935
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell komposztálni? == A komposztálás egy olcsó, természetes folyamat, amely átalakítja a konyhai és kerti hulladékokat értékes és tápanyagokban gaz…”
== Hogyan kell komposztálni? ==
A komposztálás egy olcsó, természetes folyamat, amely átalakítja a konyhai és kerti hulladékokat értékes és tápanyagokban gazdag humusszá a növényeink számára. Amellett, hogy mindezzel közvetlen környezetünknek is jót teszünk, egy év alatt akkora mennyiségű káros gáztól szabadítjuk meg Földünket, amennyi széndioxid egy mosógép három hónapon keresztüli használata során termelődik.
== Lépések ==
# '''Szerezzünk be egy komposztládát!''' Az ideális hely egy komposztláda elhelyezésére a napfényes, csupasz talaj. Ha erre nincs lehetőség, rakhatjuk betonra, aszfaltra vagy járólapra is, azonban ez esetben tegyünk egy réteg papírt, vesszőt vagy már meglévő komposztot az aljára, hogy a férgek és egyéb, a lebontáshoz szükséges élőlények megtelepedhessenek! Olyan helyet válasszunk, amihez könnyen hozzáférünk!
#''' Használjuk a megfelelő hozzávalókat!'''
## Zöld hozzávalók: Gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet.
### Állati trágya szalmával
### Egynyári gyomok
### Mezei szulák
### Saspáfrány
### Kelbimbó tönkje
### Sárgarépavégek
### Citrusfélék héja
### Kávézacc
### Fekete nadálytő levelek
### Vágott virágok
### Nadragulya
### Gyümölcshéj és –pép
### Gyümölcs magvak
### Lekaszált vagy lenyírt fű
### Széna
### Vágott sövény
### Szobanövények
### Borostyánlevelek
### Csalán
### Elöregedett ágyas növények
### Évelő gyomok
### Mérgező növények
### Rebarbaralevelek
### Tengeri moszatok
### Lemetszett puha ágak és növénytörmelékek
### Vizelet
### Zöldséghéj- és pép
## Barna hozzávalók: Lassabban indulnak rothadásnak, biztosítják a szükséges szenet és rostokat, valamint segítik a komposzt „légzését”.
### Avar
### Kartonpapír
### Karácsonyfa
### Felaprított pamuttörlők
### Vatta
### Lemetszett cipruságak
### Tojástartók és –héjak
### Örökzöldek
### Haj, szőr
### Természetes parafa
### Diófélék
### Papírzacskók
### Fagyal
### Szalma
### Kukoricacsövek
### Tealevelek és –filterek
### Paradicsom
### Használt konyhai papírtörlő
### Porszívózsák tartalma
### Tűzifa hamuja
## Komposztáláshoz soha ne használjuk az alábbiakat!
### Csontok
### Kenyér
### Kannák
### Macskaalom
### Cigarettacsikkek
### Háztartási fólia
### Szén elégetéséből származó hamu
### Rágcsálnivalók csomagolása
### Tejtermékek
### Eldobható pelenkák
### Kutyaürülék és –eledel
### Üdítős dobozok
### Hús- és halmaradékok
### Olívaolaj
### Műanyagzsákok, -szatyrok
### Szennyezett szövetek
# '''Töltsük fel a ládát!''' Az ideális aránya a zöld és barna hozzávalóknak 50-50%.
# '''Várjunk egy ideig!''' Körülbelül 9-12 hónapot vesz igénybe, mire a komposztunk “beérik”. A láda tetejébe időről időre továbbra is adhatunk hozzávalókat.
# '''Kész!''' Amikor a komposztunk roskatag, sötét anyaga egy nyirkos, tömött talajra emlékeztet, megérett a használatra.
# '''Távolítsuk el a komposztot!''' Óvatosan emeljük meg a ládát, vagy nyissuk ki az oldalán lévő ajtót, s kerti villával vagy ásóval kotorjuk ki a komposztot!
