593
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px Sokan csak vágynak rá, sokan meg is csinálják. Előbbiek a boltok polcairól, utóbbiak a kamrából…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
[[Fájl:Befozes.jpg|right|250px]] Sokan csak vágynak rá, sokan meg is csinálják. Előbbiek a boltok polcairól, utóbbiak a kamrából rakják a befőttet az étkezőasztalra. A befőzés sok helyen igazi családi esemény, mivel sok háziasszony célja, hogy a megtermelt gyümölcsöt tegye el télire. Mi is erre bíztatunk mindenkit, és főleg arra, hogy próbáljuk meg tartósítószerek nélkül befőzni!
== Lépések ==
# Alapszabály: a befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük!
# Nem szükséges tartósítószert adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük az üvegbe zárt nyarat.
# A tartósításra alkalmas, kiválogatott terméseket 15-30 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk, kivéve az epret, málnát és szedret.
# A kiválasztott gyümölcsöt felforraljuk, majd még forrón a tiszta üvegekbe töltjük.
# Az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé kb. 5 percre, mivel így vákuum keletkezik, és biztosabb lesz a tartósság.
# Párnák és takarók közé helyezve 1-2 napig meleg helyen hagyjuk állni a megtöltött üvegeket.
== Tippek ==
* Az üvegek tisztítását a következőképpen végezzük el: forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben, végül csírátlanítsuk (állítsuk forró vízben egy-két percre).
* A tartósítószer nélküli befőttek a felbontás után hűtőben is csak 7-10 napig állnak el, így inkább kisebb üvegekbe rakjuk el télire a gyümölcsöket!
* Minden üveget címkézzünk fel: mit és mikor tettünk el.
== Amire szükséged lehet ==
* befőttes üvegek
* cukor
* gyümölcsök, zöldségek
* konyharuhák
* takarók
== Figyelmeztetések ==
* Nem szabad törölgetni az üvegeket, csak egy tiszta konyharuhára borítsuk le őket, és hagyjuk lecsepegni.
* Pár napig tartsuk szemmel a befőttet, nehogy kifolyjon a tetőnél!
* Felbontás után ügyeljünk arra, hogy a tartósítószer mentességnek köszönhetően hamar megromlik a befőttünk!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* saját tapasztalat
* [http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2434 Tartósítószer nélküli befőtt]
* [http://lettudatoskonyha.blogspot.hu/2009/05/befozes.html Befőzés természetesen]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Befozes.jpg|right|250px]] Sokan csak vágynak rá, sokan meg is csinálják. Előbbiek a boltok polcairól, utóbbiak a kamrából rakják a befőttet az étkezőasztalra. A befőzés sok helyen igazi családi esemény, mivel sok háziasszony célja, hogy a megtermelt gyümölcsöt tegye el télire. Mi is erre bíztatunk mindenkit, és főleg arra, hogy próbáljuk meg tartósítószerek nélkül befőzni!
== Lépések ==
# Alapszabály: a befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük!
# Nem szükséges tartósítószert adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy sokáig élvezhessük az üvegbe zárt nyarat.
# A tartósításra alkalmas, kiválogatott terméseket 15-30 percig tiszta, hideg vízben áztatjuk, kivéve az epret, málnát és szedret.
# A kiválasztott gyümölcsöt felforraljuk, majd még forrón a tiszta üvegekbe töltjük.
# Az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé kb. 5 percre, mivel így vákuum keletkezik, és biztosabb lesz a tartósság.
# Párnák és takarók közé helyezve 1-2 napig meleg helyen hagyjuk állni a megtöltött üvegeket.
== Tippek ==
* Az üvegek tisztítását a következőképpen végezzük el: forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben, végül csírátlanítsuk (állítsuk forró vízben egy-két percre).
* A tartósítószer nélküli befőttek a felbontás után hűtőben is csak 7-10 napig állnak el, így inkább kisebb üvegekbe rakjuk el télire a gyümölcsöket!
* Minden üveget címkézzünk fel: mit és mikor tettünk el.
== Amire szükséged lehet ==
* befőttes üvegek
* cukor
* gyümölcsök, zöldségek
* konyharuhák
* takarók
== Figyelmeztetések ==
* Nem szabad törölgetni az üvegeket, csak egy tiszta konyharuhára borítsuk le őket, és hagyjuk lecsepegni.
* Pár napig tartsuk szemmel a befőttet, nehogy kifolyjon a tetőnél!
* Felbontás után ügyeljünk arra, hogy a tartósítószer mentességnek köszönhetően hamar megromlik a befőttünk!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* saját tapasztalat
* [http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=2434 Tartósítószer nélküli befőtt]
* [http://lettudatoskonyha.blogspot.hu/2009/05/befozes.html Befőzés természetesen]
[[Kategória:Étel-ital]]