1 100
szerkesztés
Módosítások
→Lépések
== Lépések ==
# '''Egyél többször keveset! ''' A terhesség alatt még az általánosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy a tápanyagokat egyenletesen elosztva vidd be a szervezetedbe. Ez segít elkerülni a kívánósságot és étkezési rohamokat, valamint a harmadik trimeszterre jellemző gyomorégést is. A legjobb, ha 3-3,5 óránként eszel egy kisebb mennyiséget, a napi táplálékot 5 étkezésre osztod el (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora).# '''Összességében ne egyél (sokkal) többet! ''' A várandós nők tápanyagszükséglete megemelkedik, hiszen a magzat növekedéséhez sok energiára van szükség. Ez azonban csak kb. 15 százalékos emelkedést jelent: a testi adottságoktól és az aktivitástól függően napi 2-300 kalóriával többet kell bevinni a szervezetbe. Ez két banánnak vagy fél liter tejnek felel meg… Az tehát elég nagy túlzás, hogy a várandós nőnek kettő helyett kell ennie. Ha betartod az előző pontot, és a várandósságod idején például rászoktatod magad az uzsonnázásra, az általában fedezi a nagyobb tápanyagszükségletet.# '''Minden nap fogyassz tejterméket! ''' A tejtermékek segítenek fedezni a megnövekedett fehérjeszükségletet, és sok olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, amelyekre nagy szükség van a várandósság alatt (kálcium, foszfor, B-vitamin, vas). A pasztőrözetlen tejet és a penészes sajtokat ugyan kerülni kell a fertőzésveszély miatt, viszont kemény sajtot, pasztőrözött tejet, túrót, (light) joghurtot érdemes rendszeresen fogyasztani.# '''Naponta többször egyél gyümölcsöt, zöldséget! ''' A nyers zöldség- és gyümölcsfélék tartalmazzák a legtöbb vitamint, amelyekre szervezetednek különösen nagy szüksége van a terhesség alatt. A C-vitamin fogyasztása például elősegíti a vas felszívódását a húsokból/tejtermékekből, a rostok pedig segítik az emésztést, ami általában lelassul a terhesség alatt – de lehetne még sorolni a jótékony hatásokat. Ezért a főétkezések után desszert helyett, vagy a tízórai/uzsonna mellé mindig egyél valamilyen zöldséget, gyümölcsöt! (A terhességi diabétesszel küzdők inkább a zöldségeket válasszák, egyes gyümölcsök – pl. szőlő, banán – nagyon sok cukrot tartalmaznak!)# '''Egyél sok sovány húst és halat! ''' Az állati eredetű fehérjék szintén nagyon fontosak a terhesség alatt. A hirtelen sütött (grillezett) és a nehéz, zsíros ételek helyett válasszunk inkább jól átsütött, alacsony zsírtartalmú húsokat. Lehetőleg hetente együnk halat (nem konzervet!), mert ezek az idegrendszer fejlődését elősegítő zsírsavakat tartalmaznak.# '''Fogyassz sok folyadékot! ''' A terhesség alatt a folyadékszükséglet is nő (a kismama testében eleve több vér kering, de a fokozott anyagcsere és vizeletürítés miatt is szükség van a rendszeres utánpótlásra). Legalább 2 liter folyadékot kell bevinni a szervezetbe, lehetőség szerint tiszta (szénsavmentes) víz, cukor nélkül készített gyümölcs- vagy zöldtea, esetleg 100%-os gyümölcslevek formájában (ezek szénhidráttartalmát azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni). Kávét és fekete teát inkább ne igyál, vagy ha nem tudsz lemondani róla, akkor is csökkentsd a mértéket (a koffein zavarja a kalcium felszívódását és a koraszülés esélyét is növeli).# '''Kerüld a sót! ''' A túlzott sófogyasztás a terhesség vége felé jelentkező magas vérnyomás és a lábdagadás kialakulásában is szerepet játszik, ezért a várandósság idején mindenképpen érdemes kevesebbet használni belőle. A mesterséges ételízesítők többnyire szintén sok sót tartalmaznak, ezért ezeket is mellőzzük. Ízesítsük ételeinket inkább olyan fűszerkeverékekkel, amelyek nem tartalmaznak sót és adalékanyagokat!# '''Kerüld az „üres” kalóriákat, a sok cukrot! ''' A várandósság alatt felboruló anyagcsere a vércukorszintet is érinti, sok nőnél ekkor úgynevezett terhességi diabétesz (terhességi cukorbetegség) alakul ki. Nekik különösen figyelniük kell a szénhidrátbevitelre a várandósság alatt, de akár a későbbi életük során is. Azoknak is érdemes azonban kerülnie a túl sok cukor fogyasztását, akiknél nem alakul ki ez a betegség, az esetleges túlsúly ugyanis kockázatot jelent a szülésnél, de a magzat fejlődésének és a kismama egyébként is meggyötört izületeinek sem tesz jót. Ha a kívánós kismama édességet enne, akkor egy kocka csokoládét nyugodtan bekaphat, de a lényeg itt is a mértékletesség. Édességet inkább a főétkezés után desszertként fogyassz, önmagában ne egyél magas cukortartalmú élelmiszereket (pl. reggelire péksüteményt).
== Tippek ==