Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Pörköltet készíteni

4 215 bájt hozzáadva, 2011. március 7., 14:50
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pörköltet készíteni? == A pörkölt egy igazi magyaros étel, melynek elkészítése csöppet sem bonyolult, így ezzel bárki kiadós és gazdaságos …”
== Hogyan kell pörköltet készíteni? ==

A pörkölt egy igazi magyaros étel, melynek elkészítése csöppet sem bonyolult, így ezzel bárki kiadós és gazdaságos hétvégi ebédet varázsolhat a családi asztalra. A leírt recept kb. 1 kg hús elkészítéséhez ad tippeket.

== Lépések ==
# '''Tisztítsuk meg a húst!''' Langyos, meleghez közelítő, bő víz alatt alaposan tisztítsuk meg a felhasznált húst, és távolítsuk el a nyálkás részeket!
# '''Ízlés szerint távolítsuk a zsírosabb részeket!''' Ha valaki kevésbé kedveli, vagy esetleg kifejezetten ki nem állhatja a sertéshús zsírosabb részeit, az még főzés előtt. Nyersen távolítsa el ezeket a részeket a húsról, hogy később se főjön bele a pörkölt levébe a zsírja!
# '''Kockázzuk fel a húst!''' Vigyázzunk rá, hogy nagyjából egyenlő darabokat készítsünk elő, hogy egyszerre puhuljanak meg, és nem maradjanak rágós darabok! Kb. 3X3 cm-es kockákra vágjuk, így elkerülhetjük, hogy túl kicsire összeessenek a darabok és azt is, hogy túl nagyok legyenek, ezért rágósak maradjanak!
# '''Zsírban vagy olajban hagymát fonnyasztunk!''' A kockára vágott hagymát kb. 3 vagy 4 evőkanál zsíradékban fonnyasszuk gyengére a hagymát!
# '''Adjuk hozzá a pirospaprikát!''' Vegyük le a lángról és adjuk hozzá a kétféle pirospaprikát, de vigyázzunk, mert a paprika könnyen megfeketedik, és kesernyés ízűvé válik!
# '''Adjuk hozzá a húst és a fűszereket!''' Ezután rakjuk bele az edénybe a kockára vágott húst és öntsünk rá kb. 1,5 dl vizet, melyben megpuhulhat, anélkül, hogy leragadna! Ezután rakjuk hozzá a só, bors és egyéb fűszereket ízlés szerint és takarjuk le fedővel. Az elején közepesen nagy lángon is kezdhetjük a főzést, hogy minél gyorsabban megpuhuljon, de érdemes alárakni egy lemezt -amennyiben gáztűzhelyen készítjük-, nehogy hirtelen lekapja az alját! Később már nyugodtan levehetjük a lángot takarékra is!
# '''Paprika és paradicsom hozzáadása!''' A felkockázott zöldségeket akkor adjuk hozzá az ételhez, amikor más nem sok van hátra a főzésből, azaz már nagyjából megpuhult a hús, mert különben hamar szottyá fő benne a paprika és a paradicsom! Ha borral akarjuk megbolondítani, azt is érdemes a vége felé tenni.

== Tippek ==
* Kuktában gyorsabban elkészíthető a pörkölt, hisz így a nyomás miatt hamarabb megpuhul a hús, de lábasban fedővel is tökéletes eredményt érhetünk el.
* Egy kis vörösborral bármikor megbolondíthatjuk, ettől markánsabb, pikánsabb íze lesz az általunk készített pörköltnek.
* Ízlés szerint őrölt köménymaggal is ízesíthető, ez azonban karakteres ízt kölcsönöz neki. A vörösbort és a köménymagot leehetőség szerint ne használjuk együtt!
* Ha valaki szereti, egy kis fokhagymával is megbolondíthatja a pörkölt alapot!
* A pörkölt másik előnye, hogy számos körettel tálalhatjuk köztük rizzsel, krumplival, tarhonyával és galuskával egyaránt.
* A tálalás során ne feledkezzünk meg a tejfölről sem, mivel sokan tejföllel szeretik fogyasztani ezt a magyaros ételt!

== Figyelmeztetés ==
* Ha vörösborral szeretnénk megbolondítani étkünket, lehetőség szerint mindig száraz vagy félszáraz vörös nedűvel tegyük! A tévhitekkel ellentétében azért a legpocsékabb bor nem tesz jót az ételnek. Persze nem szükséges minőségi bort használnunk, de azért ne a legolcsóbb és legrosszabb üveget emeljük le a polcról, amit egyébként sose innánk meg magában!

== Amire szükséged lehet ==
* 1 kg sertéslapocka vagy comb
* 2-3 fej vöröshagyma
* 2-3 sima evőkanál darált paprika
* édes és/vagy csípős piros fűszerpaprika
* Só
* Bors
* Víz
* Esetleg őrölt köménymag
* Ízlés szerint vörösbor
* 1 fej paprika és paradicsom
* Ízlés szerint tejföl

== Kapcsolódó videó ==
<youtube>YP2zaDsGKEE</youtube>
<youtube>wbIkpo64Ic0</youtube>

== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* [http://www.mindmegette.hu/sertesporkolt-iii.recept Sertéspörkölt recept]
* [http://porkolt.lap.hu/ Pörkölt.lap.hu]

[[Kategória:Étel-ital]]
935
szerkesztés