52
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell New York-i sajttortát készíteni?== right|250px A sajttorta készítés első és kihagyhatatlan állomása a New York-i…”
== Hogyan kell New York-i sajttortát készíteni?==
[[Fájl:Cheesecake.jpeg|right|250px]]
A sajttorta készítés első és kihagyhatatlan állomása a New York-i cheesecake, vagyis a hagyományos sajttorta megalkotásának elsajátítása. Elnevezése ne tévesszen meg, ugyanis nem is igazán sajtról, hanem sokkal inkább krémsajtról, túróféléről van szó. Az olaszok leginkább mascarponéból, a franciák krémsajtból, a németek pedig túróból készítik el mennyei desszertjüket. Ismerkedj meg te is a New York-i letisztult változattal és egészítsd ki ízlésednek megfelelően!
== Lépések ==
# Először is szerezd be az elkészítéséhez szükséges alapanyagokat!
#*25 dkg darált keksz,
#*10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
#*65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Válaszd a lehető legjobb megoldást! Sokan a Philadelphia krémsajtra esküsznek, de természetesen lehet kísérletezni más típusokkal is.),
#*15 dkg cukor,
#*3 tojás,
#*1,5 evőkanál finomliszt,
#*1 rúd vanília kikapart magja vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
#*1 citrom reszelt héja,
#*1 dl tejföl.
# Így dolgozd össze az alapanyagokat!
#* A sütő 180 fokos előmelegítése után láss neki a tészta elkészítésének! Olvaszd fel a vajat, majd keverd össze a darált keksszel! Egy 24 cm-es kerek tortaformát kenj ki vajjal, ezután érzéssel nyomkodd az aljába a vajas-kekszes tésztát! Ezt követően 5 perc alatt süsd aranysárgára!
#*Alacsony fordulatszámon, elektromos mixerrel keverd simára a cukrot a tejföllel és a liszttel. Add hozzá a reszelt citromhéjat, vaníliát, egyenként a tojásokat. Végül a választott sajtkrémet lágyan, fakanál segítségével forgasd a masszához.
#* Óvatosan öntsd, egyengesd rá a sajtkrémet a kihűlt tortaalapodra!
# Irány a sütő!
#* A legjobb, ha a sütést 180 fokon kezded, azonban csak pár percig süsd így, ezután 120 fokon folytasd tovább. A kezdeti magas hőmérséklet kicsit megemeli a tortát, aminek következtében lazább állagot fog elérni, így válik légiessé és megfelelően habossá. Az első sütési fázis mindössze 10-15 percig tart, a második kör azonban már hosszadalmasabb, kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.
# Mindent a tükörsima tetejű tortáért! A sajttorta készítésénél gyakorta elkövetett szépséghiba, hogy teteje elvétve ugyan, de repedezett lesz.
#*Óvakodj a torta krémjének keverésekor a gyors és erős mozdulatoktól! Túl sok levegő juthat a krémbe, ha azt nem a megfelelő precizitással dolgozod össze. A sajttorta alapot lassan keverd ki, lehetőleg kézi habverővel és fakanállal. Robotgéppel is dolgozhatsz, de azt alacsony fordulatszámon tedd! A cél, hogy homogén, minél krémesebb állagot kapj!
#*Ne várd meg, amíg tortád teteje megpirul! A sajttorta túlsütése szintén veszélyekkel, kisebb-nagyobb repedésekkel járhat. A tészta megkeményedését, illetve a széleken lévő sajtkrém szilárdságát figyeld! A torta közepe kész állapotában nyersnek, kocsonyásnak látszik.
# Fagyaszd le, ha nem azonnali fogyasztásra szánod. A sajttorta nagyon jól viseli a mélyhűtést, akár hónapokig is tárolható. Tálalás előtt egy éjszakára tedd be a hűtődbe, hogy szép lassan tudjon felengedni. Másnap szeletelhető és egészséggel fogyasztható!
