532
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bort kóstolni? == Fehér, vörös és rozé, száraz, édes és félszáraz, tokaji, szekszárdi és egri. Rengeteg fajta borral találkozhatunk a boltokb…”
== Hogyan kell bort kóstolni? ==
Fehér, vörös és rozé, száraz, édes és félszáraz, tokaji, szekszárdi és egri. Rengeteg fajta borral találkozhatunk a boltokban és az éttermek borlapján is. De a címkén kívül mi segíthet a minősítésben? Természetesen a kóstolás, aminek megvannak a saját szabályai.
== Lépések ==
# '''Válasszunk megfelelő poharat!''' A borkóstoláshoz átlátszó, vékony falú üvegpohár való, amely nem lép reakcióba a nedűvel, nem változtat annak hőmérsékletén, és lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk a bor színét és tisztaságát is.
# '''Töltsük ki a bort!''' Az italt úgy érdemes kitölteni, hogy az a pohár legöblösebb részéig érjen, így kapjuk a legnagyobb felületet, amelyen mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag szabadul fel. Ez kb. fél decit, illetve a pohár egyharmadát jelenti.
# '''Először elemezzük a bort!''' Már kitöltéskor vizsgálhatjuk a bor habzását, még mielőtt a színét, átlátszóságát kezdenénk megfigyelni. A nedű tisztaságának megállapításához tartsuk a poharat természetes vagy mesterséges fény elé (használhatunk például gyertyát)! A színárnyalat vizsgálatához tartsuk az ablak felé a poharunkat, ablak hiányában pedig fehér papírlapot tartsunk mögé háttérként! A vörösbor színének vizsgálatához a poharat a száránál fogjuk meg, majd döntsük meg 45 fokban a fehér háttér előtt! Ezután forgassuk meg a pohárban a bort, és figyeljük meg a koronát, vagyis azokat a cseppeket, amelyek a pohár falára tapadnak, majd visszacsorognak!
# '''Vizsgáljuk meg az illatát!''' Mély, kis szippantásokkal ”ízlelgessük”, az orrunkat ne dugjuk bele a pohárba! Sokáig ne szagolgassuk, ha az első benyomás mégsem lenne elég, tartsunk kis szüneteket!
# '''Kortyoljunk bele!''' Rendes kortyokat vegyünk a szánkba, hiszen a túl apró korty esetén a nyál elnyomhatja az ízeket. A nedűre szürcsöljünk egy kis levegőt, amely még jobban kihozza a bor aromáit!
# '''Járassuk meg a szánkban!''' Az italt kb. 10 másodpercig ízlelgessük a szánkban, és járassuk körbe, hogy az íz összes összetevőjét érzékeljük!
# '''Nyeljük le a kortyot, és figyeljük a bor utóízét!'''
== Tippek ==
* Mondjuk el a véleményünket! A bornak a jó tulajdonságait emeljük ki, a rossz benyomásokat nem illik megosztani, csak abban az esetben, ha erre a házigazda külön felszólít.
* Együnk közben néhány falatot, hiszen éhgyomorra nem jó bort kóstolni!
* Megfelelő hőmérsékleten kóstoljunk! A vörösbort 14-16 °C-on, a fahordóban érlelt vörösbort 16-18 °C-on, a fehérbort 10-12 °C-on, míg a rozét 8-10 °C-on szokás kóstolni.
* Több bor kóstolása esetén használjuk a kiöntőt! Csak kis kortyokat nyeljünk le az utóíz megállapításához, a többit köpjük a kiöntőbe!
== Figyelmeztetések ==
* Borkóstolás előtt ne együnk édes ételeket, mert az megzavarhatja az ízlelőbimbókat!
* Tartsunk mértéket! A borkóstolás célja a borok minősítése, osztályozása, nem pedig az italozás.
* Soha ne adjuk át másnak a poharunkat! Amit nem bírunk meginni, azt öntsük a kiöntőbe!
== Amire szükséged lehet ==
* Egy üveg bor
* Kóstolópohár
* Jó orr
* Jó ízlelőbimbók
* Kiöntő
* Kellő fény
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* [http://www.freeweb.hu/parafaporta/egyeb%20irasok%20a%20borkostolas%20szabalyai.html Parafaporta cikke a borkóstolás szabályai]
* [http://forumvinorum.hu/Cikkek/a-borkostolas-szabalyai.aspx Forum Vinorum cikke a borkóstolás szabályairól]
* [http://www.moriborvidek.hu/index.php?P=cikk&S=2&M=7&L=1&ID=27 Móri Borvidék.hu cikke a borkóstolás szabályairól]
* [http://holiday-life-style.blogspot.com/2008/07/bor-kstols-alap-lpsei.html Az Élet Íze: A borkóstolás alaplépései]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Kategória:Étel-ital]]
Fehér, vörös és rozé, száraz, édes és félszáraz, tokaji, szekszárdi és egri. Rengeteg fajta borral találkozhatunk a boltokban és az éttermek borlapján is. De a címkén kívül mi segíthet a minősítésben? Természetesen a kóstolás, aminek megvannak a saját szabályai.
