alaplével, és puhára főzzük a gombát!''' Attól függően növeljük a lé mennyiségét, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest csinálni. Ha igazán laktatós, sűrűbb levest szeretnénk készíteni, akkor mielőtt felöntjük a gombát, egy kanál liszttel is megszórhatjuk, és összepiríthatjuk.
# '''Ízlés szerint fűszerezzük!''' Adjuk hozzá a fokhagymát és kellő sót és borsot mindenképp tegyünk bele, de ha szeretnénk, akár egy kis kakukkfűvel vagy petrezselyemmel is megbolondíthatjuk.
# '''Pépesítés!''' Ha megpuhult és megfőtt a gomba vegyük le a tűzről, és turmixoljuk össze az apróra vágott gombát!
# '''Adjuk hozzá a tejszínt!''' Turmixolás után tegyük vissza a lángra a levest, és adjuk hozzá a tejszínt, majd várjuk meg, míg újra felforr a tejszínnel!
# '''Díszítésként reszelt sajtot és megfőtt, de össze nem turmixolt gombadarabokat is használhatunk.'''
== Tippek ==
* Vannak, akik úgy szeretik, ha nem teljesen pürésen van elkészítve a gombakrémleves, hanem vannak benne gombadarabok. Amennyiben ilyet szeretnénk készíteni, a turmixolás előtt vegyünk valamennyi megfőtt gombát, tegyük félre, és a pépesítés után tegyük vissza a levesbe.
== Amire szükséged lehet ==
* 1 kg gomba
* 1 fej vöröshagyma
* 2-3 gerezd fokhagyma
* só
* bors, esetleg kakukkfű vagy petrezselyem
* 3 dl tejszín
* kevés vaj vagy olaj
== Figyelmeztetések ==
* A sót és a borsot már csak akkor tegyük hozzá, amikor felöntöttük vízzel, ne előtte a dinsztelésnél!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/gombakremleves-egyszeruen.recept Gombakrémleves egyszerűen]
* [http://www.nosalty.hu/recept/tejszines-gombakremleves-2-kakukkfuvel Tejszínes gombakrémleves]
* [http://www.femina.hu/recept/gombakremleves Isteni gombakrémleves]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Kategória:Étel-ital]]