593
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px A rebarbara egy olyan zöldség, amit inkább gyümölcsként fogyasztunk. Fontos tudni, hogy a levele…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
[[Fájl:Rebarbara.jpg|right|250px]] A rebarbara egy olyan zöldség, amit inkább gyümölcsként fogyasztunk. Fontos tudni, hogy a levelei mérgezőek, ezért ne együk meg őket! Készíthetünk belőle kompótot, krémlevest, lepényt, de nyersen is érdemes megkóstolni. Evésre kora tavasztól május végéig használható, mert később a levelében található méreganyagok az egész zöldségben elszaporodnak. A cikkben kétféle felhasználási módját mutatjuk be.
== Lépések ==
# Hámozzuk meg ugyanúgy, mint a spárgát: a külső, vékony rétegét éles késsel távolítsuk el.
# Rebarbarás jeges tea
#* A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk és fazékba tesszük.
#* Rádaraboljuk a megpucolt gyömbért, rászórjuk a cukrot, felöntjük 1 liter vízzel, és 20 percig főzzük.
#* Lezárjuk, és belelógatjuk a teafiltert.
#* 10 perc után finom szűrőn leszűrjük, hűtőbe tesszük, és jégkockákkal tálaljuk.
# Rebarbarás eper smoothie
#* 10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.
#* A megtisztított, feldarabolt rebarbarát beletesszük a szirupba, és újraforrásig melegítjük.
#* A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, majd egyszerűen összeturmixoljuk.
== Tippek ==
* Szorulás esetén nyersen rágcsálva segíthet.
* Víztartalma igen magas, tíz dekájában mindössze 16 kalória van, így tökéletesen beilleszthető a diétába is.
* Sok hasznos ásványi anyagot, A-, B-, C-vitamint tartalmaz.
* Ha megnyomjuk a növény szárát és kibuggyan belőle a nedvesség, akkor friss még a termés.
== Amire szükséged lehet ==
* rebarbara
* kés vagy zöldséghámozó
* 700 g rebarbara
* 30 g friss gyömbér
* 100 g cukor
* 3-4 fekete tea filter
* 20 dkg eper
* 20 dkg rebarbara
* 10 dkg cukor
* vanília kivonat
* citromlé
== Figyelmeztetések ==
* Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.
* Mindig nézzük meg, hogy friss-e a rebarbara. Ha a piacon nem engedik meg, inkább hagyjuk ott!
* A levelei mérgezők, soha ne fogyasszuk el!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-hasznald-rebarbarat A rebarbara felhasználása]
* [http://www.bellacafe.hu/2010/06/09/a-barbarok-gyokere-rebarbara-rebarbara/ A rebarbara jótékony hatásai]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Rebarbara.jpg|right|250px]] A rebarbara egy olyan zöldség, amit inkább gyümölcsként fogyasztunk. Fontos tudni, hogy a levelei mérgezőek, ezért ne együk meg őket! Készíthetünk belőle kompótot, krémlevest, lepényt, de nyersen is érdemes megkóstolni. Evésre kora tavasztól május végéig használható, mert később a levelében található méreganyagok az egész zöldségben elszaporodnak. A cikkben kétféle felhasználási módját mutatjuk be.
== Lépések ==
# Hámozzuk meg ugyanúgy, mint a spárgát: a külső, vékony rétegét éles késsel távolítsuk el.
# Rebarbarás jeges tea
#* A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk és fazékba tesszük.
#* Rádaraboljuk a megpucolt gyömbért, rászórjuk a cukrot, felöntjük 1 liter vízzel, és 20 percig főzzük.
#* Lezárjuk, és belelógatjuk a teafiltert.
#* 10 perc után finom szűrőn leszűrjük, hűtőbe tesszük, és jégkockákkal tálaljuk.
# Rebarbarás eper smoothie
#* 10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.
#* A megtisztított, feldarabolt rebarbarát beletesszük a szirupba, és újraforrásig melegítjük.
#* A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, majd egyszerűen összeturmixoljuk.
== Tippek ==
* Szorulás esetén nyersen rágcsálva segíthet.
* Víztartalma igen magas, tíz dekájában mindössze 16 kalória van, így tökéletesen beilleszthető a diétába is.
* Sok hasznos ásványi anyagot, A-, B-, C-vitamint tartalmaz.
* Ha megnyomjuk a növény szárát és kibuggyan belőle a nedvesség, akkor friss még a termés.
== Amire szükséged lehet ==
* rebarbara
* kés vagy zöldséghámozó
* 700 g rebarbara
* 30 g friss gyömbér
* 100 g cukor
* 3-4 fekete tea filter
* 20 dkg eper
* 20 dkg rebarbara
* 10 dkg cukor
* vanília kivonat
* citromlé
== Figyelmeztetések ==
* Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.
* Mindig nézzük meg, hogy friss-e a rebarbara. Ha a piacon nem engedik meg, inkább hagyjuk ott!
* A levelei mérgezők, soha ne fogyasszuk el!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-hasznald-rebarbarat A rebarbara felhasználása]
* [http://www.bellacafe.hu/2010/06/09/a-barbarok-gyokere-rebarbara-rebarbara/ A rebarbara jótékony hatásai]
[[Kategória:Étel-ital]]