# '''Használjuk!''' Ne aggódjunk, ha a komposzt kissé csomósnak tűnik a gallyak és tojáshéjak miatt, ettől még tökéletesen megfelelő! Tápláljuk vele zöldségeinket, dísz- és takarmánynövényeinket, a fákat és bokrokat!
== Tippek ==
* A komposztládát különféle futónövényekkel, örökzöldekkel takarhatjuk el.
* A mérgező növények az emberre ugyan veszélyesek, a komposztálás során azonban nyugodtan használhatjuk őket.
* A vizelet jól aktiválja a komposztáló folyamatot. A komposzthoz 1 rész vizeletet 20 rész vízzel elkeverve adjunk! Vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert a komposzt túl nedves lesz!
* Kis mennyiségű avarral könnyen egyensúlyt teremthetünk, ha túl sok zöldet használtunk. Azonban nagy mennyiségben inkább külön komposztáljuk!
* Nézzünk utána komposztálási programoknak, melyek segítségünkre lehetnek! http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak
* A Komposztfórum Magyarország Egyesületnél komposztmester képzésre is jelentkezhetünk csekély térítés ellenében: http://www.komposztmester.hu/. Az oldalon továbbá komposztálással kapcsolatos kérdéseinkre is válaszolnak.
== Figyelmeztetés ==
* A túl sok zöld hozzávaló eredménye egy sáros, bűzös massza lesz.
* Különösen ősszel a lombhullatás idején esnek az emberek abba a hibába, hogy túl sok barna adalékot tesznek a komposztba. Az avar azonban nem termel elég nitrogént ahhoz, hogy a lebomláshoz szükséges hőfolyamatot aktiválja.
* Tévhit, miszerint a diólevelek nem alkalmasak komposztálásra.
== Amire szükséged lehet ==
* Komposztláda
* Aprításhoz szükséges eszközök
* Kerti villa vagy ásó
* Komposztérlelő anyagok
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* [www.recyclenow.com Recyclenow.com]
* [http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak Ahol komposztálnak]
* [http://www.komposztmester.hu/ Komposztmester.hu]
[[Kategória:Otthon-kert]]
A komposztálás egy olcsó, természetes folyamat, amely átalakítja a konyhai és kerti hulladékokat értékes és tápanyagokban gazdag humusszá a növényeink számára. Amellett, hogy mindezzel közvetlen környezetünknek is jót teszünk, egy év alatt akkora mennyiségű káros gáztól szabadítjuk meg Földünket, amennyi széndioxid egy mosógép három hónapon keresztüli használata során termelődik.
== Lépések ==
# '''Szerezzünk be egy komposztládát!''' Az ideális hely egy komposztláda elhelyezésére a napfényes, csupasz talaj. Ha erre nincs lehetőség, rakhatjuk betonra, aszfaltra vagy járólapra is, azonban ez esetben tegyünk egy réteg papírt, vesszőt vagy már meglévő komposztot az aljára, hogy a férgek és egyéb, a lebontáshoz szükséges élőlények megtelepedhessenek! Olyan helyet válasszunk, amihez könnyen hozzáférünk!
#''' Használjuk a megfelelő hozzávalókat!'''
## Zöld hozzávalók: Gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet.
### Állati trágya szalmával
### Egynyári gyomok
### Mezei szulák
### Saspáfrány
### Kelbimbó tönkje
### Sárgarépavégek
### Citrusfélék héja
### Kávézacc
### Fekete nadálytő levelek
### Vágott virágok
### Nadragulya
### Gyümölcshéj és –pép
### Gyümölcs magvak
### Lekaszált vagy lenyírt fű
### Széna
### Vágott sövény
### Szobanövények
### Borostyánlevelek
### Csalán
### Elöregedett ágyas növények
### Évelő gyomok
### Mérgező növények
### Rebarbaralevelek
### Tengeri moszatok
### Lemetszett puha ágak és növénytörmelékek
### Vizelet
### Zöldséghéj- és pép
## Barna hozzávalók: Lassabban indulnak rothadásnak, biztosítják a szükséges szenet és rostokat, valamint segítik a komposzt „légzését”.