== Lépések ==
# '''Válasszunk megfelelő poharat!''' A borkóstoláshoz átlátszó, vékony falú üvegpohár való, amely nem lép reakcióba a nedűvel, nem változtat annak hőmérsékletén, és lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk a bor színét és tisztaságát is.
# '''Töltsük ki a bort!''' Az italt úgy érdemes kitölteni, hogy az a pohár legöblösebb részéig érjen, így kapjuk a legnagyobb felületet, amelyen mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag szabadul fel. Ez kb. fél decit, illetve a pohár egyharmadát jelenti.
# '''Először elemezzük a bort!''' Már kitöltéskor vizsgálhatjuk a bor habzását, még mielőtt a színét, átlátszóságát kezdenénk megfigyelni. A nedű tisztaságának megállapításához tartsuk a poharat természetes vagy mesterséges fény elé (használhatunk például gyertyát)! A színárnyalat vizsgálatához tartsuk az ablak felé a poharunkat, ablak hiányában pedig fehér papírlapot tartsunk mögé háttérként! A vörösbor színének vizsgálatához a poharat a száránál fogjuk meg, majd döntsük meg 45 fokban a fehér háttér előtt! Ezután forgassuk meg a pohárban a bort, és figyeljük meg a koronát, vagyis azokat a cseppeket, amelyek a pohár falára tapadnak, majd visszacsorognak!
# '''Vizsgáljuk meg az illatát!''' Mély, kis szippantásokkal ”ízlelgessük”, az orrunkat ne dugjuk bele a pohárba! Sokáig ne szagolgassuk, ha az első benyomás mégsem lenne elég, tartsunk kis szüneteket!
# '''Kortyoljunk bele!''' Rendes kortyokat vegyünk a szánkba, hiszen a túl apró korty esetén a nyál elnyomhatja az ízeket. A nedűre szürcsöljünk egy kis levegőt, amely még jobban kihozza a bor aromáit!
# '''Járassuk meg a szánkban!''' Az italt kb. 10 másodpercig ízlelgessük a szánkban, és járassuk körbe, hogy az íz összes összetevőjét érzékeljük!
# '''Nyeljük le a kortyot, és figyeljük a bor utóízét!'''
== Tippek ==
* Mondjuk el a véleményünket! A bornak a jó tulajdonságait emeljük ki, a rossz benyomásokat nem illik megosztani, csak abban az esetben, ha erre a házigazda külön felszólít.
* Együnk közben néhány falatot, hiszen éhgyomorra nem jó bort kóstolni!
* Megfelelő hőmérsékleten kóstoljunk! A vörösbort 14-16 °C-on, a fahordóban érlelt vörösbort 16-18 °C-on, a fehérbort 10-12 °C-on, míg a rozét 8-10 °C-on szokás kóstolni.
* Több bor kóstolása esetén használjuk a kiöntőt! Csak kis kortyokat nyeljünk le az utóíz megállapításához, a többit köpjük a kiöntőbe!
== Figyelmeztetések ==
* Borkóstolás előtt ne együnk édes ételeket, mert az megzavarhatja az ízlelőbimbókat!
* Tartsunk mértéket! A borkóstolás célja a borok minősítése, osztályozása, nem pedig az italozás.
* Soha ne adjuk át másnak a poharunkat! Amit nem bírunk meginni, azt öntsük a kiöntőbe!
== Amire szükséged lehet ==
* Egy üveg bor
* Kóstolópohár
* Jó orr
* Jó ízlelőbimbók
* Kiöntő
* Kellő fény
== Felhasznált források, kapcsolódó webcímek ==
* [http://www.freeweb.hu/parafaporta/egyeb%20irasok%20a%20borkostolas%20szabalyai.html Parafaporta cikke a borkóstolás szabályai]
* [http://forumvinorum.hu/Cikkek/a-borkostolas-szabalyai.aspx Forum Vinorum cikke a borkóstolás szabályairól]
* [http://www.moriborvidek.hu/index.php?P=cikk&S=2&M=7&L=1&ID=27 Móri Borvidék.hu cikke a borkóstolás szabályairól]
* [http://holiday-life-style.blogspot.com/2008/07/bor-kstols-alap-lpsei.html Az Élet Íze: A borkóstolás alaplépései]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Kategória:Étel-ital]]