593
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, h…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
[[Fájl:Sparga.jpg|right|250px]] A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, hogy mikor szedik. A fehér spárgát még a föld alól szedik ki, a zöldet pedig akkor, amikor már az egész hajtás a föld felett van (ilyenkor a napfény hatására zöldül be). A hajtás legfinomabb része a feje, mert itt a legpuhább és a legízletesebb a zöldség. A fehér színű íze sokkal lágyabb, ellenben az intenzívebb ízű zöld spárgával. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.
== Lépések ==
# A spárgát törjük ketté, ahol eltörik, odáig friss a zöldség.
# A szárát dobjuk ki, a megmaradt részét pedig egy kés vagy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg.
# Nagyon enyhén citromos vagy ecetes, sós vízben, kevés vajjal főzzük, így eltűnik a kellemetlen mellékíze.
# Legegyszerűbb felhasználása, ha kicsit sűrűbb besamelmártást készítünk, ezzel leöntve pedig megsütjük kb. 20 perc alatt közepes lángon.
# Megsüthetjük roston is, ilyenkor újhagymával, balzsamecettel és tökmagolajjal ízesítsük!
== Tippek ==
* Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.
* Nyersen is egészséges és fogyasztható.
== Amire szükséged lehet ==
* zöld vagy fehér spárga
* éles kés vagy zöldséghámozó
* citrom vagy ecet
* só
* vaj
* besamelmártás: vaj, liszt, tej, őrölt szerecsendió
== Figyelmeztetések ==
* Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.
* Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* saját tapasztalat
* [http://www.nosalty.hu/alapanyag/feher-sparga?kisokos A spárgáról]
* [http://www.nosalty.hu/recept/roston-sult-sparga Roston sült spárga]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Sparga.jpg|right|250px]] A spárgát sokan a királyok eledeleként emlegetik. Színe lehet fehér vagy zöld, ami attól függ, hogy mikor szedik. A fehér spárgát még a föld alól szedik ki, a zöldet pedig akkor, amikor már az egész hajtás a föld felett van (ilyenkor a napfény hatására zöldül be). A hajtás legfinomabb része a feje, mert itt a legpuhább és a legízletesebb a zöldség. A fehér színű íze sokkal lágyabb, ellenben az intenzívebb ízű zöld spárgával. Felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel, köret.
== Lépések ==
# A spárgát törjük ketté, ahol eltörik, odáig friss a zöldség.
# A szárát dobjuk ki, a megmaradt részét pedig egy kés vagy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg.
# Nagyon enyhén citromos vagy ecetes, sós vízben, kevés vajjal főzzük, így eltűnik a kellemetlen mellékíze.
# Legegyszerűbb felhasználása, ha kicsit sűrűbb besamelmártást készítünk, ezzel leöntve pedig megsütjük kb. 20 perc alatt közepes lángon.
# Megsüthetjük roston is, ilyenkor újhagymával, balzsamecettel és tökmagolajjal ízesítsük!
== Tippek ==
* Elegendő kevés vízben megfőzni. Némi citromlé az elszíneződéstől óvja a spárgát.
* Nyersen is egészséges és fogyasztható.
== Amire szükséged lehet ==
* zöld vagy fehér spárga
* éles kés vagy zöldséghámozó
* citrom vagy ecet
* só
* vaj
* besamelmártás: vaj, liszt, tej, őrölt szerecsendió
== Figyelmeztetések ==
* Az alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.
* Nem tárolható sokáig, minél hamarabb használjuk fel. Egy-két napot kibír a hűtőszekrényben, nedves konyharuhába csavarva.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* saját tapasztalat
* [http://www.nosalty.hu/alapanyag/feher-sparga?kisokos A spárgáról]
* [http://www.nosalty.hu/recept/roston-sult-sparga Roston sült spárga]
[[Kategória:Étel-ital]]