303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell füstös padlizsánkrémet készíteni? == right|250px A nyári életérzéshez hozzátartozik a tábortüzek hangulata, a szalonnas…”
== Hogyan kell füstös padlizsánkrémet készíteni? ==
[[Fájl:padli.jpg|right|250px]] A nyári életérzéshez hozzátartozik a tábortüzek hangulata, a szalonnasütés és grillezés. Ebben az időszakban, ha kedvünk tartja, kifejezetten sokszor ülhetünk a tűz köré. Ez azért is jó, mert egybeesik a padlizsánszezonnal. '''Aki már evett parázsban sült padlizsánból készült krémet, az talán soha többé nem elégszik majd meg a natúr változatával.'''
== Lépések ==
# Gyújts tüzet tűzrakó helyen.
# Várd meg, míg leég a tűz és már csak parázslik.
# Készítsd elő a padlizsánokat:
#* Mosd meg, majd helyezd őket egy tálcára.
#* Szurkáld meg őket néhányszor egy villával, hogy a leve ki tudjon majd folyni. Így megelőzöd, hogy szétrepedjen sülés közben, esetleg a forró lé lefröcsköljön valakit.
# Süsd meg a padlizsánokat:
#* Ha már csak kis lánggal ég a tűz, a tűzrakó egyik oldalához kotorj parazsat, ami fölé egy rácsra ráteheted az egész padlizsánokat. Időnként forgasd meg, majd ha már úgy érzed, hogy megpuhultak, megsültek, sötétbarnák-kissé feketék, akkor tedd ki őket egy tálcára hűlni.
#* Amennyiben gyorsítani szeretnéd a folyamatot, magába a parázsba is helyezheted őket. Ilyenkor célszerű alufóliába becsomagolni, hogy ne legyen tiszta hamu a padlizsán héja.
# Ha kihűltek a padlizsánok, egy kés segítségével húzd le a héjukat a húsról.
# Készítsd el a [http://www.hogyankell.hu/Padlizs%C3%A1nkr%C3%A9met_k%C3%A9sz%C3%ADteni padlizsánkrémet]:
#* Ízlés szerint keverj bele vöröshagymát, zúzott fokhagymát, mustárt, majonézt, citromlevet, olíva olajat, sót, borsot, esetleg tejfölt.
#* Ha krémesen szereted, akkor botmixerrel pürésítsd. Ha darabosabban, akkor villával nyomkodd össze.
#* Tedd bele egy befőttes üvegbe, majd hűtőben tárolva néhány napon belül fogyaszd el. Kínáld pirítóssal, paradicsommal.
== Tippek ==
* Használd ki, ha szalonnasütést, grillezést vagy bográcsozást terveztek. Bevásárláskor tegyél oda néhány padlizsánt is a kosárba, mintegy mellékesként megsütve majd a parázsban.
* A sült padlizsánt - esetleg még a hagymával, fokhagymával együtt - összeturmixolva fagyasztóban télire is elteheted. Kiolvasztás után már csak a majonézt, tejfölt kell hozzákeverned és ízesítened.
* Gasztroajándékként is tökéletes lehet.
== Amire szükséged lehet ==
* padlizsán
* tábortűz
== Figyelmeztetések ==
* A sülő padlizsánt fogóval forgasd, majd mikor megsült, várj, hogy hűljön ki. Komoly égési sérüléseket okozhat.
* A kormosabb részét a sült padlizsán héjának nagyobb odafigyeléssel kapargasd le a húsról.
* Ne hagyd felügyelet nélkül a tüzet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.nosalty.hu/recept/fustos-padlizsankrem-alaprecept Füstös padlizsánkrém]
* [https://hvg.hu/elet/20110829_tokeletes_padlizsankrem Padlizsánkrém tűzön]
* [https://www.zizikalandjai.com/2018/09/vinetta-az-erdelyi-padlizsankrem-laktozmentes-glutenmentes-vegan.html Vinetta készítése]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:padli.jpg|right|250px]] A nyári életérzéshez hozzátartozik a tábortüzek hangulata, a szalonnasütés és grillezés. Ebben az időszakban, ha kedvünk tartja, kifejezetten sokszor ülhetünk a tűz köré. Ez azért is jó, mert egybeesik a padlizsánszezonnal. '''Aki már evett parázsban sült padlizsánból készült krémet, az talán soha többé nem elégszik majd meg a natúr változatával.'''
== Lépések ==
# Gyújts tüzet tűzrakó helyen.
# Várd meg, míg leég a tűz és már csak parázslik.
# Készítsd elő a padlizsánokat:
#* Mosd meg, majd helyezd őket egy tálcára.
#* Szurkáld meg őket néhányszor egy villával, hogy a leve ki tudjon majd folyni. Így megelőzöd, hogy szétrepedjen sülés közben, esetleg a forró lé lefröcsköljön valakit.
# Süsd meg a padlizsánokat:
#* Ha már csak kis lánggal ég a tűz, a tűzrakó egyik oldalához kotorj parazsat, ami fölé egy rácsra ráteheted az egész padlizsánokat. Időnként forgasd meg, majd ha már úgy érzed, hogy megpuhultak, megsültek, sötétbarnák-kissé feketék, akkor tedd ki őket egy tálcára hűlni.
#* Amennyiben gyorsítani szeretnéd a folyamatot, magába a parázsba is helyezheted őket. Ilyenkor célszerű alufóliába becsomagolni, hogy ne legyen tiszta hamu a padlizsán héja.
# Ha kihűltek a padlizsánok, egy kés segítségével húzd le a héjukat a húsról.
# Készítsd el a [http://www.hogyankell.hu/Padlizs%C3%A1nkr%C3%A9met_k%C3%A9sz%C3%ADteni padlizsánkrémet]:
#* Ízlés szerint keverj bele vöröshagymát, zúzott fokhagymát, mustárt, majonézt, citromlevet, olíva olajat, sót, borsot, esetleg tejfölt.
#* Ha krémesen szereted, akkor botmixerrel pürésítsd. Ha darabosabban, akkor villával nyomkodd össze.
#* Tedd bele egy befőttes üvegbe, majd hűtőben tárolva néhány napon belül fogyaszd el. Kínáld pirítóssal, paradicsommal.
== Tippek ==
* Használd ki, ha szalonnasütést, grillezést vagy bográcsozást terveztek. Bevásárláskor tegyél oda néhány padlizsánt is a kosárba, mintegy mellékesként megsütve majd a parázsban.
* A sült padlizsánt - esetleg még a hagymával, fokhagymával együtt - összeturmixolva fagyasztóban télire is elteheted. Kiolvasztás után már csak a majonézt, tejfölt kell hozzákeverned és ízesítened.
* Gasztroajándékként is tökéletes lehet.
== Amire szükséged lehet ==
* padlizsán
* tábortűz
== Figyelmeztetések ==
* A sülő padlizsánt fogóval forgasd, majd mikor megsült, várj, hogy hűljön ki. Komoly égési sérüléseket okozhat.
* A kormosabb részét a sült padlizsán héjának nagyobb odafigyeléssel kapargasd le a húsról.
* Ne hagyd felügyelet nélkül a tüzet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.nosalty.hu/recept/fustos-padlizsankrem-alaprecept Füstös padlizsánkrém]
* [https://hvg.hu/elet/20110829_tokeletes_padlizsankrem Padlizsánkrém tűzön]
* [https://www.zizikalandjai.com/2018/09/vinetta-az-erdelyi-padlizsankrem-laktozmentes-glutenmentes-vegan.html Vinetta készítése]
[[Kategória:Étel-ital]]