176
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a mikrohullámú sütőt sokoldalúan használni? == right|250px Ma már szinte minden háztartásban található egy mikrohullám…”
== Hogyan kell a mikrohullámú sütőt sokoldalúan használni? ==
[[Fájl:mikró.jpg|right|250px]]
Ma már szinte minden háztartásban található egy mikrohullámú sütő. Te vajon kihasználod minden funkcióját? A mikrót ugyanis nemcsak az étel melegítésére, hanem elkészítésére is használhatod, sőt akár ruhanemű tisztítására is alkalmas! Na de hogyan? Tudd meg cikkünkből:
== Lépések ==
#Párolj zöldséget! Vágd fel a zöldségeket, és öntsd bele egy mikrókompatibilis tálba őket. Önts hozzá egy kis vizet, fedd le fóliával, és mehet is a mikróba. Ha készen van, késsel szurkálj lyukat a fóliára, hogy a forró gőz elpárologhasson.
#Készíts tükörtojást! Készíts elő egy mikrózható tányért, és melegítsd fel magas fokozaton 2 percen keresztül a mikróban. Ezután vedd ki, kenj szét rajta egy fél teáskanálnyi vajat, majd üsd rá a tojást. Szúrd meg óvatosan a sárgáját késsel, hogy elkerüld az esetleg felrobbanását. 45 másodpercig indítsd el a mikrót magas fokozaton.
#Legyen egyenletesen meleg az ételed! Sokszor tapasztalod, hogy ebéded egy része forró, míg a másik része egyenesen hideg maradt? Van megoldás! Pakold az ételt a tányérodra gyűrű alakban, viszonylag egy magasságban úgy, hogy a tányér közepére nem teszel semmit. Láss csodát!
#Tiszta zoknit mindenkinek! Gondoltad volna, hogy a zokni tisztításra mi sem alkalmasabb, mint a mikród? Mindössze annyi a dolgod, hogy egy tál szappanos vízbe áztatod a ruhadarabot, majd 10 percre beteszed a melegítőeszközbe. Meg fogsz lepődni, hogy milyen tiszta ruha fog veled szembenézni.
#Így legyen több citromleved! Ha beteszed a citromot vagy lime-ot kb. 10 másodpercre a mikróba, lédúsabb citrusfélét kapsz, amiből több levet tudsz kifacsarni.
#Így legyen hosszú életű szempillaspirálod! Ha beszáradt darabról van szó, esetleg már csak kevés van az alján, tedd be 30-40 másodpercre a mikróba, így használhatod még egy ideig.
#Készíts ropogós bacont! Fordíts fel egy tálat, majd tedd rá egy tányérra, ezután pedig a tál tetejére pakold fel a bacönöket. Mikrózd egy percig, majd fogyaszd egészséggel a ropogós ételedet!
#Viszlát, kristályos méz! Szeretnéd újra folyékonnyá tenni mézedet? Vedd le a tetejét, helyezd be a mikróba, és közepes fokozatosan fél-egy percig melegítsd.
== Tippek ==
*Párolt zöldségek esetében ügyelj arra, hogy ugyannyi sütési időt igénylő darabokat tegyél be.
*Ha nem sült meg a tükörtojás 45 másodperc alatt, tedd vissza bátran még 15 másodpercre.
*Használj kerek edényeket! Ezzel energiát is spórolhatsz, illetve egyenletesebben tudsz melegíteni.
*Ne felejtsd el leszedni a méz tetejét, mikor beteszed a mikrosütődbe!
== Amire szükséged lehet ==
*Mikrohullámú sütő,
*mikrózható edények,
*mikróható tárgyak,
*különböző ételek.
== Figyelmeztetések ==
*A szempillaspirált csak akkor tedd be a mikróba, ha nem fém tartályban van!
*Miután zöldségeket pároltál a mikrosütődben, szúrj a fóliára lyukakat, hogy a gőz biztonságosan távozhasson. Vigyázz, hogy a felcsapó gőz ne égesse meg a kezedet!
