593
szerkesztés
Módosítások
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == A muffin legelőször az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt kedvelt süt…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
A muffin legelőször az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt kedvelt sütemény, majd meghódította a nyugat-európai országokat is. Sikere abban rejlik, hogy könnyen elkészíthető, hidegen és melegen is fogyasztható, és az édesszájúak étvágycsillapítása mellett szabadjára engedhetjük a fantáziánkat is a hozzávalók kiválasztása, vagy a muffinok díszítése közben.
== Lépések ==
# '''Mérjük ki a hozzávalókat!''' A lisztet, a kristálycukrot és a kakaóport konyhai mérlegen mérjük ki, majd öntsük bele egy nagy keverőtálba!
# '''Adjuk hozzá a többi hozzávalót!''' Fél csomag sütőport szórunk a tálba, az étcsokoládét apró darabokra törjük, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat, 2 tojást és végül 3 evőkanál baracklekvárt (aki szereti, tehet bele 4-5 evőkanállal is, nem fogja elrontani a muffin ízét!)
# '''Keverd össze a hozzávalókat!''' Ha van otthon robotgéped, azzal még gyorsabban fog menni! Éppen csak addig kell keverni, amíg a vaj el nem olvad és a tészta sima nem lesz. Nem szabad túl sokat keverni a muffin tésztáját!
# '''Béleld ki a sütőformádat muffinpapírral!''' Ha nem tapadásmentes vagy szilikonból készült formát használsz, akkor mindenképpen szükséged van erre a lépésre, hogy ne tapadjon rá a tészta a forma falára, és sütés után szépen ki tudd majd venni a sütiket! Amennyiben az említett két formát használod, nem szükséges papírt tenni a tészta alá, mert nem fog sem odaégni, sem letapadni a muffin.
# '''Adagold a tésztát 12 muffinformába!''' Töltsd meg a formákat félig a tésztával!
# '''Irány a sütő!''' A megtöltött formákat rakjuk be a sütőbe 170 fokra (gázsütő esetén 2-es fokozat!), 20-25 perc elteltével alkalmazzuk a tűpróbát, és ha nem tapad rá a tűre a tészta, már kész is vannak a muffinok!
== Tippek ==
* Ezt a receptet sokféleképpen lehet variálni! Az alap tésztába tehetünk magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokoládét, elkészülés után tálalhatjuk lekvárral, vaníliasodóval, mandulával, tejszínhabbal. A sós változat elkészítésekor gazdagíthatjuk a tésztát sonkával, sajttal vagy zöldségekkel.
* A szilikon sütőforma a legjobb muffinsütéshez! Minden nagyobb üzletben, háztartási boltokban árulnak megfizethető áron.
* Ha gyorsítani szeretnél a keverés fázison, akkor a vajat és az apróra vágott csokit összeöntve rakd be a mikróba, és olvaszd össze őket!
* Ha gázsütőd van, és nem bízol meg teljesen abban, hogy melyik hőfok mekkora hőmérsékletet is jelent, szerezz be egy sütőhőmérőt!
* Hogy még édesebb legyen az ízélmény, rakhatsz a muffinok közepébe például aszalt gyümölcsöt vagy egy-egy kocka csokit - a fantáziádra van bízva, mint ahogy az is, hogy mivel díszíted!
== Amire szükséged lehet ==
* 15 dkg liszt
* 15 dkg cukor
* 5 dkg keserű kakaópor
* fél csomag sütőpor
* 5 dkg étcsokoládé
* 12,5 dkg vaj (egy kis kocka)
* 2 darab tojás
* 3-5 evőkanál baracklekvár
* 1 nagy keverőtál
* muffinforma
* robotgép a gyorsaság kedvéért
== Figyelmeztetések ==
* Nem baj, ha úgy látod 20 perc sütés után, hogy a tészta nem annyira szilárd - a kihűlés után fogja elnyerni a muffin a tökéletes állagát!
* Ha nem bírsz ellenállni a kísértésnek, vigyázz, nehogy elégesd a nyelved, mert a muffin belseje később hűl ki, mint a külső része!
