1 100
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
# A pihentetett tésztát vedd ki a hűtőből, vágd nagyjából félbe. A nagyobb darabot vedd ki egy belisztezett gyúródeszkára, a kisebbet tedd vissza a hűtőbe. Közben készíts elő egy közepes méretű, magas falú tepsit, vajazd ki vagy béleld ki sütőpapírral. Ezután a tésztát nyújtsd ki akkorára, mint az előkészített tepsi. Ha nyújtás közben egy kicsit töredezik a tészta, az nem baj; de ha nagyon berepedezik, akkor érdemes egyszer átgyúrni, hogy kicsit melegedjen, így könnyebb lesz vele bánni. A liszttel sem kell spórolni, a tészta alá és a tetejére is bőven hinthetsz belőle, így nem fog a nyújtódeszkához vagy a sodrófához ragadni.
# Ha megfelelő méretűre nyújtottad a tésztát, akkor a felét-kétharmadát tekerd fel lazán a sodrófára, és így emeld át a tepsire. Egyengesd el az a tésztát a sütőforma aljában, a széleket egy kicsit nyugodtan megnyomkodhatod, hogy a sarkokba is jusson. Ha egyes helyeken nagyon túllógna a tészta, ott vágd le a nyúlványokat, és pótold ki velük a máshol jelentkező hiányosságokat – ha erre nincs szükség, akkor a felesleget a sütemény tetejéhez használhatod.
# A tésztát szórd megy egy nagy maroknyi zsemlemorzsával vagy búzadarával – ez szívja majd fel az almából kisülő nedvesség nagy részétmaradék nedvességet.
# Kapcsold be a sütőt, és állítsd be 180 fokra.
# A lereszelt alma időközben a cukor hatására levet eresztett. Ezt öntsd le úgy, hogy közben alaposan kinyomkodod az almát (akár egy másik edénybe is átteheted).