1 100
szerkesztés
Módosítások
→Tippek
* Ha a nyers tésztát több napig pihentetjük, érdemes celofánba csomagolni, nehogy kiszáradjon.
* A mézeskalács kiszaggatása során használt formákat vagy poharat, kést időnként szórjuk be egy kis liszttel, így a tészta nem ragad hozzá.
* Ha nem akarunk bajlódni azzal, hogy a mézeskalácsokat egyesével, fehér mázzal is kidíszítsük, akkor a sütés előtt nyomkodjunk a tésztába dekor cukrot vagy magokat (pl, . mandulát).
* A megadott mennyiségek egy jó adag mézeskalács készítéséhez elegendők, amelynek kisütése viszonylag időigényes (pusztán amiatt, hogy nem egyben sütjük meg a tésztát). A sütési időt lerövidíthetjük, ha három tepsivel dolgozunk: a kiszaggatott mézeskalács-darabokat egyszerre tegyük az egyik tepsibe, míg egy másikban sül a sütemény, a harmadikban pedig az előző adag hűl ki éppen. Amint ez utóbbi süteményeket már kézzel is meg lehet fogni, szedjük ki lapáttal egy nagy tálcára, majd kezdjük el beletenni az újabb adagot.
* A mézeskalácsot hetekkel karácsony előtt is elkészíthetjük, mert sokáig eláll. Tartsuk hűvösebb helyen, és tegyük jól záródó fémdobozba, így nem keményedik meg. Ha erre nincs lehetőségünk, fogyasztás előtt tegyük párásabb helyre vagy tegyünk mellé egy kis tálkában vizet, így újra megpuhul.