* Ha túlsütöd, akkor a tészta száraz lesz és könnyen morzsolódik!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>kNEzhco_YK8</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Muffin A muffin]
* [http://www.muffinreceptek.hu/ A legfinomabb muffinok, sütési tanácsok]
[[Kategória:Étel-ital]]
A muffin legelőször az angolszász országokban, különösen az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban volt kedvelt sütemény, majd meghódította a nyugat-európai országokat is. Sikere abban rejlik, hogy könnyen elkészíthető, hidegen és melegen is fogyasztható, és az édesszájúak étvágycsillapítása mellett szabadjára engedhetjük a fantáziánkat is a hozzávalók kiválasztása, vagy a muffinok díszítése közben.
== Lépések ==
# '''Mérjük ki a hozzávalókat!''' A lisztet, a kristálycukrot és a kakaóport konyhai mérlegen mérjük ki, majd öntsük bele egy nagy keverőtálba!
# '''Adjuk hozzá a többi hozzávalót!''' Fél csomag sütőport szórunk a tálba, az étcsokoládét apró darabokra törjük, vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a feldarabolt vajat, 2 tojást és végül 3 evőkanál baracklekvárt (aki szereti, tehet bele 4-5 evőkanállal is, nem fogja elrontani a muffin ízét!)
# '''Keverd össze a hozzávalókat!''' Ha van otthon robotgéped, azzal még gyorsabban fog menni! Éppen csak addig kell keverni, amíg a vaj el nem olvad és a tészta sima nem lesz. Nem szabad túl sokat keverni a muffin tésztáját!
# '''Béleld ki a sütőformádat muffinpapírral!''' Ha nem tapadásmentes vagy szilikonból készült formát használsz, akkor mindenképpen szükséged van erre a lépésre, hogy ne tapadjon rá a tészta a forma falára, és sütés után szépen ki tudd majd venni a sütiket! Amennyiben az említett két formát használod, nem szükséges papírt tenni a tészta alá, mert nem fog sem odaégni, sem letapadni a muffin.
# '''Adagold a tésztát 12 muffinformába!''' Töltsd meg a formákat félig a tésztával!
# '''Irány a sütő!''' A megtöltött formákat rakjuk be a sütőbe 170 fokra (gázsütő esetén 2-es fokozat!), 20-25 perc elteltével alkalmazzuk a tűpróbát, és ha nem tapad rá a tűre a tészta, már kész is vannak a muffinok!
== Tippek ==
* Ezt a receptet sokféleképpen lehet variálni! Az alap tésztába tehetünk magvakat, aszalt gyümölcsöt, csokoládét, elkészülés után tálalhatjuk lekvárral, vaníliasodóval, mandulával, tejszínhabbal. A sós változat elkészítésekor gazdagíthatjuk a tésztát sonkával, sajttal vagy zöldségekkel.
* A szilikon sütőforma a legjobb muffinsütéshez! Minden nagyobb üzletben, háztartási boltokban árulnak megfizethető áron.
* Ha gyorsítani szeretnél a keverés fázison, akkor a vajat és az apróra vágott csokit összeöntve rakd be a mikróba, és olvaszd össze őket!
* Ha gázsütőd van, és nem bízol meg teljesen abban, hogy melyik hőfok mekkora hőmérsékletet is jelent, szerezz be egy sütőhőmérőt!
* Hogy még édesebb legyen az ízélmény, rakhatsz a muffinok közepébe például aszalt gyümölcsöt vagy egy-egy kocka csokit - a fantáziádra van bízva, mint ahogy az is, hogy mivel díszíted!
== Amire szükséged lehet ==
* 15 dkg liszt
* 15 dkg cukor
* 5 dkg keserű kakaópor
* fél csomag sütőpor
* 5 dkg étcsokoládé
* 12,5 dkg vaj (egy kis kocka)
* 2 darab tojás
* 3-5 evőkanál baracklekvár
* 1 nagy keverőtál
* muffinforma
* robotgép a gyorsaság kedvéért
== Figyelmeztetések ==
* Nem baj, ha úgy látod 20 perc sütés után, hogy a tészta nem annyira szilárd - a kihűlés után fogja elnyerni a muffin a tökéletes állagát!
* Ha nem bírsz ellenállni a kísértésnek, vigyázz, nehogy elégesd a nyelved, mert a muffin belseje később hűl ki, mint a külső része!
* Ha túlsütöd, akkor a tészta száraz lesz és könnyen morzsolódik!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>kNEzhco_YK8</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Muffin A muffin]
* [http://www.muffinreceptek.hu/ A legfinomabb muffinok, sütési tanácsok]
[[Kategória:Étel-ital]]