Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Cikkek:Mit kell tudni a svédasztalról

3 331 bájt hozzáadva, 2021. június 24., 07:09
Új oldal, tartalma: „ =='''Mit kell tudni a svédasztalról?'''== A svédasztal nagyon stílusos és praktikus tálalási forma. Persze megvan a maga etikettje. Rendezvényszervezéskor é…”

=='''Mit kell tudni a svédasztalról?'''==

A svédasztal nagyon stílusos és praktikus tálalási forma. Persze megvan a maga etikettje. Rendezvényszervezéskor érdemes elgondolkodni ezen a megoldáson. Mikor lehet praktikus? Mikor stílusos? Hogyan csináljuk?

==='''Milyen svédasztalok léteznek?'''===

A svédasztalokat alapvetően állófogadásokhoz szokták használni. Az eredeti elnevezés tényleg Svédországhoz kötődik, ahol az arisztokrácia körében divatos volt vacsora előtt így tálalni fel az előételeket. Az állva fogyasztható ételeket, melyek náluk általában nagyrészt halfélékből álltak.

Ezt a megoldást vették át világszerte, állófogadás formájában. Hiszen a büféasztal praktikus megoldás, például olyan rendezvények esetére, ahol sem az etikett és a praktikum sem kívánja meg az ültetett vacsorát.

==='''A svédasztal szabályai'''===

Az álló büféasztalnak vagy svédasztalnak is megvannak a szabályai. Természetesen nagyon fontos, hogy a kínált ételek tényleg komfortosan fogyaszthatóak legyenek akár álló helyzetben is. Hiszen a vendég az egyik kezében tartja a tányért, és a másikkal tud étkezni. Általában erre illik berendezkedni a svédasztal felállításakor, ezért a falatkák szoktak lenni a legnépszerűbb fogások egy-egy ilyen rendezvényen.

A terítőnek földig kell érnie, mert a büféasztal így tud igazán mutatós lenni. Az ételeket pedig az asztal közepén illik tálalni. Manapság már különböző melegentartókat szoktak használni a jól felszerelt éttermek. Persze a hidegtálak is népszerű büféételek. [https://webshop.hunpohar.hu/spl/537793/Hidegkonyhai-talcak A különböző hidegkonyhai tálcákon] kínált ételeket szabadtéren is kínálhatjuk, ekkor egyszer használatos eszközöket szoktak alkalmazni.

Az asztaldísz méreténél oda kell figyelni arra, hogy ne zavarja a résztvevők kommunikációját. Persze ez nem annyira bonyolult probléma, mint ültetéses étkezések esetében, ahol kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy az egymással szemben ülők tudjanak kapcsolatot teremteni egymással.

Érdemes és hasznos csoportokba rakni az evőeszközöket, tányérokat, ételeket. Több tömbben, hogy az étkezők ne kényszerüljenek kellemetlen sorban állásra. Hasonló a helyzet az italokkal, melyeket szintén ne elszórva tálaljunk az asztalon.

==='''Mikor érdemes svédasztalt állítani?'''===

Az állófogadással egybekötött svédasztalt általában szakmai konferenciákon vagy protokolláris eseményeken szokták alkalmazni. Persze manapság már praktikus okokból sok szállodai étterem is így szokta megoldani az étkezést, persze ebben az esetben nem állófogadásról van szó.

Az állófogadás általában ünnepélyesebb rendezvény szokott lenni. Sokszor amiatt az előnye miatt szokták választani, hogy kötetlenebb formája segíti a kommunikáció kialakulását, a kapcsolatteremtést a vendégek között. Például egy szakmai rendezvényen.

Léteznek ültetett svédasztalos fogadások. Általában esküvőkön szokás ezt a megoldást választani, hiszen egy hosszabb ünnepélyes rendezvény esetén természetesen az állófogadás értelmetlen lenne, de az ilyen módon megoldott tálalás nagyon praktikus lehet.
2 129
szerkesztés