1 100
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell képviselőfánkot készíteni? == right|250px A képviselőfánk az égetett tészták közé tartozik. Ránézésre bonyolu…”
== Hogyan kell képviselőfánkot készíteni? ==
[[Fájl:kepviselofank.jpg|right|250px]]
A képviselőfánk az égetett tészták közé tartozik. Ránézésre bonyolult desszertnek tűnik, pedig a receptje elég egyszerű, az arányokat kell csak szem előtt tartani. A formázását ugyan kicsit érdemes gyakorolni, de ha nem lesz tökéletes, attól még az utolsó morzsáig el fog fogyni…
== Lépések ==
=== A képviselőfánk tésztájának elkészítése ===
# Egy vastagabb falú, közepes méretű lábosba tégy 15 dkg vajat/margarint.
# Adj hozzá 1,5 dl vizet, egy csipet cukrot és sót.
# Tedd a tűzhelyre, kezdd el melegíteni, miközben folyamatosan kevergeted.
# Ha már forr, önts lábosba 15 dkg lisztet.
# Folyamatos kevergetés mellett főzd további 1 percig a lisztes-vajas keveréket, amíg pattogó-sercegő hangot nem hallat (de megpirítani nem kell).
# Ezután vedd le a lábost a tűzről, majd hagyd egy picit hűlni.
# Adj a tésztához 3 egész tojást úgy, hogy mindegyiket alaposan elkevered benne.
# Végezz szálpróbát: egy kis tésztát vegyél ki a hüvelyk- és mutatóujjad közé csípve, majd nyisd szét az ujjaidat. Ha a tészta szálat képez és nem szakad el, akkor jó az állaga. Ha a szál elszakad, adj hozzá még egy tojást.
# Gyújtsd el a sütőt 180 fokra.
# Készíts elő egy csillagcsöves nyomózsákot – ha ez nincs kéznél, sima is jó, vagy egy tiszta műanyag zacskó, aminek levágod a sarkát. Kanalazd bele a tésztát.
# Egy sütőpapírral bélelt gáztepsire nyomj a tésztából kb. 4 cm átmérőjű halmokat úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert sütés közben megnőnek.
# A tepsit told az előmelegített sütőbe. A sütési idő első 15 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját! A képviselőfánkok kb. 20-25 perc alatt sülnek meg.
# Ha kész vannak, kapcsold le a sütőt, esetleg az ajtót is kinyithatod résnyire, de a képviselőfánkot még ne vedd ki, hanem hagyd 10-15 percen át száradni.
# A kész képviselőfánkot ezután vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni. Tálalás előtt vágd le a felső „kalapot”, majd csillagcsöves nyomózsákkal vagy egyszerűen kanállal halmozd rá a krémet, végül tedd vissza a tetejét.
=== A képviselőfánk krémjének elkészítése ===
# Válassz ketté 5 db tojást.
# 4 dl tejet egy lábosban kezdj el melegíteni. Adj hozzá 2 csomag vaníliás cukrot.
# A tojásfehérjéket robotgéppel verd kemény habbá. Adj hozzá 10 dkg cukrot, és dolgozd össze.
# A tojássárgájákat egy kisebb lábosban keverd simára 10 dkg liszttel, 5 dkg cukorral és 2 dl hideg tejjel.
# Ha a tűzhelyen a tej már forró, csurgasd bele a tojássárgás-lisztes keveréket, és folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre (amíg elválik az edény aljától).
# Vedd le a tűzről, majd apránként forgasd bele a kemény tojásfehérje-habot (amíg még meleg a krém).
# A vaníliás krémet hagyd teljesen kihűlni, csak ezután töltsd a kész képviselőfánkokba.
== Tippek ==
* A fenti adagból kb. 10-12 darab képviselőfánk lesz.
* Amikor a sütőt elgyújtod, készíts az aljába egy fém edényt. Amikor beteszed a képviselőfánkokat, ebbe a felforrósodott edénybe önts egy-két deciliter vizet, majd gyorsan csukd be az ajtót. A keletkező gőz segít abban, hogy szép magasra keljenek a képviselőfánkok.