*A tojássárgáját mindenképp szúrd ki egy kicsit kés segítségével, ellenkező esetben felrobbanhat.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.homex.hu/blog/10_tipp_mikros%C3%BCt%C5%91kh%C3%B6z 10 tipp mikrosütőkhöz]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]
[[Fájl:mikró.jpg|right|250px]]
Ma már szinte minden háztartásban található egy mikrohullámú sütő. Te vajon kihasználod minden funkcióját? A mikrót ugyanis nemcsak az étel melegítésére, hanem elkészítésére is használhatod, sőt akár ruhanemű tisztítására is alkalmas! Na de hogyan? Tudd meg cikkünkből:
== Lépések ==
#Párolj zöldséget! Vágd fel a zöldségeket, és öntsd bele egy mikrókompatibilis tálba őket. Önts hozzá egy kis vizet, fedd le fóliával, és mehet is a mikróba. Ha készen van, késsel szurkálj lyukat a fóliára, hogy a forró gőz elpárologhasson.
#Készíts tükörtojást! Készíts elő egy mikrózható tányért, és melegítsd fel magas fokozaton 2 percen keresztül a mikróban. Ezután vedd ki, kenj szét rajta egy fél teáskanálnyi vajat, majd üsd rá a tojást. Szúrd meg óvatosan a sárgáját késsel, hogy elkerüld az esetleg felrobbanását. 45 másodpercig indítsd el a mikrót magas fokozaton.
#Legyen egyenletesen meleg az ételed! Sokszor tapasztalod, hogy ebéded egy része forró, míg a másik része egyenesen hideg maradt? Van megoldás! Pakold az ételt a tányérodra gyűrű alakban, viszonylag egy magasságban úgy, hogy a tányér közepére nem teszel semmit. Láss csodát!
#Tiszta zoknit mindenkinek! Gondoltad volna, hogy a zokni tisztításra mi sem alkalmasabb, mint a mikród? Mindössze annyi a dolgod, hogy egy tál szappanos vízbe áztatod a ruhadarabot, majd 10 percre beteszed a melegítőeszközbe. Meg fogsz lepődni, hogy milyen tiszta ruha fog veled szembenézni.
#Így legyen több citromleved! Ha beteszed a citromot vagy lime-ot kb. 10 másodpercre a mikróba, lédúsabb citrusfélét kapsz, amiből több levet tudsz kifacsarni.
#Így legyen hosszú életű szempillaspirálod! Ha beszáradt darabról van szó, esetleg már csak kevés van az alján, tedd be 30-40 másodpercre a mikróba, így használhatod még egy ideig.
#Készíts ropogós bacont! Fordíts fel egy tálat, majd tedd rá egy tányérra, ezután pedig a tál tetejére pakold fel a bacönöket. Mikrózd egy percig, majd fogyaszd egészséggel a ropogós ételedet!
#Viszlát, kristályos méz! Szeretnéd újra folyékonnyá tenni mézedet? Vedd le a tetejét, helyezd be a mikróba, és közepes fokozatosan fél-egy percig melegítsd.
== Tippek ==
*Párolt zöldségek esetében ügyelj arra, hogy ugyannyi sütési időt igénylő darabokat tegyél be.
*Ha nem sült meg a tükörtojás 45 másodperc alatt, tedd vissza bátran még 15 másodpercre.
*Használj kerek edényeket! Ezzel energiát is spórolhatsz, illetve egyenletesebben tudsz melegíteni.
*Ne felejtsd el leszedni a méz tetejét, mikor beteszed a mikrosütődbe!
== Amire szükséged lehet ==
*Mikrohullámú sütő,
*mikrózható edények,
*mikróható tárgyak,
*különböző ételek.
== Figyelmeztetések ==
*A szempillaspirált csak akkor tedd be a mikróba, ha nem fém tartályban van!
*Miután zöldségeket pároltál a mikrosütődben, szúrj a fóliára lyukakat, hogy a gőz biztonságosan távozhasson. Vigyázz, hogy a felcsapó gőz ne égesse meg a kezedet!
*A tojássárgáját mindenképp szúrd ki egy kicsit kés segítségével, ellenkező esetben felrobbanhat.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.homex.hu/blog/10_tipp_mikros%C3%BCt%C5%91kh%C3%B6z 10 tipp mikrosütőkhöz]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Otthon-kert]]