# Bolondítsd meg egy kis karamell öntettel! Három egyszerű összetevő kombinációja, ami díszítésként és öntetként is feldobhatja tortádat!
#*200 g kristálycukor,
#*90 g vaj,
#*120 ml tejszín.
#* A cukrot helyezd egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe! Oszlasd el egyenletesen, és kevergetés nélkül, rázogatással forrósítsd fel! Amint kellően szép barnává válik, vedd le a tűzről, és add hozzá az olvasztott vajat és a tejszínt! Pár percig főzd össze és készen is van!
#* Hozzáadhatsz egy kis sót, ha sós karamellás ízre vágysz!
== Tippek ==
# Karamell helyett ízesítsd fantáziád szerint: nyáron gyümölcsökkel, télen mandulával, mogyoróval. Adhatsz hozzá csokoládét, kókuszreszeléket, vagy akár nyakon öntheted likőrökkel, kávéval!
== Amire szükséged lehet ==
*25 dkg darált keksz,
*10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
*65 dkg natúr Philadelphia,
*15 dkg cukor,
*3 tojás,
*1,5 evőkanál finomliszt,
*1 rúd vanília kikapart magja, vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
*1 citrom reszelt héja,
*1 dl tejföl,
*24 cm-es kerek tortaforma,
*előmelegített sütő,
*személyedre szabott ízesítés,
*türelem és precizitás.
== Figyelmeztetések ==
* Azoknak, akik tökéletes és repedezésmentes felületet szeretnének, javasolt a sütőbe egy edény vizet is elhelyezni. Kellemesen nedvessé válik a sütési levegő, ilyen módon pedig képes a repedezések meggátolására.
== Videók ==
<youtube>J8FBawy7gkY </youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://izeselet.hu/receptek/sajttorta-new-york-cheesecake/ Sajttorta - New York cheescake]
* [http://suti.blog.cosmopolitan.hu/2015/02/20/sajttorta-sos-karamell-ontettel/ Sajttorta sós karamell öntettel]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Cheesecake.jpeg|right|250px]]
A sajttorta készítés első és kihagyhatatlan állomása a New York-i cheesecake, vagyis a hagyományos sajttorta megalkotásának elsajátítása. Elnevezése ne tévesszen meg, ugyanis nem is igazán sajtról, hanem sokkal inkább krémsajtról, túróféléről van szó. Az olaszok leginkább mascarponéból, a franciák krémsajtból, a németek pedig túróból készítik el mennyei desszertjüket. Ismerkedj meg te is a New York-i letisztult változattal és egészítsd ki ízlésednek megfelelően!
== Lépések ==
# Először is szerezd be az elkészítéséhez szükséges alapanyagokat!
#*25 dkg darált keksz,
#*10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
#*65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Válaszd a lehető legjobb megoldást! Sokan a Philadelphia krémsajtra esküsznek, de természetesen lehet kísérletezni más típusokkal is.),
#*15 dkg cukor,
#*3 tojás,
#*1,5 evőkanál finomliszt,
#*1 rúd vanília kikapart magja vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
#*1 citrom reszelt héja,
#*1 dl tejföl.
# Így dolgozd össze az alapanyagokat!
#* A sütő 180 fokos előmelegítése után láss neki a tészta elkészítésének! Olvaszd fel a vajat, majd keverd össze a darált keksszel! Egy 24 cm-es kerek tortaformát kenj ki vajjal, ezután érzéssel nyomkodd az aljába a vajas-kekszes tésztát! Ezt követően 5 perc alatt süsd aranysárgára!
#*Alacsony fordulatszámon, elektromos mixerrel keverd simára a cukrot a tejföllel és a liszttel. Add hozzá a reszelt citromhéjat, vaníliát, egyenként a tojásokat. Végül a választott sajtkrémet lágyan, fakanál segítségével forgasd a masszához.
