1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kagylót enni? == right A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a b…”
== Hogyan kell kagylót enni? ==
[[Fájl:Kagylo.jpg|right]]
A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a benne található anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását, ráadásul afrodiziákumként is használják. Nem mindenkinek egyértelmű azonban, hogyan lehet gusztusosan kivenni a kagyló húsát a héjak közül. Az alábbiakban ehhez adunk jó tanácsokat.
== Lépések ==
=== Csipesz-módszer ===
# Az első kagyló héját nyissuk szét, majd a kagylóhúst emeljük ki egy villával.
# Az üressé vált héjat ezután használjuk csipeszként: a következő kagylók húsát ezzel fogjuk meg és emeljük ki a héjukból.
=== Kanál-módszer ===
# A kagyló héját feszítsük szét úgy, hogy elpattanjon, a két fele elszakadjon egymástól.
# Az „üres” héjat ezután használjuk kanálként: csúsztassuk a másik félben maradó hús alá, válasszuk el a héjtól és emeljük ki.
=== Étteremben ===
# Ha a kagylót héj nélkül tálalják (például saláta vagy tésztaétel részeként), a kagylót villával illik fogyasztani.
# Szintén villával emeljük ki a kagyló húsát, ha azt fél héjban tálalják. (Ekkor általában speciális osztrigavillát is találunk a tányér mellett).
# Ha egész kagylót tálalnak fel, akkor az osztrigavilla mellé olykor kagylófogót is kapunk, amivel a héjakat stabilan tudjuk tartani. Ha nem kapunk ilyen speciális eszközt, nyugodtan használhatjuk az első héjat csipeszként. Ügyeljünk rá, hogy a mártást ne csöpögtessük le! Az üres héjakat tegyük egy külön erre a célra előkészített kistálba. Az étkezéshez csak hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkat használjuk, és időnként töröljük meg őket a kagylóételhez felszolgált citromos vízben vagy törlőkendőben.
== Tippek ==
* A kagylók táplálkozásmódjuk miatt (kiszűrik és elraktározzák a tengerben található anyagokat) vírusokat is terjeszthetnek. Tavasszal és nyáron ráadásul a szaporodási időszak miatt kevésbé intenzív a kagyló íze. Ezért a népi bölcsesség azt tanácsolja, hogy csak „r” betűs (r betűre végződő) hónapokban fogyasszunk kagylót. (Szeptember, október, november, december, január, február.)
* Az osztriga szintén a kagylók közé tartozik, azonban általában nyersen fogyasztják: citrommal és fűszerekkel ízesítik, majd kiszürcsölik a héjból.
== Amire szükséged lehet ==
* Kagyló
== Figyelmeztetések ==
* A földimogyoró után a kagylóra allergiás a legtöbb ember, ezért ha nem fogyasztottunk még kagylót, először csak kis mennyiséget együnk belőle.
* Olyan kagylót ne együnk meg, amely főzés közben nem nyílt szét.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>OQqkJbyFd-c</youtube>
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Eat-Mussels Hogyan együnk kagylót? – Képes útmutató angol nyelvű magyarázattal]
* [http://malackaraj.postr.hu/hogyan-egyunk-urinok-modjara-kagylot Kagylóevés úrinő módjára]
* [http://www.mindmegette.hu/kagylo-a-tengerek-mennyei-eledele-47361 Kagylóevés és más hasznos információk]
* [http://www.toprendezveny.hu/rendezvenyszervezes_catering3.html Evőeszközök használata elegáns környezetben]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Kagylo.jpg|right]]
A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a benne található anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását, ráadásul afrodiziákumként is használják. Nem mindenkinek egyértelmű azonban, hogyan lehet gusztusosan kivenni a kagyló húsát a héjak közül. Az alábbiakban ehhez adunk jó tanácsokat.
== Lépések ==
=== Csipesz-módszer ===
# Az első kagyló héját nyissuk szét, majd a kagylóhúst emeljük ki egy villával.
# Az üressé vált héjat ezután használjuk csipeszként: a következő kagylók húsát ezzel fogjuk meg és emeljük ki a héjukból.
=== Kanál-módszer ===
# A kagyló héját feszítsük szét úgy, hogy elpattanjon, a két fele elszakadjon egymástól.
# Az „üres” héjat ezután használjuk kanálként: csúsztassuk a másik félben maradó hús alá, válasszuk el a héjtól és emeljük ki.
=== Étteremben ===
# Ha a kagylót héj nélkül tálalják (például saláta vagy tésztaétel részeként), a kagylót villával illik fogyasztani.
# Szintén villával emeljük ki a kagyló húsát, ha azt fél héjban tálalják. (Ekkor általában speciális osztrigavillát is találunk a tányér mellett).
# Ha egész kagylót tálalnak fel, akkor az osztrigavilla mellé olykor kagylófogót is kapunk, amivel a héjakat stabilan tudjuk tartani. Ha nem kapunk ilyen speciális eszközt, nyugodtan használhatjuk az első héjat csipeszként. Ügyeljünk rá, hogy a mártást ne csöpögtessük le! Az üres héjakat tegyük egy külön erre a célra előkészített kistálba. Az étkezéshez csak hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkat használjuk, és időnként töröljük meg őket a kagylóételhez felszolgált citromos vízben vagy törlőkendőben.
== Tippek ==
* A kagylók táplálkozásmódjuk miatt (kiszűrik és elraktározzák a tengerben található anyagokat) vírusokat is terjeszthetnek. Tavasszal és nyáron ráadásul a szaporodási időszak miatt kevésbé intenzív a kagyló íze. Ezért a népi bölcsesség azt tanácsolja, hogy csak „r” betűs (r betűre végződő) hónapokban fogyasszunk kagylót. (Szeptember, október, november, december, január, február.)
* Az osztriga szintén a kagylók közé tartozik, azonban általában nyersen fogyasztják: citrommal és fűszerekkel ízesítik, majd kiszürcsölik a héjból.
== Amire szükséged lehet ==
* Kagyló
== Figyelmeztetések ==
* A földimogyoró után a kagylóra allergiás a legtöbb ember, ezért ha nem fogyasztottunk még kagylót, először csak kis mennyiséget együnk belőle.
* Olyan kagylót ne együnk meg, amely főzés közben nem nyílt szét.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>OQqkJbyFd-c</youtube>
== Források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Eat-Mussels Hogyan együnk kagylót? – Képes útmutató angol nyelvű magyarázattal]
* [http://malackaraj.postr.hu/hogyan-egyunk-urinok-modjara-kagylot Kagylóevés úrinő módjára]
* [http://www.mindmegette.hu/kagylo-a-tengerek-mennyei-eledele-47361 Kagylóevés és más hasznos információk]
* [http://www.toprendezveny.hu/rendezvenyszervezes_catering3.html Evőeszközök használata elegáns környezetben]
[[Kategória:Étel-ital]]