966
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell házi vaníliás cukrot készíteni? == right|200px A boltokban kapható vaníliás cukrok többsége szintetikus aromával készül.…”
== Hogyan kell házi vaníliás cukrot készíteni? ==
[[Fájl:Vani.jpg|right|200px]] A boltokban kapható vaníliás cukrok többsége szintetikus aromával készül. A valódi vanília termesztése drága, ezért helyettesítik sokszor aromával. Viszont a következő módszerrel 3-4 rúd vanília felhasználásával fél kg '''természetes ízesítésű vaníliás cukrot''' is kaphatsz.
== Lépések ==
# '''Vanília rudak előkészítése:'''
#*Szükséged lesz 3-4 rúd zsenge vaníliára. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy a rudak kissé hajlékonyak, puhák, ugyanis ezeknek van igazán átható ízük, illatuk.
#*A rudakat egy éles késsel vágd fel hosszában a hasukon, viszont a két végétől 1-1 cm-re állj meg. Így jobban ki tudnak szabadulni és keveredni az aromák.
#*Ha például süteményhez szükséged van a vaníliarúd kikapart magjaira, akkor úgy is megoldhatod, hogy csak a vanília hüvelyét helyezed majd a cukorba.
# '''A porcukor és a vanília találkozása:'''
#*Az így előkészített rudakat dugdosd bele egy csomag porcukorba. Kristálycukorral is kísérletezhetsz, viszont a nagy szemcséket nem fogja úgy átjárni a vanília íze, mint a finom szemcséjű porcukrot.
#*Zárd le légmentesen, akár egy jól zárható üvegbe is átöntheted az egészet.
#*Rakd napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyre.
# '''Várj minimum egy hetet, de akár 1 hónapig is hagyhatod, hogy a cukornak legyen ideje átvenni a vanília ízét:''' ez függ a vanília zsengeségétől, valamint a mennyiségi arányoktól. Néha meg is rázogathatod az üveget, hogy segíts neki keveredni, illetve bele is szagolhatsz/kóstolhatsz, hogy mennyire vaníliás már a cukor.
== Tippek ==
* Próbáld ki a Bourbon vaníliát is, ennek a fajtának van ugyanis az egyik leggyümölcsösebb íze.
* '''Ha nem érzed elég vaníliásnak a porcukrot, akkor használj több rudat az adott mennyiséghez. Kísérletezz a mennyiségekkel bátran.'''
* Alkoholos ital felhasználásával vanília aromát is készíthetsz, amivel sokféle ételt, süteményt tudsz finomabbá varázsolni. Ilyenkor porcukor helyett pár dl vodkába tedd a vanília rudakat és pár hétig hagyd állni, néhányszor felrázogatva az üveget.
* Gasztroajándékként is tökéletes választás egy szemrevaló üvegbe töltve.
== Amire szükséged lehet ==
* 3-4 vaníliarúd
* fél kg porcukor
* jól záródó edény, papírtasak
* türelem
== Figyelmeztetések ==
* Az a jó vaníliarúd, amelyik még kissé hajlítható, nem száraz, ugyanis ez adja ki magából a legtöbb aromát. Ha száraz rudakat kaptál, akkor többet kell belőlük használnod.
* A természetes vaníliarúd fél-háromnegyed évig tárolható zárt edényben, fénytől védett hűvös helyen.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.theclevercarrot.com/2014/12/making-vanilla-sugar/ Hogyan kell házilag vaníliás cukrot készíteni?]
* [http://www.mindmegette.hu/vanilia-az-orok-kedvenc-46742/ Hogyan kell a vaníliát felhasználni?]
* [http://www.erezdmagadjol.hu/2014/04/hazi-vanilia-aroma-hazi-vanilia-kivonat/ Hogyan kell vanília aromát készíteni?]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Vani.jpg|right|200px]] A boltokban kapható vaníliás cukrok többsége szintetikus aromával készül. A valódi vanília termesztése drága, ezért helyettesítik sokszor aromával. Viszont a következő módszerrel 3-4 rúd vanília felhasználásával fél kg '''természetes ízesítésű vaníliás cukrot''' is kaphatsz.
== Lépések ==
# '''Vanília rudak előkészítése:'''
#*Szükséged lesz 3-4 rúd zsenge vaníliára. Ezt onnan tudod megállapítani, hogy a rudak kissé hajlékonyak, puhák, ugyanis ezeknek van igazán átható ízük, illatuk.
#*A rudakat egy éles késsel vágd fel hosszában a hasukon, viszont a két végétől 1-1 cm-re állj meg. Így jobban ki tudnak szabadulni és keveredni az aromák.
#*Ha például süteményhez szükséged van a vaníliarúd kikapart magjaira, akkor úgy is megoldhatod, hogy csak a vanília hüvelyét helyezed majd a cukorba.
# '''A porcukor és a vanília találkozása:'''
#*Az így előkészített rudakat dugdosd bele egy csomag porcukorba. Kristálycukorral is kísérletezhetsz, viszont a nagy szemcséket nem fogja úgy átjárni a vanília íze, mint a finom szemcséjű porcukrot.
#*Zárd le légmentesen, akár egy jól zárható üvegbe is átöntheted az egészet.
#*Rakd napfénytől védett, szobahőmérsékletű helyre.
# '''Várj minimum egy hetet, de akár 1 hónapig is hagyhatod, hogy a cukornak legyen ideje átvenni a vanília ízét:''' ez függ a vanília zsengeségétől, valamint a mennyiségi arányoktól. Néha meg is rázogathatod az üveget, hogy segíts neki keveredni, illetve bele is szagolhatsz/kóstolhatsz, hogy mennyire vaníliás már a cukor.
== Tippek ==
* Próbáld ki a Bourbon vaníliát is, ennek a fajtának van ugyanis az egyik leggyümölcsösebb íze.
* '''Ha nem érzed elég vaníliásnak a porcukrot, akkor használj több rudat az adott mennyiséghez. Kísérletezz a mennyiségekkel bátran.'''
* Alkoholos ital felhasználásával vanília aromát is készíthetsz, amivel sokféle ételt, süteményt tudsz finomabbá varázsolni. Ilyenkor porcukor helyett pár dl vodkába tedd a vanília rudakat és pár hétig hagyd állni, néhányszor felrázogatva az üveget.
* Gasztroajándékként is tökéletes választás egy szemrevaló üvegbe töltve.
== Amire szükséged lehet ==
* 3-4 vaníliarúd
* fél kg porcukor
* jól záródó edény, papírtasak
* türelem
== Figyelmeztetések ==
* Az a jó vaníliarúd, amelyik még kissé hajlítható, nem száraz, ugyanis ez adja ki magából a legtöbb aromát. Ha száraz rudakat kaptál, akkor többet kell belőlük használnod.
* A természetes vaníliarúd fél-háromnegyed évig tárolható zárt edényben, fénytől védett hűvös helyen.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.theclevercarrot.com/2014/12/making-vanilla-sugar/ Hogyan kell házilag vaníliás cukrot készíteni?]
* [http://www.mindmegette.hu/vanilia-az-orok-kedvenc-46742/ Hogyan kell a vaníliát felhasználni?]
* [http://www.erezdmagadjol.hu/2014/04/hazi-vanilia-aroma-hazi-vanilia-kivonat/ Hogyan kell vanília aromát készíteni?]
[[Kategória:Étel-ital]]