303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell sütőtökös rakott krumplit készíteni? == right|250px Ízek szempontjából az őszi időszak egyik nagy durranása a sütőt…”
== Hogyan kell sütőtökös rakott krumplit készíteni? ==
[[Fájl:sutitok2.jpg|right|250px]] Ízek szempontjából az őszi időszak egyik nagy durranása a sütőtök. Fogyaszthatjuk forró italokban, levesként vagy egyszerűen csak megsütve. Íze megosztó: sokan alig várják a sütőtök-idényt, viszont vannak, akik egyáltalán nem szeretik. '''A sütőtökös rakott krumpli egy olyan étel, melyet bátran lehet kínálni a sütőtökkel hadilábon állóknak is. Íze kellemesen elvegyül a többi hozzávaló között, narancssárga színe pedig jól mutat a tányéron.'''
== Lépések ==
# '''Vásárold meg a hozzávalókat:''' burgonya, sütőtök, zsálya, sonka, tejszín.
# '''Készítsd elő az alapanyagokat:'''
#* Krumpli: főzd meg a meghámozott krumplit enyhén sós vízben. Akkor jó, ha még kissé kemények a krumplik. Majd szeleteld fel őket kb. fél cm vastagra.
#* Sütőtök: hámozd meg, majd kezd el felkarikázni a sütőtököt. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb (kb. 2-3 mm). A magházas részénél vágd félbe, kapard ki a magokat, majd folytasd a felszeletelést.
#* Tejszín: sózd, borsozd, valamint mehet bele egy kevéske szerecsendió is.
#* Sonka: ha nem szeletelt sonkát vettél, akkor vékonyra szeleteld fel.
#* Vaj: kockázd fel kis darabokra.
#* Zsálya: egész zsályalevelet, vagy szárított, morzsolt verziót is felhasználhatsz.
# '''Vegyél elő egy közepes méretű tepsit vagy jénai tálat és vajazd ki.'''
# '''Állítsd össze a rakott ételt:'''
#* Kezd el egymásra rétegezni a hozzávalókat: legalulra krumpli, majd sütőtök, zsálya, sonka, kis tejszín, pár darabka vaj. Kétszer rétegezd ilyen sorrendben, majd krumplival és vajjal zárd a legtetején.
#* Tedd be a sütőbe 200 fokon, kb. 45 percig. Az utolsó 15 percben sajtot is szórhatsz a tetejére, hogy rápiruljon.
# '''Tálald egész zsályalevéllel díszítve.'''
== Tippek ==
* A tejszínt fűszerezd pikánsra, mert eloszlik a krumplin.
* Sonkából a gépsonka, vagy a feketeerdei sonka is jó választás. A szempont, hogy ne legyen túl száraz, kemény.
== Amire szükséged lehet ==
* 4 adaghoz: 1 kg krumpli, 1 kg sütőtök, 10 dkg sonka, 4 dl tejszín, 50 g vaj, zsálya, só, bors, szerecsendió
* tepsi, jénai tál
== Figyelmeztetések ==
* A zsályát ne hagyd ki, mert az adja az étel esszenciáját.
* A tejszínt egyenletesen oszlasd el a rétegeken.
* Ne főzd túl a krumplit, mert szétesik.
* Törekedj a sütőtök minél vékonyabbra való felszeletelésére, mert így fog együtt megpuhulni a krumplival a sütőben.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://chiliesvanilia.hu/2014/10/13/zsalyas-sutotokos-rakott-burgonya/ Zsályás sütőtökös rakott krumpli]
* [https://cookpad.com/hu/receptek/3947114-zsalyas-sutotokos-rakott-burgonya Sütőtökös rakott krumpli]
* [https://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-rakott-krumpli Krumpli sütőtökkel párosítva]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:sutitok2.jpg|right|250px]] Ízek szempontjából az őszi időszak egyik nagy durranása a sütőtök. Fogyaszthatjuk forró italokban, levesként vagy egyszerűen csak megsütve. Íze megosztó: sokan alig várják a sütőtök-idényt, viszont vannak, akik egyáltalán nem szeretik. '''A sütőtökös rakott krumpli egy olyan étel, melyet bátran lehet kínálni a sütőtökkel hadilábon állóknak is. Íze kellemesen elvegyül a többi hozzávaló között, narancssárga színe pedig jól mutat a tányéron.'''
== Lépések ==
# '''Vásárold meg a hozzávalókat:''' burgonya, sütőtök, zsálya, sonka, tejszín.
# '''Készítsd elő az alapanyagokat:'''
#* Krumpli: főzd meg a meghámozott krumplit enyhén sós vízben. Akkor jó, ha még kissé kemények a krumplik. Majd szeleteld fel őket kb. fél cm vastagra.
#* Sütőtök: hámozd meg, majd kezd el felkarikázni a sütőtököt. Minél vékonyabbra sikerül, annál jobb (kb. 2-3 mm). A magházas részénél vágd félbe, kapard ki a magokat, majd folytasd a felszeletelést.
#* Tejszín: sózd, borsozd, valamint mehet bele egy kevéske szerecsendió is.
#* Sonka: ha nem szeletelt sonkát vettél, akkor vékonyra szeleteld fel.
#* Vaj: kockázd fel kis darabokra.
#* Zsálya: egész zsályalevelet, vagy szárított, morzsolt verziót is felhasználhatsz.
# '''Vegyél elő egy közepes méretű tepsit vagy jénai tálat és vajazd ki.'''
# '''Állítsd össze a rakott ételt:'''
#* Kezd el egymásra rétegezni a hozzávalókat: legalulra krumpli, majd sütőtök, zsálya, sonka, kis tejszín, pár darabka vaj. Kétszer rétegezd ilyen sorrendben, majd krumplival és vajjal zárd a legtetején.
#* Tedd be a sütőbe 200 fokon, kb. 45 percig. Az utolsó 15 percben sajtot is szórhatsz a tetejére, hogy rápiruljon.
# '''Tálald egész zsályalevéllel díszítve.'''
== Tippek ==
* A tejszínt fűszerezd pikánsra, mert eloszlik a krumplin.
* Sonkából a gépsonka, vagy a feketeerdei sonka is jó választás. A szempont, hogy ne legyen túl száraz, kemény.
== Amire szükséged lehet ==
* 4 adaghoz: 1 kg krumpli, 1 kg sütőtök, 10 dkg sonka, 4 dl tejszín, 50 g vaj, zsálya, só, bors, szerecsendió
* tepsi, jénai tál
== Figyelmeztetések ==
* A zsályát ne hagyd ki, mert az adja az étel esszenciáját.
* A tejszínt egyenletesen oszlasd el a rétegeken.
* Ne főzd túl a krumplit, mert szétesik.
* Törekedj a sütőtök minél vékonyabbra való felszeletelésére, mert így fog együtt megpuhulni a krumplival a sütőben.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://chiliesvanilia.hu/2014/10/13/zsalyas-sutotokos-rakott-burgonya/ Zsályás sütőtökös rakott krumpli]
* [https://cookpad.com/hu/receptek/3947114-zsalyas-sutotokos-rakott-burgonya Sütőtökös rakott krumpli]
* [https://www.nosalty.hu/recept/sutotokos-rakott-krumpli Krumpli sütőtökkel párosítva]
[[Kategória:Étel-ital]]