593
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell joghurtot készíteni? == right A joghurt Európában egészen a 20. századig ritkaságnak számított. Elterjedését a mai napig …”
== Hogyan kell joghurtot készíteni? ==
[[Fájl:Joghurt.jpg|right]] A joghurt Európában egészen a 20. századig ritkaságnak számított. Elterjedését a mai napig széles körben üdvözöljük. Kiváló alapanyaga a nap bármelyik étkezésének, és jótékony hatása fontos szerepet játszik az emésztésben. A joghurtot elkészíthetjük otthon is, néhány egyszerű, ám annál fontosabb lépés betartásával.
== Lépések ==
# Vegyél 2 litert frissen fejt házi tejet a piacon! Nemcsak finomabb, de olcsóbb is a bolti változatoknál.
# Forrald fel a tejet, majd várj, míg kihűl annyira, hogy már ne égesse meg az ujjadat, de ne is legyen langyos!
# Keverj bele a tejbe egy kis doboz natúr joghurtot!
# A fazekat lefedve, takaróba tekerve pihentesd a tejet 6-8 órán keresztül.
# Az idő elteltével már fogyaszthatjuk is a friss joghurtot!
== Tippek ==
* Ha nincs a környékeden olyan hely, ahol friss tejet vásárolhatsz, használhatsz boltit is, de ne legyen féltartós és zsírszegény se!
* Ha van hőmérőd, kb. 40 fokosra hűtsd le a tejet forralás után!
* Az elkészült joghurtot fogyaszthatjuk például lekvárral, gyümölcsökkel vagy mézzel!
== Amire szükséged lehet ==
* fazék
* takaró/pokróc
* 2 liter friss tej
* egy kis dobozos natúr joghurt
* hőmérő
== Figyelmeztetések ==
* A 40-45 fok között tartott tej 6-8 óra alatt alakul át joghurttá. Ilyenkor a joghurt durva szerkezetű és savós lesz.
* A 30-35 fok között tartott tejből 18-20 óra múlva kapunk egy finomabb szerkezetű joghurtot.
*A joghurtbaktériumok (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteriumok) a 40-42 fokos hőmérsékletet kedvelik leginkább.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>cX-Rj1jAydw</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.foodandwine.hu/2010/08/03/sajat-hazi-joghurt-recept/ Házi joghurt készítése]
* [http://csiperke.blogspot.hu/2010/12/hazi-joghurt-keszitese.html Friss joghurt elkészítése otthon]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Joghurt.jpg|right]] A joghurt Európában egészen a 20. századig ritkaságnak számított. Elterjedését a mai napig széles körben üdvözöljük. Kiváló alapanyaga a nap bármelyik étkezésének, és jótékony hatása fontos szerepet játszik az emésztésben. A joghurtot elkészíthetjük otthon is, néhány egyszerű, ám annál fontosabb lépés betartásával.
== Lépések ==
# Vegyél 2 litert frissen fejt házi tejet a piacon! Nemcsak finomabb, de olcsóbb is a bolti változatoknál.
# Forrald fel a tejet, majd várj, míg kihűl annyira, hogy már ne égesse meg az ujjadat, de ne is legyen langyos!
# Keverj bele a tejbe egy kis doboz natúr joghurtot!
# A fazekat lefedve, takaróba tekerve pihentesd a tejet 6-8 órán keresztül.
# Az idő elteltével már fogyaszthatjuk is a friss joghurtot!
== Tippek ==
* Ha nincs a környékeden olyan hely, ahol friss tejet vásárolhatsz, használhatsz boltit is, de ne legyen féltartós és zsírszegény se!
* Ha van hőmérőd, kb. 40 fokosra hűtsd le a tejet forralás után!
* Az elkészült joghurtot fogyaszthatjuk például lekvárral, gyümölcsökkel vagy mézzel!
== Amire szükséged lehet ==
* fazék
* takaró/pokróc
* 2 liter friss tej
* egy kis dobozos natúr joghurt
* hőmérő
== Figyelmeztetések ==
* A 40-45 fok között tartott tej 6-8 óra alatt alakul át joghurttá. Ilyenkor a joghurt durva szerkezetű és savós lesz.
* A 30-35 fok között tartott tejből 18-20 óra múlva kapunk egy finomabb szerkezetű joghurtot.
*A joghurtbaktériumok (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacteriumok) a 40-42 fokos hőmérsékletet kedvelik leginkább.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>cX-Rj1jAydw</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.foodandwine.hu/2010/08/03/sajat-hazi-joghurt-recept/ Házi joghurt készítése]
* [http://csiperke.blogspot.hu/2010/12/hazi-joghurt-keszitese.html Friss joghurt elkészítése otthon]
[[Kategória:Étel-ital]]