* A képviselőfánkok akkor sültek át, ha a tepsit megmozgatva könnyel elmozdulnak, elcsúsznak, akár fel is borulnak – ez jelzi, hogy levegősek és könnyűek.
* Ha biztosan el akarod kerülni, hogy sütés után a képviselőfánkok összeessenek, akkor egy-két helyen szúrj beléjük egy hústűvel/hurkapálcával/fogpiszkálóval.
* Amikor betöltöd a képviselőfánkokat, a vaníliás krémre még tejszínhabot is nyomhatsz – ezután tedd vissza a „kalapot”.
* A képviselőfánkba gyümölcsös cukrászkrémet is tölthetsz – a receptet itt találod.
== Amire szükséged lehet ==
* A képviselőfánk tésztájához:
** 15 dkg vaj/margarin
** 1,5 dl víz
** egy csipet cukor
** egy csipet só
** 15 dkg liszt
** 3-4 tojás
* A képviselőfánk krémjéhez:
** 5 tojás
** 4+2 dl tej
**10+5 dkg cukor
** 10 dkg liszt
** 2 csomag vaníliás cukor
== Figyelmeztetések ==
* Ha nem dolgozod ki elég jól a tésztát, a képviselőfánk nem fog megkelni, tömör marad.
* Ha nem hagyod száradni sütés után, a megkelt tészta ismét összeeshet, befülledhet.
* A krém eláztathatja a ropogós égetett tésztát, ezért csak akkor érdemes tölteni, ha nemsokára el is fogyasztjuk.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>Rb6KAWWZZds </youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2015/2, II. évfolyam, 2. szám
* [http://izemlekek.blogspot.hu/2013/03/kepviselofank-fozott-vaniliakremmel.html Képviselőfénk Horvát Ilona receptje alapján az Ízemlékek blogon]
* [http://www.lajosmari.hu/recept/128/alaprecept--kepviselofank—avagy Lajos Mari tanácsai a képviselőfénk tésztájának elkészítéséhez]
* [http://www.mindmegette.hu/kepviselofank-egyszeruen-46206/ Képviselőfánk egyszerűen a Mindemegette oldalán]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:kepviselofank.jpg|right|250px]]
A képviselőfánk az égetett tészták közé tartozik. Ránézésre bonyolult desszertnek tűnik, pedig a receptje elég egyszerű, az arányokat kell csak szem előtt tartani. A formázását ugyan kicsit érdemes gyakorolni, de ha nem lesz tökéletes, attól még az utolsó morzsáig el fog fogyni…
== Lépések ==
=== A képviselőfánk tésztájának elkészítése ===
# Egy vastagabb falú, közepes méretű lábosba tégy 15 dkg vajat/margarint.
# Adj hozzá 1,5 dl vizet, egy csipet cukrot és sót.
# Tedd a tűzhelyre, kezdd el melegíteni, miközben folyamatosan kevergeted.
# Ha már forr, önts lábosba 15 dkg lisztet.
# Folyamatos kevergetés mellett főzd további 1 percig a lisztes-vajas keveréket, amíg pattogó-sercegő hangot nem hallat (de megpirítani nem kell).
# Ezután vedd le a lábost a tűzről, majd hagyd egy picit hűlni.
# Adj a tésztához 3 egész tojást úgy, hogy mindegyiket alaposan elkevered benne.
# Végezz szálpróbát: egy kis tésztát vegyél ki a hüvelyk- és mutatóujjad közé csípve, majd nyisd szét az ujjaidat. Ha a tészta szálat képez és nem szakad el, akkor jó az állaga. Ha a szál elszakad, adj hozzá még egy tojást.
# Gyújtsd el a sütőt 180 fokra.
# Készíts elő egy csillagcsöves nyomózsákot – ha ez nincs kéznél, sima is jó, vagy egy tiszta műanyag zacskó, aminek levágod a sarkát. Kanalazd bele a tésztát.
# Egy sütőpapírral bélelt gáztepsire nyomj a tésztából kb. 4 cm átmérőjű halmokat úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert sütés közben megnőnek.
