1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell besamel mártást készíteni? == A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tej…”
== Hogyan kell besamel mártást készíteni? ==
A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
== Lépések ==
# Szerezd be az alábbi hozzávalókat:
#:* 5 dkg vaj
#:* 5 dkg liszt
#:* 5 dl tej
#:* só
#:* bors
#:* szerecsendió
# A tejet melegítsd meg.
# Egy lábosban kezdd el felolvasztani a vajat.
# Amikor már puhul, szórd bele a lisztet is.
# Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsd a lisztet, amíg el nem kezd változni a színe (azt azért ne várd meg, amíg megbarnul és megég…)
# Ekkor lassan öntsd fel a tejjel, miközben folyamatosan és gyorsan kevergeted.
# Vedd vissza a lángot (vagy az elektromos főzőlapon a hőmérsékletet), és kevergesd tovább a besamel mártást, amíg be nem sűrűsödik.
# Közben ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval.
== Tippek ==
* Amikor a mártást felöntöd tejjel, használj kézi habverőt. Ezzel könnyebb egyenletesebbre, csomómentesre keverni a besamelt.
* Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet.
* Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot.
* A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”.
== Figyelmeztetések ==
* A szerecsendió íze nagyon intenzív, főleg akkor vigyázz vele, ha frissen reszelsz belőle a mártásba.
== Amire szükséged lehet ==
* Hozzávalók:
** 5 dkg vaj
** 5 dkg liszt
** 5 dl tej
** só
** bors
** szerecsendió
* Lábos
* Fakanál
* Kézi habverő
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/a-negy-alapmartas-43825 A négy alapmártás]
* [http://www.annamariavolpi.com/page48.html Olaszos besamel készítése angolul, lépésről lépésre, képekkel]
[[Kategória:Étel-ital]]
A besamel mártást nagyon sokféle étel alapja: húsokhoz, zöldségekhez és tésztaételekhez egyaránt kiváló. Tejmártásnak vagy Bechamel (Béchamel) mártásnak is nevezik. Egyszerű és gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
== Lépések ==
# Szerezd be az alábbi hozzávalókat:
#:* 5 dkg vaj
#:* 5 dkg liszt
#:* 5 dl tej
#:* só
#:* bors
#:* szerecsendió
# A tejet melegítsd meg.
# Egy lábosban kezdd el felolvasztani a vajat.
# Amikor már puhul, szórd bele a lisztet is.
# Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsd a lisztet, amíg el nem kezd változni a színe (azt azért ne várd meg, amíg megbarnul és megég…)
# Ekkor lassan öntsd fel a tejjel, miközben folyamatosan és gyorsan kevergeted.
# Vedd vissza a lángot (vagy az elektromos főzőlapon a hőmérsékletet), és kevergesd tovább a besamel mártást, amíg be nem sűrűsödik.
# Közben ízlés szerint ízesítsd sóval, borssal és egy kevés őrölt szerecsendióval.
== Tippek ==
* Amikor a mártást felöntöd tejjel, használj kézi habverőt. Ezzel könnyebb egyenletesebbre, csomómentesre keverni a besamelt.
* Először csak a tej mintegy felét-háromnegyedét öntsd a besamel mártásba, így biztosan besűrűsödik. Ha esetleg nagyon sűrű lesz, ekkor még lassanként hozzáadhatod a maradék tejet.
* Ha nagyon híg lett a mártás, adhatsz hozzá egy kevés sajtot.
* A besamel mártást különböző célokra használják, ennek megfelelően a sűrűsége is változó. Ha például tésztaételekhez használod, hígabb változatra van szükség, ha viszont hússzeletekre szeretnéd tenni, sűrűbbre kell készíteni, hogy „megálljon”.
== Figyelmeztetések ==
* A szerecsendió íze nagyon intenzív, főleg akkor vigyázz vele, ha frissen reszelsz belőle a mártásba.
== Amire szükséged lehet ==
* Hozzávalók:
** 5 dkg vaj
** 5 dkg liszt
** 5 dl tej
** só
** bors
** szerecsendió
* Lábos
* Fakanál
* Kézi habverő
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/a-negy-alapmartas-43825 A négy alapmártás]
* [http://www.annamariavolpi.com/page48.html Olaszos besamel készítése angolul, lépésről lépésre, képekkel]
[[Kategória:Étel-ital]]