Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Medvehagymás pogácsát készíteni

2 664 bájt hozzáadva, 2013. május 12., 09:11
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell medvehagymás pogácsát készíteni? == Az elmúlt években vált a tavasz egyik nagy slágerévé a [[szedni_és_felhasználni_a_medvahagymát|medvehagym…”
== Hogyan kell medvehagymás pogácsát készíteni? ==

Az elmúlt években vált a tavasz egyik nagy slágerévé a [[szedni_és_felhasználni_a_medvahagymát|medvehagyma]]. Nyersen fogyasztva is nagyon egészséges, de a konyhában is számos módon felhasználhatjuk. Íze nem olyan intenzív, mint a rendes hagymáé, viszont enyhén fokhagymás-snidlinges íze miatt kedvelt alapanyaga néhány ételnek. Cikkünkben ezúttal a medvehagymás pogácsa elkészítésének lépéseit mutatjuk be.


== Lépések ==

#'''Szerezzük be a medvehagymát!''' Általában piacokon árulják a medvehagymát, de mi magunk tölgyes, bükkös erdőkben is szedhetünk. Persze az sem kizárt, hogy már a saját kertünkben termeljük.
#'''Készítsük elő a medvehagymát!''' Egy kis csokor medvehagymát mossunk meg alaposan, majd aprítsuk fel kisebb darabokra. Felhasználása előtt meg is fonnyaszthatjuk, de frissen is hozzáadhatjuk a pogácsa tésztájához.
#'''Állítsuk össze a pogácsa tésztáját!''' Az 50 dkg liszthez adjunk hozzá egy tojás sárgáját, egy kocka Ramat, 1 tejfölt, valamint 2 dkg élesztőt.
#'''Gyúrjuk össze a tésztát!''' A hozzávalók összegyúrása után a tésztát egymás után háromszor, félórás időközönként sodorjuk át alaposan.
#'''Szórjuk meg medvehagymával a tésztát!''' Egy-egy sodrás során a kinyújtott tésztára szórjunk egy kis marék összeaprított medvehagymát, majd azt a sodrással dolgozzuk bele a tésztába. Ezt a lépést mindhárom sodrásnál ismételjük meg!
#'''Pihentessük a tésztát!''' Ehhez tegyük a medvehagymával összedolgozott tésztát egy éjszakára hűtőszekrénybe, vagy hideg helyre.
#'''Szaggassuk ki a pogácsákat!''' A kinyújtott tészta tetejét először vagdossuk be kockásra, majd kenjük meg tojással vagy tejjel, és szórjuk meg reszelt sajttal, végül pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki a pogácsákat.
#'''Süssük meg a pogácsákat!''' Hideg sütéssel kezdve süssük halványpirosra a medvehagymás pogácsákat.

== Tippek ==

*Sajt helyett magvakkal (tökmag, napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.) is megszórhatjuk a pogácsa tetejét.
*Másfajta pogácsa-recepttel is el lehet készíteni a medvehagymás pogácsát.

== Amire szükséged lehet ==

*1 csokor medvehagyma (apróra vágva 3 maréknyi)
*50 dkg liszt
*1 tojás sárgája
*1 kocka Rama
*1 tejföl
*2 dkg élesztő

== Figyelmeztetések ==

*Győződjünk meg róla, hogy valóban medvehagymát tartunk a kezünkben, nem pedig a gyöngyvirág mérgező levelét!

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

*Saját recept

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés