Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Macaront készíteni

7 634 bájt hozzáadva, 2012. december 20., 10:27
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{macaront készíteni}}? == A macaron XIV-XV. századi olasz gyökerekkel rendelkező sütemény, amely tojásfehérjéből és darált mandulából kész…”
== Hogyan kell {{macaront készíteni}}? ==

A macaron XIV-XV. századi olasz gyökerekkel rendelkező sütemény, amely tojásfehérjéből és darált mandulából készült apró édességként kezdte meg hódító útját. Igazi népszerűségre Franciaországban tett szert, ahol a cukrászdák nap mint nap több ezer darabot kínálnak belőle a kulináris élvezetekre vágyóknak. Ennek a legkülönfélébb színekben pompázó parányi süteménynek az a jellegzetessége, hogy tésztája pillekönnyű, és ha beleharapunk, akkor kérge finoman roppan, és egy rövid hatásszünet után azonnal megízlelhetjük a közepét is. A macaron lényege pontosan a közepében van, ugyanis a tölteléke adja meg az igazi ízvilágát. Míg tésztája egyszerűen csak édes, addig a tölteléke kesernyés vagy savanykás, attól függően, hogy milyen alapanyagokból állítjuk össze. Sokan gondolják azt, hogy otthon nem egyszerű elkészíteni ezt a korongokból álló édességet, de néhány trükk, egy kis türelem és némi sütési gyakorlat után bátran hozzáfoghatunk a mennyei falatok megalkotásához!

== Lépések ==

#Gyűjtsük be a hozzávalókat! (25-30 darab koronghoz)
##150 g mandulaliszt
##150 g porcukor
##150 g kristálycukor
##4 dl víz
##2 X 55 g tojásfehérje (kb. 4 tojásból)
#Készítsük elő a legfontosabb alapanyagokat!
##A tojásfehérjét a macaron elkészítése előtt 4 nappal le kell ütni, és lezárt edényben, hűtőszekrényben kell tárolni. Mindez azért fontos, mert a tojásfehérjének ennyi időre van szüksége, hogy elkezdjen lebomlani. Ha ezt előzetesen nem tennénk meg, akkor túl erős, masszív maradna, és ha ezt adnánk a tésztához, akkor az sülés közben szétrepedne, és nem is lenne olyan lágyan omló.
##Mandulalisztet szakboltban vásárolhatunk, aminek a legapróbb szemcséjűnek kell lennie. Ha nem sikerül beszereznünk, akkor házilag is elkészíthetjük. Ehhez a szeletelt mandulát alaposan daráljuk le, majd szitáljuk át, és csak a legfinomabb mandulaport használjuk fel az édesség elkészítéséhez.
#Állítsuk össze a massza egyik részét! Ehhez keverjük össze a mandulalisztet és a porcukrot, majd adjuk hozzá az egyik adag tojásfehérjét.
#Készítsünk cukorszirupot! A vízhez hozzáadott kristálycukrot forraljuk fel 118-120°C-ra. Fontos a hőmérséklet leellenőrzése például egy konyhai maghőmérő segítségével, mert a cukorszirup csak ezen a hőmérsékleten használható fel a továbbiakban.
#Keverjünk habot! A másik adag tojásfehérjét verjük fel félig habbá, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl kemény. A félig felvert habot ezután lassabb fokozaton keverjük, és közben folyamatosan csurgassuk hozzá a cukorszirupot, majd várjunk vele, míg egy kicsit visszahűl.
#Készítsük el a massza másik részét! A felvert hab 1/3-át adjuk hozzá a mandulalisztes masszához, keverjük össze vele, majd adjuk hozzá a maradék habot is, és lapátoló mozdulatokkal dolgozzuk össze őket. Ne ijedjünk meg, ha összeesik a hab, és sokkal folyósabb lesz, mint például egy piskótatészta alapja. A lényeg az, hogy „szalagosra” keverjük, azaz ha kiemeljük belőle a kanalat, akkor arról darabosan potyogjon le a habos massza.
#Színezzük a „tésztát”! Ha színes macaronokat szeretnénk készíteni, akkor használhatunk mesterséges ételfestéket, vagy természetes színezőket (például: céklalé, sáfrány, kakaópor). Ha porállagú ételfestéket használunk, akkor azt már a mandulalisztből és porcukorból álló keverékéhez adjuk hozzá, ha folyékonyt, akkor a habos masszához öntsük.
#Formázzuk meg a korongokat! Töltsük habzsákba a masszát, és egy vékonyabb nyomócső segítségével formázzuk meg a sütőpapírral kibélelt tepsin a kb. 3 cm átmérőjű korongokat, amelyek 1,5-2 ujjnyi távolságra legyenek egymástól. Fontos, hogy ne legyenek rajtuk kicsúcsosodások, ezért ennek érdekében emeljük fel a tepsit és ütögessük meg alulról, hogy egyenletesen terüljenek el a korongok. A macaron szabályosan kerek, felülete teljesen sima, és vékony „talpazata” van, amely majd sütés közben formálódik ki.
#Hagyjuk állni a korongokat! 40-45 percre pihentessük őket, hogy felületükön bőrréteg keletkezzen, amely védelmet biztosít az ellen, hogy tetejük kirepedezzen sütés közben.
#Süssük meg a korongokat! Előmelegített sütőben, 155 °C-on, 8-10 percig süssük a macaron-korongokat. Ha megfelelő állagú masszát kevertünk, akkor a tetejük nem fog szétrepedni, és az 5. perc környékén a talpak is megjelennek. Sütés után hagyjuk kihűlni, és a sütőpapír szépen leválik a korongok aljáról.
#Készítsünk tölteléket! A töltelékek alapanyagainak és ízeinek csak a fantázia tud határt szabni. A macaronokat megtölthetjük csokoládé (ganache = csokoládékrém), karamell, vagy gyümölcs ízesítésű krémmel, illetve pikánsabb lekvárral vagy gyümölcszselével.
##Ganache (= csokoládékrém)
5 dl tejszínt felforralunk, és hozzáadunk 60 dkg feldarabolt étcsokoládét, és alacsony hőmérsékleten addig főzzük, amíg krémes állagú nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd jól átkeverjük. Rummal ízesíthetjük.
##Meggyes töltelék
10 dkg meggyet (befőtt is jó) aprítógépben felaprítunk, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot és egy kiskanálnyi keményítőt vagy pudingport, továbbá egy kevés meggylét, és az egészet sűrűre főzzük.
##Limeos töltelék
Két lime héját lereszeljük, és kifacsarjuk a levét. Összekeverjük a héj-reszeléket 60 g porcukorral, hogy szemcsés keveréket kapjunk, amelyhez hozzáadunk két tojás sárgáját, és beleöntjük a lime kifacsart levét is. Folyamatos kevergetés mellett mindezt krémmé főzzük, majd leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezután kisebb adagokban hozzáadunk 60 g vajat, simára keverjük, és mentasziruppal ízesítjük a krémet.
#Állítsuk össze a macaronokat! Két-két korongot egy kiskanálnyi töltelékkel ragaszthatunk össze. Fogyasztás előtt legalább egy napig hagyjuk állni.



== Tippek ==

MEGJEGYZÉS: Add meg a tippeket, amik segítik az olvasót a megvalósítás során. Minden új tippet egy csillaggal (*) kezd! Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

* Első tipp


== Amire szükséged lehet ==

MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

* Első szükséges dolog


== Figyelmeztetések ==

MEGJEGYZÉS: Amennyiben szeretnéd az olvasókat figyelmeztetni valamire a témával kapcsolatban, azt itt tudod megtenni. Minden figyelmeztetést új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

* Első figyelmeztetés

== Kapcsolódó videók ==

MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!

<youtube>IDE</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!


* [http://www.hogyankell.hu Hogyan kell?]

[[Kategória:Étel-ital]]
1 859
szerkesztés