935
szerkesztés
Módosítások
nincs szerkesztési összefoglaló
== Lépések ==
# '''Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk!'''# '''Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni! ''' Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség.# '''A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet!'''# '''Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik.'''# '''12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő.'''# '''Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen!'''# '''Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük!'''# '''Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk!'''# '''A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk!'''# '''A dunsztolás előkészítése: ''' Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk. # '''Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk!'''# '''Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje!'''# '''Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi.'''
== Tippek ==