935
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{zöldséget párolni}}? == A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése r…”
== Hogyan kell {{zöldséget párolni}}? ==
A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz.
== Lépések ==
'''Két alapvető módszer létezik a pároláshoz:'''
# '''Az első módszer lényege, hogy a zöldségeket két részből álló, speciális párolóedényben pároljuk meg (ez az igazi párolás).'''
## A megtisztított zöldségeket tetszőleges formára, általában apró kockákra felaprítjuk.
## A pároló edény alsó részét megtöltjük vízzel.
## Az edény felső, lyukacsos részében elhelyezzük a felaprított zöldségeket.
## Az edényt fedővel letakarjuk.
## A vizet felforraljuk, és gyöngyöző forrás mellett addig pároljuk a zöldséget, ameddig ízlés szerint megpuhul.
# '''A másik módszer a dinsztelés: a zöldségek saját levében való párolása, kevés zsiradékkal kiegészítve.'''
## A megtisztított zöldségeket az első módszerhez hasonlóan apró kockára vagy szeletekre vágva felaprítjuk.
## Egy vastagaljú edényben étolajat vagy vajat hevítünk. A vaj egészségesebb és sok esetben ízletesebb megoldás, mint az olaj használata. Ha illik az általunk készített ételhez, akkor akár olíva olajat is használhatunk, ami egészségesebb, mint a sima napraforgó olaj.
## Beletesszük a felaprított zöldséget és pirítás nélkül azonnal felöntjük nagyon kevés (kb. egy deciliter) vízzel.
## Az edényt fedővel letakarjuk, és ízlés szerint elég puhára pároljuk a zöldséget.
== Tippek ==
* A párolófolyadékot ne öntsük ki, használjuk fel alaplevesek, szószok készítéshez – hidegen remek méregtelenítő ital lehet.
* A párolóvízbe nem szükséges sót tenni, különösen, ha a zöldségeket fűszeres öntettel vagy szósszal kombináljuk.
* Párolás előtt a zöldségeket alaposan mossuk meg – hámozás a legtöbb esetben nem szükséges.
* Némely zöldség egészben is párolható (pl. bébi cukkini, bébi répa stb).
* A vajjal történő dinsztelést elvégezhetjük mikrohullámú sütőben is. Ehhez fedővel rendelkező, jénai üvegtálat használjunk. Ekkor a dinsztelés (vagy nevezhetjük párolásnak is) kb. húsz percet vesz igénybe.
* A párolt (dinsztelt) zöldséget tálalhatjuk önmagában, natúron vagy valamilyen szósszal, öntettel. Köretként natúr vagy rántott hússzeletek mellé sokkal egészségesebb, mint a sült krumpli vagy a rizsköret.
* A párolt zöldségeket majonézes, tejfölös saláták elkészítéséhez is használhatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* Megtisztított friss zöldségek vagy fagyasztott (mirelit) zöldség
* Két részből álló hagyományos párolóedény vagy elektromos pároló vagy vastagaljú párolóedény
* Kevés étolaj, olívaolaj vagy teavaj
* Víz
== Figyelmeztetések ==
* A dinsztelés nem egyenlő a sütéssel, ugyanis alacsony hőfokon történik, lassan és fedő alatt!
* A legtöbb zöldség alkalmas párolásra, bár gumós zöldségeket érdemes vékonyan felszeletelni vagy kockákra, csíkokra vágni és inkább dinsztelni.
* Párolás során vigyázzunk arra, hogy a zöldségek ne legyenek mállósak, túl puhák. A párolt zöldség kissé ropogósan az igazi. Csak pici sót használjunk!
* Párolással a zöldségek a vitamintartalmuk 15-20 %-át veszítik el, míg vízben való főzéskor az 50-60 %-át.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.tutitippek.hu/blog/parolt-zoldsegek.php Párolt zöldségek]
* [http://www.aranyhegy.com/parolt-zoldsegek Párolt zöldség elkészítése]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
A párolás a legegészségesebb főzési módszer, különösen zöldségek esetében. A párolt zöldségek elkészítése roppant egyszerű és gyors, ezért remekül illik a mai felpörgött életmódunkhoz.
