Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Lecsót főzni

3 652 bájt hozzáadva, 2013. június 3., 09:27
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell lecsót főzni? == A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá.…”
== Hogyan kell lecsót főzni? ==

A lecsó igazi balkáni étek, de már annyira hozzátartozik a magyar gasztronómiához, hogy igazi magyar csemegeként tekintünk rá. A lecsó jó önmagában, de több ételhez is használhatjuk, könnyen elkészíthető, és végtelen variációja van.

== Lépések ==

===Klasszikus lecsórecept===
# '''Szerezzük be a hozzávalókat:''' 1 rész makói vöröshagyma, 2 rész érett paradicsom, 4 rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprika, olaj, fűszerpaprika, só, bors.
# '''A vöröshagymát vágjuk apróra, és kis lángon, olajon üvegesre pirítsuk!''' Közben időnként kevergessük meg, nehogy odaégjen.
# '''A paradicsomot héjastól és héj nélkül is felhasználhatjuk – ízlés dolga.''' Vágjuk cikkekre vagy karikákra.
#* Ha szeretnénk lehúzni a paradicsom bőrét, előbb vágjuk be kereszt alakban, ami megkönnyíti majd a hámozást.
#* Rakjuk be forró vízbe egy percre!
#* Vegyük ki óvatosan, és hámozzuk meg őket.
# '''A paprikát csumázzuk ki!''' Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egyik kézzel fogod a paprikát közel a csumájához, míg a másik kezed hüvelykujjával benyomod a paprika csumáját. A szára segítségével húzd ki. Vágjuk karikákra vagy csíkokra!
# '''Az üveges hagymához adjuk hozzá a paprikát, és pirítsuk tovább.'''
# '''Amikor kissé megpuhult a paprika, adjunk hozzá annyi fűszerpaprikát, hogy szép piros színe legyen.'''
# '''Adjuk hozzá a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.'''
# '''Az edényt félig fedjük le, és kis lángon főzzük.''' Ha a paradicsom szétesett, de még nem szószos, akkor készen van.
===Francia lecsó (ratatouille)===
# '''Szerezzük be a hozzávalókat:''' 300 g cukkini, 300 g padlizsán, 400 g paradicsom, 1-1 piros és sárga húsú paprika, 1 fej lilahagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 ág kakukkfű, olaj, só, bors, 2 ek finomra vágott bazsalikom.
# '''Vágjuk kockára a paradicsomot, paprikát, a padlizsánt és a cukkinit.'''
# '''Aprítsuk fel a fokhagymát!'''
# '''Olajban pirítsuk meg a padlizsánt, majd adjuk hozzá a cukkinit, a fokhagymát, a hagymát, a paprikát, a kakukkfüvet és pirítsuk tovább.'''
# '''Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és félig lefedve főzzük készre.'''
# A végén szórjuk meg bazsalikommal.
===Egyéb lecsófélék===
# '''Babos lecsó:''' előfőzött babot adunk a lecsóhoz, és együtt készre főzzük.
# '''Babos, virslis lecsó:''' előfőzött babot és karikákra vágott virslit is adunk a lecsóhoz, és készre főzzük.
# '''Tojásos lecsó:''' A már kész lecsóhoz adjunk néhány felvert, sózott tojást. Főzzük tovább, időnként kevergessük meg, az edény alján is, nehogy leégjen.
# '''Kolbászos lecsó:''' Adjunk a lecsóhoz karikára vágott lecsókolbászt.
# '''Rizses lecsó:''' Olajban pirítsunk meg némi rizst, és adjuk a lecsóhoz, amikor már majdnem kész. A lecsó szaftjában megpuhul. Nagyon laktató.

== Tippek ==

* A lecsóhoz adhatunk hegyes paprikát is, ha csípősen szeretjük.

== Amire szükséged lehet ==

* A recept hozzávalói
* Edény
* Fakanál
* Kés
* Vágódeszka
* Merőkanál

== Figyelmeztetések ==

* A lecsót télire is eltehetjük, ekkor gondoskodjunk a tartósításáról.

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Lecs%C3%B3 Lecsó]
* [http://www.pizza-pizzeria.com/paradicsom-hejanak-lehuzasa-egyszeruen-kepekkel/ A paradicsom héjának lehúzása egyszerűen]
* [http://www.tutireceptek.hu/ratatouille-francia-lecso Ratatouille (francia lecsó)]
* saját tapasztalat

[[Kategória:Étel-ital]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés