303
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell citromlekvárt készíteni? == right|250px '''Sokaknak már a narancslekvár is túl extrém ízvilággal rendelkezik, ám a g…”
== Hogyan kell citromlekvárt készíteni? ==
[[Fájl:citromleki.jpg|right|250px]]
'''Sokaknak már a narancslekvár is túl extrém ízvilággal rendelkezik, ám a gasztronómia világában az a jó, hogy nyugodtan kísérletezhet az ember.''' Ha van otthon pár darab citromunk, akkor lehet még csavarni egyet a citrusos ízeken. Próbáld ki, hogy hogyan ízlik a citrom fanyarsága édes lekvárként elkészítve, süteménnyel tálalva.
== Lépések ==
# Készítsd elő a citromokat (fél kg):
#* Alaposan mosd meg és törölgesd meg őket.
#*Hosszában vágd ketté a citromokat, majd szedegesd ki a magokat.
#*Héjastól vágd fel kisebb szeletekre.
# Vegyél elő egy lábast, tedd bele a citromokat, majd öntsd fel vízzel (1 liter).
# Hagyd 1 napig állni.
# Másnap tedd fel a tűzhelyre. Miután felforrt, 20 percig hagyd rotyogni. Időközben kevergesd is meg.
# Hagyd újabb 1 napig állni.
# Másnap add hozzá a cukrot is, majd tedd fel újra a tűzhelyre. Forrástól számítva addig főzd, míg megkocsonyásodik. Ez kb. 40 percet vesz igénybe.
# Töltsd sterilizált üvegekbe (kb. 4 kis üveg):
#* Zárd le. Hagyd kihűlni.
#* Felhasználásig tedd a kamrába.
# Tálald édes kaláccsal, muffinnal.
== Tippek ==
* Ha keserűnek találod, akkor máskor a második napon öntsd le róla a vizet, és újabb 1 liter víz felhasználásával készítsd el.
*Különleges gasztroajándék lehet belőle.
== Amire szükséged lehet ==
* 4 db kis üveg
* fél kg citrom
* 1 kg cukor
* 1 liter víz
== Figyelmeztetések ==
* Csak akkor kezdj bele, ha tudsz kis időt szánni rá egymást követő három napon át.
*Legjobb, ha biocitromot vásárolsz, mert héjastól kerül fogyasztásra.
* Ha nincs kamrád, akkor napfénytől védett helyen tárold.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.nosalty.hu/recept/citromdzsem Hogyan kell citromdzsemet készíteni]
* [http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/elbuvolo-citromdzsem Hogyan kell finom citromdzsemet készíteni]
* [http://dolcevitablog.hu/2013/01/citromlekvar/ Hogyan kell citromlekvárt főzni]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:citromleki.jpg|right|250px]]
'''Sokaknak már a narancslekvár is túl extrém ízvilággal rendelkezik, ám a gasztronómia világában az a jó, hogy nyugodtan kísérletezhet az ember.''' Ha van otthon pár darab citromunk, akkor lehet még csavarni egyet a citrusos ízeken. Próbáld ki, hogy hogyan ízlik a citrom fanyarsága édes lekvárként elkészítve, süteménnyel tálalva.
== Lépések ==
# Készítsd elő a citromokat (fél kg):
#* Alaposan mosd meg és törölgesd meg őket.
#*Hosszában vágd ketté a citromokat, majd szedegesd ki a magokat.
#*Héjastól vágd fel kisebb szeletekre.
# Vegyél elő egy lábast, tedd bele a citromokat, majd öntsd fel vízzel (1 liter).
# Hagyd 1 napig állni.
# Másnap tedd fel a tűzhelyre. Miután felforrt, 20 percig hagyd rotyogni. Időközben kevergesd is meg.
# Hagyd újabb 1 napig állni.
# Másnap add hozzá a cukrot is, majd tedd fel újra a tűzhelyre. Forrástól számítva addig főzd, míg megkocsonyásodik. Ez kb. 40 percet vesz igénybe.
# Töltsd sterilizált üvegekbe (kb. 4 kis üveg):
#* Zárd le. Hagyd kihűlni.
#* Felhasználásig tedd a kamrába.
# Tálald édes kaláccsal, muffinnal.
== Tippek ==
* Ha keserűnek találod, akkor máskor a második napon öntsd le róla a vizet, és újabb 1 liter víz felhasználásával készítsd el.
*Különleges gasztroajándék lehet belőle.
== Amire szükséged lehet ==
* 4 db kis üveg
* fél kg citrom
* 1 kg cukor
* 1 liter víz
== Figyelmeztetések ==
* Csak akkor kezdj bele, ha tudsz kis időt szánni rá egymást követő három napon át.
*Legjobb, ha biocitromot vásárolsz, mert héjastól kerül fogyasztásra.
* Ha nincs kamrád, akkor napfénytől védett helyen tárold.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.nosalty.hu/recept/citromdzsem Hogyan kell citromdzsemet készíteni]
* [http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/elbuvolo-citromdzsem Hogyan kell finom citromdzsemet készíteni]
* [http://dolcevitablog.hu/2013/01/citromlekvar/ Hogyan kell citromlekvárt főzni]
[[Kategória:Étel-ital]]