== Lépések ==
'''Két alapvető módszer létezik a pároláshoz:'''
# '''Az első módszer lényege, hogy a zöldségeket két részből álló, speciális párolóedényben pároljuk meg (ez az igazi párolás).'''
## A megtisztított zöldségeket tetszőleges formára, általában apró kockákra felaprítjuk.
## A pároló edény alsó részét megtöltjük vízzel.
## Az edény felső, lyukacsos részében elhelyezzük a felaprított zöldségeket.
## Az edényt fedővel letakarjuk.
## A vizet felforraljuk, és gyöngyöző forrás mellett addig pároljuk a zöldséget, ameddig ízlés szerint megpuhul.
# '''A másik módszer a dinsztelés: a zöldségek saját levében való párolása, kevés zsiradékkal kiegészítve.'''
## A megtisztított zöldségeket az első módszerhez hasonlóan apró kockára vagy szeletekre vágva felaprítjuk.
## Egy vastagaljú edényben étolajat vagy vajat hevítünk. A vaj egészségesebb és sok esetben ízletesebb megoldás, mint az olaj használata. Ha illik az általunk készített ételhez, akkor akár olíva olajat is használhatunk, ami egészségesebb, mint a sima napraforgó olaj.
## Beletesszük a felaprított zöldséget és pirítás nélkül azonnal felöntjük nagyon kevés (kb. egy deciliter) vízzel.
## Az edényt fedővel letakarjuk, és ízlés szerint elég puhára pároljuk a zöldséget.
== Tippek ==
* A párolófolyadékot ne öntsük ki, használjuk fel alaplevesek, szószok készítéshez – hidegen remek méregtelenítő ital lehet.
* A párolóvízbe nem szükséges sót tenni, különösen, ha a zöldségeket fűszeres öntettel vagy szósszal kombináljuk.
* Párolás előtt a zöldségeket alaposan mossuk meg – hámozás a legtöbb esetben nem szükséges.
* Némely zöldség egészben is párolható (pl. bébi cukkini, bébi répa stb).
* A vajjal történő dinsztelést elvégezhetjük mikrohullámú sütőben is. Ehhez fedővel rendelkező, jénai üvegtálat használjunk. Ekkor a dinsztelés (vagy nevezhetjük párolásnak is) kb. húsz percet vesz igénybe.
* A párolt (dinsztelt) zöldséget tálalhatjuk önmagában, natúron vagy valamilyen szósszal, öntettel. Köretként natúr vagy rántott hússzeletek mellé sokkal egészségesebb, mint a sült krumpli vagy a rizsköret.
* A párolt zöldségeket majonézes, tejfölös saláták elkészítéséhez is használhatjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* Megtisztított friss zöldségek vagy fagyasztott (mirelit) zöldség
* Két részből álló hagyományos párolóedény vagy elektromos pároló vagy vastagaljú párolóedény
* Kevés étolaj, olívaolaj vagy teavaj
* Víz
== Figyelmeztetések ==
* A dinsztelés nem egyenlő a sütéssel, ugyanis alacsony hőfokon történik, lassan és fedő alatt!
* A legtöbb zöldség alkalmas párolásra, bár gumós zöldségeket érdemes vékonyan felszeletelni vagy kockákra, csíkokra vágni és inkább dinsztelni.
* Párolás során vigyázzunk arra, hogy a zöldségek ne legyenek mállósak, túl puhák. A párolt zöldség kissé ropogósan az igazi. Csak pici sót használjunk!
* Párolással a zöldségek a vitamintartalmuk 15-20 %-át veszítik el, míg vízben való főzéskor az 50-60 %-át.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.tutitippek.hu/blog/parolt-zoldsegek.php Párolt zöldségek]
* [http://www.aranyhegy.com/parolt-zoldsegek Párolt zöldség elkészítése]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]