### Avar
### Kartonpapír
### Karácsonyfa
### Felaprított pamuttörlők
### Vatta
### Lemetszett cipruságak
### Tojástartók és –héjak
### Örökzöldek
### Haj, szőr
### Természetes parafa
### Diófélék
### Papírzacskók
### Fagyal
### Szalma
### Kukoricacsövek
### Tealevelek és –filterek
### Paradicsom
### Használt konyhai papírtörlő
### Porszívózsák tartalma
### Tűzifa hamuja
## Komposztáláshoz soha ne használjuk az alábbiakat!
### Csontok
### Kenyér
### Kannák
### Macskaalom
### Cigarettacsikkek
### Háztartási fólia
### Szén elégetéséből származó hamu
### Rágcsálnivalók csomagolása
### Tejtermékek
### Eldobható pelenkák
### Kutyaürülék és –eledel
### Üdítős dobozok
### Hús- és halmaradékok
### Olívaolaj
### Műanyagzsákok, -szatyrok
### Szennyezett szövetek
# '''Töltsük fel a ládát!''' Az ideális aránya a zöld és barna hozzávalóknak 50-50%.
# '''Várjunk egy ideig!''' Körülbelül 9-12 hónapot vesz igénybe, mire a komposztunk “beérik”. A láda tetejébe időről időre továbbra is adhatunk hozzávalókat.
# '''Kész!''' Amikor a komposztunk roskatag, sötét anyaga egy nyirkos, tömött talajra emlékeztet, megérett a használatra.
# '''Távolítsuk el a komposztot!''' Óvatosan emeljük meg a ládát, vagy nyissuk ki az oldalán lévő ajtót, s kerti villával vagy ásóval kotorjuk ki a komposztot!
# '''Használjuk!''' Ne aggódjunk, ha a komposzt kissé csomósnak tűnik a gallyak és tojáshéjak miatt, ettől még tökéletesen megfelelő! Tápláljuk vele zöldségeinket, dísz- és takarmánynövényeinket, a fákat és bokrokat!
== Tippek ==
* A komposztládát különféle futónövényekkel, örökzöldekkel takarhatjuk el.
* A mérgező növények az emberre ugyan veszélyesek, a komposztálás során azonban nyugodtan használhatjuk őket.
* A vizelet jól aktiválja a komposztáló folyamatot. A komposzthoz 1 rész vizeletet 20 rész vízzel elkeverve adjunk! Vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert a komposzt túl nedves lesz!
* Kis mennyiségű avarral könnyen egyensúlyt teremthetünk, ha túl sok zöldet használtunk. Azonban nagy mennyiségben inkább külön komposztáljuk!
* Nézzünk utána komposztálási programoknak, melyek segítségünkre lehetnek! http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak
* A Komposztfórum Magyarország Egyesületnél komposztmester képzésre is jelentkezhetünk csekély térítés ellenében: http://www.komposztmester.hu/. Az oldalon továbbá komposztálással kapcsolatos kérdéseinkre is válaszolnak.
== Figyelmeztetés ==
* A túl sok zöld hozzávaló eredménye egy sáros, bűzös massza lesz.
* Különösen ősszel a lombhullatás idején esnek az emberek abba a hibába, hogy túl sok barna adalékot tesznek a komposztba. Az avar azonban nem termel elég nitrogént ahhoz, hogy a lebomláshoz szükséges hőfolyamatot aktiválja.
* Tévhit, miszerint a diólevelek nem alkalmasak komposztálásra.
== Amire szükséged lehet ==
* Komposztláda
* Aprításhoz szükséges eszközök
* Kerti villa vagy ásó
* Komposztérlelő anyagok
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* [www.recyclenow.com Recyclenow.com]
* [http://szike.zpok.hu/ahol-komposztalnak Ahol komposztálnak]
* [http://www.komposztmester.hu/ Komposztmester.hu]
[[Kategória:Otthon-kert]]