2 568 bájt hozzáadva,
március 13 == Hogyan kell galettét készíteni? ==
[[Fájl:Remek-galette-recept.jpg|right]]A galette egy francia eredetű, egyszerűen elkészíthető, szabadformájú pite, amely bármilyen édes vagy sós töltelékkel megtölthető. Az alábbi lépések segítenek elkészíteni az alap galette tésztát és egy klasszikus sós változatot.
== Lépések ==
# '''Alaptészta elkészítése''':
#* '''Hozzávalók''':
#* 250 g liszt
#* 125 g hideg vaj, kockázva
#* 1/2 teáskanál só
#* 4-6 evőkanál hideg víz
#* A lisztet, a sót és a hideg vajat gyorsan dolgozzuk össze morzsás állagúvá. A hideg vízzel lazítsuk fel a tésztát, amíg össze nem áll, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl ragacsos. Hűtsük a tésztát legalább fél órát a hűtőben.
# '''Töltelék előkészítése (pl. paradicsom és mozzarella)''':
#* '''Hozzávalók''':
#* 3-4 érett paradicsom, vékonyan felszeletelve
#* 200 g mozzarella, szintén vékony szeletekre vágva
#* Friss bazsalikom levelek
#* Só, bors és olívaolaj
#* A paradicsomokat és a mozzarellát váltakozva rendezzük el a kinyújtott galette tésztán, hagyjunk kb. 5 cm széles szegélyt a tészta szélén. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, és szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel.
# '''A galette összeállítása és sütése''':
#* Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A tészta szélét hajtsuk rá a töltelékre, hogy kis "falat" képezzen, amely megtartja a töltelék levét.
#* Kenjük le a tészta szélét tojással vagy olívaolajjal, hogy szép aranybarna legyen sütés közben.
#* Süssük kb. 30-40 percig, amíg a tészta ropogós és aranybarna nem lesz.
== Tippek ==
* A galette tészta állaga kulcsfontosságú; ha túl lágy, adj hozzá egy kis lisztet, ha túl száraz, egy kis vizet.
* A tölteléket variálhatjuk aszerint, ami éppen szezonális, vagy ami otthon található. Gyümölcsökkel, mint például barackkal vagy almával, édes galette-et készíthetünk.
== Amire szükséged lehet ==
* Nagy tál a tészta összeállításához
* Sütőpapír
* Görgő a tészta kinyújtásához
* Sütőlemez
== Figyelmeztetések ==
* A túl sok töltelék nehezítheti a galette sütését, és csöpögést okozhat a sütőben.
* A sütési idő változhat a sütő típusától és a töltelék mennyiségétől függően, ezért érdemes a sütési idő alatt ellenőrizni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/galette-recipes Galette recipes]
[[Kategória:Étel-ital]]