#* Óvatosan öntsd, egyengesd rá a sajtkrémet a kihűlt tortaalapodra!
# Irány a sütő!
#* A legjobb, ha a sütést 180 fokon kezded, azonban csak pár percig süsd így, ezután 120 fokon folytasd tovább. A kezdeti magas hőmérséklet kicsit megemeli a tortát, aminek következtében lazább állagot fog elérni, így válik légiessé és megfelelően habossá. Az első sütési fázis mindössze 10-15 percig tart, a második kör azonban már hosszadalmasabb, kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.
# Mindent a tükörsima tetejű tortáért! A sajttorta készítésénél gyakorta elkövetett szépséghiba, hogy teteje elvétve ugyan, de repedezett lesz.
#*Óvakodj a torta krémjének keverésekor a gyors és erős mozdulatoktól! Túl sok levegő juthat a krémbe, ha azt nem a megfelelő precizitással dolgozod össze. A sajttorta alapot lassan keverd ki, lehetőleg kézi habverővel és fakanállal. Robotgéppel is dolgozhatsz, de azt alacsony fordulatszámon tedd! A cél, hogy homogén, minél krémesebb állagot kapj!
#*Ne várd meg, amíg tortád teteje megpirul! A sajttorta túlsütése szintén veszélyekkel, kisebb-nagyobb repedésekkel járhat. A tészta megkeményedését, illetve a széleken lévő sajtkrém szilárdságát figyeld! A torta közepe kész állapotában nyersnek, kocsonyásnak látszik.
# Fagyaszd le, ha nem azonnali fogyasztásra szánod. A sajttorta nagyon jól viseli a mélyhűtést, akár hónapokig is tárolható. Tálalás előtt egy éjszakára tedd be a hűtődbe, hogy szép lassan tudjon felengedni. Másnap szeletelhető és egészséggel fogyasztható!
# Bolondítsd meg egy kis karamell öntettel! Három egyszerű összetevő kombinációja, ami díszítésként és öntetként is feldobhatja tortádat!
#*200 g kristálycukor,
#*90 g vaj,
#*120 ml tejszín.
#* A cukrot helyezd egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe! Oszlasd el egyenletesen, és kevergetés nélkül, rázogatással forrósítsd fel! Amint kellően szép barnává válik, vedd le a tűzről, és add hozzá az olvasztott vajat és a tejszínt! Pár percig főzd össze és készen is van!
#* Hozzáadhatsz egy kis sót, ha sós karamellás ízre vágysz!
== Tippek ==
# Karamell helyett ízesítsd fantáziád szerint: nyáron gyümölcsökkel, télen mandulával, mogyoróval. Adhatsz hozzá csokoládét, kókuszreszeléket, vagy akár nyakon öntheted likőrökkel, kávéval!
== Amire szükséged lehet ==
*25 dkg darált keksz,
*10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
*65 dkg natúr Philadelphia,
*15 dkg cukor,
*3 tojás,
*1,5 evőkanál finomliszt,
*1 rúd vanília kikapart magja, vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
*1 citrom reszelt héja,
*1 dl tejföl,
*24 cm-es kerek tortaforma,
*előmelegített sütő,
*személyedre szabott ízesítés,
*türelem és precizitás.
== Figyelmeztetések ==
* Azoknak, akik tökéletes és repedezésmentes felületet szeretnének, javasolt a sütőbe egy edény vizet is elhelyezni. Kellemesen nedvessé válik a sütési levegő, ilyen módon pedig képes a repedezések meggátolására.
== Videók ==
<youtube>J8FBawy7gkY </youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://izeselet.hu/receptek/sajttorta-new-york-cheesecake/ Sajttorta - New York cheescake]
* [http://suti.blog.cosmopolitan.hu/2015/02/20/sajttorta-sos-karamell-ontettel/ Sajttorta sós karamell öntettel]
[[Kategória:Étel-ital]]