303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell cukkiniből ananászbefőttet készíteni? == right|250px A nyári cukkiniszezonban sokszor fogyasztjuk ennek a tökfélének a tö…”
== Hogyan kell cukkiniből ananászbefőttet készíteni? ==
[[Fájl:befott.jpg|right|250px]] A nyári cukkiniszezonban sokszor fogyasztjuk ennek a tökfélének a töltött, rántott, rakott, grillezett és még megannyi verzióját. Rengeteg receptet fel lehet dobni a cukkinivel, ugyanis semleges ízét szinte bármilyen fűszerezéssel, ízesítéssel karakterizálhatjuk. '''A hamis ananászbefőtt különleges és ízletes elkészítési módja a nyáron könnyen beszerezhető cukkiniknek.'''
== Lépések ==
# Készíts elő néhány tiszta befőttes üveget.
# Készítsd elő a cukkiniket:
#* Mosd meg és hámozd meg őket.
#* Vágd őket félbe és kapard ki a magjukat.
#* Kockázd fel 1-2 cm-es darabokra.
# Főzd be a cukkinit:
#* Tedd bele egy nagy lábosba a kockára vágott cukkiniket.
#* Öntsd fel 1 liter ananászlével és 3,5 dl citromlével, majd tegyél bele ízlés szerint 400-500 g kristálycukrot.
#* Forrald fel, majd 20 percig rotyogtasd fedő nélkül.
#* Közben fél liter ananászlében oldd fel, forrald fel a tartósítószert, majd azt is tedd a cukkinis lábosba és jól keverd össze.
# Tedd el befőttként:
#* Még forrón merd bele az előkészített üvegekbe a befőttnek valót és légmentesen csavard rá az üvegek tetejét. Ilyenkor a befőtt hője sterilizál, ezért célszerű minél tovább fenntartani a magas hőmérsékletet, melyet száraz dunszttal tudsz elérni. Opcionálisan fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy az üveg száját belülről is hőkezelje a forró lé.
#* Készíts száraz dunsztot: ahhoz, hogy a minél lassabban hűljön le a befőtt, csavard az üvegeket újságpapírba, illetve tedd meleg takarók közé vagy hűtőtáskába (szigetel) és hagyd benne pár napig, majd mehetnek a spájzba.
== Tippek ==
* Gyömbér, szegfűszeg hozzáadásával még finomabbá teheted a befőttet.
* Tökből is elkészíthető a befőtt.
* Ananászlé helyett ananászszörpöt is fel lehet használni a befőtthöz annyi vízzel keverve, mely éppen ellepi a cukkinit. Ilyenkor kevesebb cukrot kell pluszban felhasználni.
== Amire szükséged lehet ==
* 400 g kristálycukor
* másfél liter ananászlé (100%-os)
* 3,5 dl citromlé (100%-os)
* 2,5 kg kockára vágott cukkini
* befőtt-tartósítószer másfél literhez
* befőttes üvegek
== Figyelmeztetések ==
* Az ananászlé legyen jó minőségű.
* Lassan merd az üvegekbe a forró cukkinit, nehogy elrepedjen az üveg a hirtelen nagy hőtől.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>https://www.youtube.com/watch?v=ntfWbG9E5Qk</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.healthycanning.com/zucchini-pineapple/ Cukkini ananászbefőtt]
* [http://kulinarisizbombak.blogspot.com/2012/07/ananaszbefott-cukkinibol-1.html Hamis ananászbefőtt]
* [https://sobors.hu/technologia/befozes-dunsztolas/ Száraz dunszt]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:befott.jpg|right|250px]] A nyári cukkiniszezonban sokszor fogyasztjuk ennek a tökfélének a töltött, rántott, rakott, grillezett és még megannyi verzióját. Rengeteg receptet fel lehet dobni a cukkinivel, ugyanis semleges ízét szinte bármilyen fűszerezéssel, ízesítéssel karakterizálhatjuk. '''A hamis ananászbefőtt különleges és ízletes elkészítési módja a nyáron könnyen beszerezhető cukkiniknek.'''
== Lépések ==
# Készíts elő néhány tiszta befőttes üveget.
# Készítsd elő a cukkiniket:
#* Mosd meg és hámozd meg őket.
#* Vágd őket félbe és kapard ki a magjukat.
#* Kockázd fel 1-2 cm-es darabokra.
# Főzd be a cukkinit:
#* Tedd bele egy nagy lábosba a kockára vágott cukkiniket.
#* Öntsd fel 1 liter ananászlével és 3,5 dl citromlével, majd tegyél bele ízlés szerint 400-500 g kristálycukrot.
#* Forrald fel, majd 20 percig rotyogtasd fedő nélkül.
#* Közben fél liter ananászlében oldd fel, forrald fel a tartósítószert, majd azt is tedd a cukkinis lábosba és jól keverd össze.
# Tedd el befőttként:
#* Még forrón merd bele az előkészített üvegekbe a befőttnek valót és légmentesen csavard rá az üvegek tetejét. Ilyenkor a befőtt hője sterilizál, ezért célszerű minél tovább fenntartani a magas hőmérsékletet, melyet száraz dunszttal tudsz elérni. Opcionálisan fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy az üveg száját belülről is hőkezelje a forró lé.
#* Készíts száraz dunsztot: ahhoz, hogy a minél lassabban hűljön le a befőtt, csavard az üvegeket újságpapírba, illetve tedd meleg takarók közé vagy hűtőtáskába (szigetel) és hagyd benne pár napig, majd mehetnek a spájzba.
== Tippek ==
* Gyömbér, szegfűszeg hozzáadásával még finomabbá teheted a befőttet.
* Tökből is elkészíthető a befőtt.
* Ananászlé helyett ananászszörpöt is fel lehet használni a befőtthöz annyi vízzel keverve, mely éppen ellepi a cukkinit. Ilyenkor kevesebb cukrot kell pluszban felhasználni.
== Amire szükséged lehet ==
* 400 g kristálycukor
* másfél liter ananászlé (100%-os)
* 3,5 dl citromlé (100%-os)
* 2,5 kg kockára vágott cukkini
* befőtt-tartósítószer másfél literhez
* befőttes üvegek
== Figyelmeztetések ==
* Az ananászlé legyen jó minőségű.
* Lassan merd az üvegekbe a forró cukkinit, nehogy elrepedjen az üveg a hirtelen nagy hőtől.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>https://www.youtube.com/watch?v=ntfWbG9E5Qk</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.healthycanning.com/zucchini-pineapple/ Cukkini ananászbefőtt]
* [http://kulinarisizbombak.blogspot.com/2012/07/ananaszbefott-cukkinibol-1.html Hamis ananászbefőtt]
* [https://sobors.hu/technologia/befozes-dunsztolas/ Száraz dunszt]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Kategória:Étel-ital]]