# A tepsit told az előmelegített sütőbe. A sütési idő első 15 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját! A képviselőfánkok kb. 20-25 perc alatt sülnek meg.
# Ha kész vannak, kapcsold le a sütőt, esetleg az ajtót is kinyithatod résnyire, de a képviselőfánkot még ne vedd ki, hanem hagyd 10-15 percen át száradni.
# A kész képviselőfánkot ezután vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni. Tálalás előtt vágd le a felső „kalapot”, majd csillagcsöves nyomózsákkal vagy egyszerűen kanállal halmozd rá a krémet, végül tedd vissza a tetejét.
=== A képviselőfánk krémjének elkészítése ===
# Válassz ketté 5 db tojást.
# 4 dl tejet egy lábosban kezdj el melegíteni. Adj hozzá 2 csomag vaníliás cukrot.
# A tojásfehérjéket robotgéppel verd kemény habbá. Adj hozzá 10 dkg cukrot, és dolgozd össze.
# A tojássárgájákat egy kisebb lábosban keverd simára 10 dkg liszttel, 5 dkg cukorral és 2 dl hideg tejjel.
# Ha a tűzhelyen a tej már forró, csurgasd bele a tojássárgás-lisztes keveréket, és folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre (amíg elválik az edény aljától).
# Vedd le a tűzről, majd apránként forgasd bele a kemény tojásfehérje-habot (amíg még meleg a krém).
# A vaníliás krémet hagyd teljesen kihűlni, csak ezután töltsd a kész képviselőfánkokba.
== Tippek ==
* A fenti adagból kb. 10-12 darab képviselőfánk lesz.
* Amikor a sütőt elgyújtod, készíts az aljába egy fém edényt. Amikor beteszed a képviselőfánkokat, ebbe a felforrósodott edénybe önts egy-két deciliter vizet, majd gyorsan csukd be az ajtót. A keletkező gőz segít abban, hogy szép magasra keljenek a képviselőfánkok.
* A képviselőfánkok akkor sültek át, ha a tepsit megmozgatva könnyel elmozdulnak, elcsúsznak, akár fel is borulnak – ez jelzi, hogy levegősek és könnyűek.
* Ha biztosan el akarod kerülni, hogy sütés után a képviselőfánkok összeessenek, akkor egy-két helyen szúrj beléjük egy hústűvel/hurkapálcával/fogpiszkálóval.
* Amikor betöltöd a képviselőfánkokat, a vaníliás krémre még tejszínhabot is nyomhatsz – ezután tedd vissza a „kalapot”.
* A képviselőfánkba gyümölcsös cukrászkrémet is tölthetsz – a receptet itt találod.
== Amire szükséged lehet ==
* A képviselőfánk tésztájához:
** 15 dkg vaj/margarin
** 1,5 dl víz
** egy csipet cukor
** egy csipet só
** 15 dkg liszt
** 3-4 tojás
* A képviselőfánk krémjéhez:
** 5 tojás
** 4+2 dl tej
**10+5 dkg cukor
** 10 dkg liszt
** 2 csomag vaníliás cukor
== Figyelmeztetések ==
* Ha nem dolgozod ki elég jól a tésztát, a képviselőfánk nem fog megkelni, tömör marad.
* Ha nem hagyod száradni sütés után, a megkelt tészta ismét összeeshet, befülledhet.
* A krém eláztathatja a ropogós égetett tésztát, ezért csak akkor érdemes tölteni, ha nemsokára el is fogyasztjuk.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>Rb6KAWWZZds </youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2015/2, II. évfolyam, 2. szám
* [http://izemlekek.blogspot.hu/2013/03/kepviselofank-fozott-vaniliakremmel.html Képviselőfénk Horvát Ilona receptje alapján az Ízemlékek blogon]
* [http://www.lajosmari.hu/recept/128/alaprecept--kepviselofank—avagy Lajos Mari tanácsai a képviselőfénk tésztájának elkészítéséhez]
* [http://www.mindmegette.hu/kepviselofank-egyszeruen-46206/ Képviselőfánk egyszerűen a Mindemegette oldalán]
[[Kategória:Étel-ital]]